JAMKOn matkassa

Opiskelijakuntatoimintaa nyt jo entisen opiskelijakuntatoimijan silmin

AMK-päivien BS-bingoa

Kaikkihan tietää miten Bullshit-bingoa pelataan? Pikaisesti referoituna peliä pelataan yleensä erilaisissa seminaareissa, luennoilla tai muissa vastaavissa, jossa yksi tai useampi henkilö esitelmöi jostakin aiheesta yleisölle. Ruudukkoon on sijoiteltu perus esitelmöintisanoja kuten innovaatio, fokus, profiloitua, visio, synergia jne. Sitten sitä mukaa kun sanat mainitaan, raksitaan sanat lapusta ja kun tulee suora täyteen pysty-, vaaka- tai vinorivillä saa hevonpaskabingon.

Me opiskelijakunta-aktiivit olemme kiertäneet jos minkälaisissa tilaisuuksissa, istuneet kokouksissa, kuunnellut seminaareja ja osallistuneet työryhmiin, joissa kerrasta toiseen samoja asioita puidaan ja näitä fiksuilta kuulostavia jaarittelusanoja viljellään. Tämän vuoksi ei Helsingissä järjestetyillä AMK-päivilläkään tarvinnut erikseen niitä sanoja yhdessä listata, vaan kullakin oli valmiiksi päässä sanat ja lausahdukset ruudukkoa varten. Ja tulihan niitä sieltä: oppimaan oppiminen, oppilas-opettajasuhde, innovointi, muutosvoima, oivallusprojekti, itseohjautuvaisuus, Hops, duaalimalli, t&k&i, työurien pidentäminen, globalisaatio, Kreikan talous, Islannin tuhkapilvi ja mitä näitä nyt onkaan… Bingoja napsui kiivaaseen tahtiin joka penkkirivissä.

No mutta olihan siellä oikeasti asiaakin. Siis AMK-päiviähän vietetään kerran vuodessa ARENEn eli Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston toimesta. Paikalla oli rehtorit ja muut koulun johtohenkilöt, päälliköitä, asiantuntijoita ynnä muita ammattikorkeakouluihmisiä ympäri maan, sekä puhujia eduskunnasta, ministeriöstä ja yritysmaailmasta.

Eilen seminaarien jälkeen oli iltajuhlat, joissa meno oli, uskokaa tai älkää, yhtä hulvatonta kuin opiskelijapirskeissä. Viini virtasi, tai itse asiassa viina, koska salakapakassa oli kossukaivo. Käyntikortteja vaihdettiin tiiviiseen tahtiin ja ajatuksia sitäkin tiheämmin. Varsinaisten iltajuhlien jälkeen jatkettiin sitten vielä jatkoille kaupungin yöhön, ja tänä aamuna opetusministeri Henna Virkkusen aloittaessa päivä puheenvuorollaan saattoi salissa aistia lievää väsymystä.

Ministeri muuten puheessaan korosti ammattikoulussa toisen asteen suorittaneiden yhä kasvavaa määrää korkeakouluissa, ja sitä miten hieno asia tämä on. Huomasin osuneeni ajankohtaiseen aiheeseen vappuna.