JAMKOn matkassa

Opiskelijakuntatoimintaa nyt jo entisen opiskelijakuntatoimijan silmin

Köyhät opiskelijat leipäjonossa

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä sidotaan kansaneläkeindeksiin seuraavat sosiaalietuudet:

kuntoutus-, sairaus-, äitiys-, erityisäitiys-, isyys-, vanhempain- ja erityishoitoraha sekä lapsilisät, lasten kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki.

Kansaneläkeindeksi noudattelee elinkustannusindeksin suuntauksia. Kun yleinen hintataso nousee, nousee tuen määrät indeksin myötä. Näin säilytetään rahan ostovoima ennallaan.

Mutta mikä puuttuu listasta? Opintotuki tietenkin.

Ilmaus ”köyhät opiskelijat” pitää todella paikkaansa tätä nykyä. Lasketaanpa hieman:

  • Asumislisä max. 201,6€/kk (80% 252€:n vuokrakaton alaisesta osuudesta).
  • Yhteensä 499,6€.

Vastaavasti toimeentulotuen perusosa on 419,11€/kk. Tämän lisäksi toimeentulotuella elävät saavat usein yleistä asumistukea, joka nyt suurin piirtein on varmaan tuon opintorahan asumislisän suuruusluokkaa. Yhteensä siis yli 600€/kk. Vaikka opintotuen indeksiin sitominen vähän tuo lohtua köyhälle opiskelijalle, olisi tuen kohdalla myös tasokorotuksen tarkistuksen paikka. Onhan se nyt kumma, että opiskelijan pitää elää köyhyydessä, vaikka kouluttautuu valtion tulevaisuuden veronmaksajaksi sillä aikaa kun sosiaalipummit makaa sohvillaan ”tienaten” enemmän tukia elämistä varten.

Mitä se opiskelijaelo sitten maksaa?

Jyväskylässä opiskelija-asuminen maksaa keskimäärin noin 300€/kk (oman fiilispohjaisen arvioni mukaan). Tietysti hintaan vaikuttaa asunnon sijainti, koko, ja soluasunnossa asukkaiden lukumäärä. Toki jostain kauempaa, kuten Roninmäeltä saa asunnon alle 200€ kuukausihintaan, mutta tällöin on syytä muistaa, että kaukaisen sijainnin vuoksi menee kuukausittain kuluja myös bussilippuun, mikäli ei talvipakkasilla halua fillaroida tuulispäänä pitkin jäisiä ja uraisia, talven ajan huonokuntoisia pyöräilyteitä. Jyväskylässä kirjoilla olevan opiskelijan kuukausilippu maksaa 44€. Koska opiskelijaelämään kuuluu vahvasti sosiaalinen elämä iltamyöhään, ja kaupunkiliikenteen aikataulujen mukaan busseja ei hirmu myöhään enää kulje, on syytä laskea muutama taksimatkakin kuukausibudjettiin, jolloin kuukausikustannuksissa ollaan taas päästy siihen noin 300€ paikkeille.

Rahaa tilillä siis asumis- ja kulkemiskustannusten jälkeen noin 200€. Oletetaan, että opiskelija syö opiskelijahintaisen lounaan (n. 2,5€) viitenä päivänä viikossa. Kuukaudessa se tekee 50€. Mutta yksi ruoka päivässä ei riitä, ja viikonloppuisinkin olisi kiva saada murua rinnan alle. Lisätään ruokamenoja kuukausibudjettiin vielä toiset 50€. Yhteensä 100€ ruokaan tekee 30 päivän kuukaudessa n. 3,3€ per päivä. Ei paljon juhlita gourmet-aterioiden ääressä ei. Eikä edes perusterveellisen kotiruoan parissa, paitsi kerran kuukaudessa vanhempien luona vieraillessa.

Jyväskylän korkeakouluissa on paljon lähiseudulta kotoisin olevia opiskelijoita, mutta paljon myös ympäri Suomen. Jos opiskelija X vierailee kotipaikkakunnallaan esimerkiksi Lahdessa (josta itse olen kotoisin) kerran kuukaudessa, menee meno-paluu biljetteihin n. 30€ kuussa. Puhelinlaskun n. 20€/kk ja muiden pakollisten kulujen (hygieniatuotteet, vakuutukset yms) n. 30€/kk jää opiskelijalle vielä noin 20€ ”tuhlattavaksi” kuukausittain.

