JAMKOn matkassa

Opiskelijakuntatoimintaa nyt jo entisen opiskelijakuntatoimijan silmin

Kyllä eläkeläinen omista asioistaan päättää osaa, mutta entäs nuorten? EDUSKUNTAVAALIT 2011

– Opiskelija, äänestä vaaleissa!

”Ai missä vaaleissa?”

– Niin, eduskuntavaaleissa.

”Koska ne on ja mitä se mua hyödyttää?”

Surullista mutta totta. Vaalimainontaa pukkaa joka tuutista, tv:ssä pyörii kasan rahaa maksaneita mainoksia, sanomalehdet täyttyy ehdokkaiden pärstäkuvilla, Facebookissa on satoja fanisivuja ehdokkaille, katujen varsille on ilmestynyt vaalitauluja ja keskustassa on puoluiden telttaa ja kahvilaa pystyssä toinen toisensa perään. Vaaleihin törmää mielestäni väistämättä. Siltikin harmillisen moni on täysin tietämätön lähestyvästä kansanäänestyksestä. Vielä harmillisempaa on se, että turhan moni opiskelija on tietämätön vaaleista. Tai ainakin sen verran välinpitämätön, että ei kaikessa siinä epäkiinnostuksessaan jaksa koko vaalihärdelliä noteerata. Tai sitten sitä ollaan niin radikaalia, että jätetään äänestämättä, koska ei haluta tanssia valtion pillin mukaan. Ja sitten on ne, jotka ei äänestä, kun ei se hyödytä mitään: viimeksikin ehdokas jota äänesti on rikkonut kaikki lupauksensa, ei siis hyödytä yhtään äänestää. Näin sanoi äitinikin. Hyi äitiä sanoi tytär. Ei ole sitten äidillä neljään vuoteen oikeutta valittaa asioista, jos ei nyt kanna korteaan kekoon ja äänestä. Eikä niillä monella muullakaan.

Opiskelijakuntana JAMKO on täysin poliittisesti sitoutumaton organisaatio, vaikkakin toimijat sen sisällä saattavat omissa henkilökohtaisissaan elämissään olla hyvinkin poliittisesti suuntautuneita ja sitoutuneita. Näin opiskelijakunnan näkökulmasta on ihan sama, minkä puolueen ehdokkaita opiskelijat äänestävät, kunhan äänestävät. Se on sitä aktiivista, vastuullista ja kriittistäkin kansalaisuutta, jonka kasvattamiseksi ammattikorkeakoululaki on opiskelijakuntien tehtävän säätänyt.

Niinkuin edellisessä blogissanikin taisin kirjoittaa, suosittelen silti ottamaan asioista selvää. Onhan se aina parempi, että tietää minkälaiselle tyypille ääni menee. Tähänkin voi vaikuttaa moni asia, mutta eduskuntavaalit on henkilövaalit, ja ihminen usein äänestää lajitoveria, johon itse parhaiten samaistuu. Tai sitten sitä, jota ihailee. Ja sitten on ne, jotka äänestävät aina uudestaan ja uudestaan sitä samaa vanhaa ehdokasta, joka eduskunnassa on jo monen monta kautta istunut. Eikä siinäkään mitään haittaa ole, onhan näillä pitkän linjan kansanedustajilla kokemusta ja tietoa ihan varmasti enemmän kuin uusilla tulokkailla yhteensä.

Mutta hei silti come on! Halutaanko me nuoret, että kansaa, johon mekin kuulumme, edustaa keski-iässä olevat tai sen jo ohittaneet ihmiset? Ymmärtävätkö yli 60-vuotiaat mitä opiskelijat haluavat ja mitä he tarvitsevat päättäessään asioista? Onko heillä muutama vuosikymmen sitten halvalla kuin saippua ostettujen kiinteistöjen omistajina mitään hajua siitä, mitä vuokra-asuminen tänä päivänä maksaa? Ja onko vuosikymmeniä kansanedustajan palkasta nauttineilla aavistustakaan maitolitran ja tonnikalapurkin hinnasta? Epäilen suuresti. Siksi ihmettelenkin, jos kerta toisensa jälkeen eduskuntaan valitaan harmaapäisiä (ei sillä, etteikö hiusten väri olisi kaunis) toinen jalka jo haudassa tyyppisiä edustajia. Missä kaikki nuoremmat ihmiset ovat? Ne, kenellä on varmaankin hyvässä muistissa jos ei omat, niin parhaillaan koulua käyvien lastensa opiskeluajat hyvine ja huonoine hetkineen. Kyllä niitäkin ehdokkaina on, mutta miksi ihmeessä vaaleissa ne vanhat ehdokkaat menevät helpommin läpi? Siksi, että vanhemmat ihmiset ovat aktiivisia kansalaisia ja äänestävät juteltuaan ehdokkaille turuilla ja toreilla. Nuoret on laiskoja, eikä äänestä. Siitä kärsii paljon myös nuoret ja nuorekkaat ehdokkaat. Ja tätä kautta myös nuorempi Suomen kansa. Mieti nuori sitä, kun vaalipäivänä jäät sohvan pohjalle lojumaan, kun et jaksa, et viitsi, ei huvita. Pilkka osuu lopulta omaan nilkkaan.

Herää ja tee oma osuutesi Suomen