On siinä ostovoimaa kerrakseen. Melkeinpä kaksi kertaa vuodessa on varaa ostaa esimerkiksi uusi vaate ja käydä lääkärissä. Kiva olisi opiskelijan sivistää itseään käymällä vaikkapa teatterissa, tai matkustelemalla Lappiin suomalaisen puhtaan luonnon ääreen hiljentymään. Mutta ei, ei näillä rahoilla. On joko pakko mennä töihin ja kuluttaa itsensä loppuun painamalla 14 tuntisia työpäiviä (sisältäen opiskelun, joka on opiskelijan pääsääntöistä työtä, sekä osa-aikaisen palkkatyön) tai ottaa Suomen valtiosta mallia ja velkaantua nostamalla opintolainaa.

Opintolainassa en sinänsä näe mitään pahaa. Fiksu ihminenhän nostaisi kaikki mahdolliset opintolainat ja tallettaisi ne korkeakorkoiselle tilille. Halvempaa lainaa ei muualta saa, ja jossain vaiheessa itse kullekin tulee eteen jonkinlaisen lainan ottaminen, on se sitten auton hankintaa, asunnon ostamista tai jonkin yllättävän tapahtuman (esimerkiksi perintöveron) maksamista varten. Mikäpä sen kivempaa kuin aiemmin hankittu, edullinen laina, joka on jo kasvanut korkoa tilillä.

Kaikki eivät lainaa halua ottaa, eivätkä kaikki sitä edes saa.

Mielestäni opintolaina ei pitäisi olla oletusarvoisesti osa opintotukea. Vaikka valtiontakaus opintolainalle tuleekin helposti, on joku saattanut ennen opiskeluitaan olla holtiton rahankäyttäjä ja syystä tai toisesta saanut luottohäiriömerkinnän, jonka vuoksi pankit voivat kieltäytyä lainan myöntämisestä, vaikka sillä valtiontakaus olisikin. Tässä kohtaa joku miettii varmaan, että voivoi, mitäs ovat kämmäilleet ja menettäneet luottotietonsa. Totta. Mutta jo aiemmin mainitsemani toimeentulotuki ei tällaisessäkään tilanteessa syrji ketään. Opiskelija ei kuitenkaan pääsääntöisesti toimeentulotukea voi hakea, koska on oikeutettu opintotukeen, joka tässä tapauksessa koostuu opintorahasta ja asumislisästä.

Ei tässä nyt ihan ole kaikki nallekarkit tasan. Jos olet samaa mieltä, lähde tiistaina 1.3. leipäjonoon yliopistolle (kirjaston edustalle), kun JAMKO ja JYY tempaisee opintotukea indeksiin vaalikampanjastartin merkeissä!

Julistemalli1

Julistemalli2

3 Comments

Outi Ronkainen
Posted 2011/03/01 at 6:35

Ajattelin nyt kommentoida tänne, koska kukaan ei ole vaivautunut meidän blogia kommentoimaan 😛 Miten se liittyy tähän, no ei mitenkään!

Mutta totta turiset tästä onnettomasta opiskelijan osasta. Tuntuupa hienolta alkaa tienaamaan hiki hatussa verorahoja valtiolle, kun ei opiskeluaikoina tueta :S

Sana ”sosiaalipummi” hieman särähtää korvaan, joskus hankalat tilanteet eivät ole ihmisten itsensä käsissä ja ”pummiksi” joudutaan syyttä tai syystä. Mutta tämä nyt taas tätä outi-rakastaa-kaikkia ajatusmallia 🙂

Mutta viisas nainen olet Norja!

Susanna Norja
Posted 2011/03/01 at 15:57

Tottakai ajatuksia herättävässä tarkoituksessa kärjistetään ja haetaan nimenomaan vertausta siihen pahimpaan mahdolliseen, joskin hyvin marginaaliseen joukkioon, jotka jättäytyvät vain siksi pois opiskeluista ja työelämästä, että ”saahan sitä tukea sossusta”… Siksi sanan sosiaalipummi käyttö. 😀

Ja kiitti vinkistä, siirryn oitis blogin ”Sattumuksia Sudburyssa” ääreen osoitteeseen: http://blogit.jamk.fi/sudbury/

Susanna Norja
Posted 2011/03/02 at 12:14

Opintotuen indeksiin sitomisesta kirjoittaa pääkirjoituksessaan 2.3.2011 myös Keskisuomalainen: http://www.ksml.fi/mielipide/artikkelit/opintotuen-sitominen-indeksiin-perusteltu-tavoite/650996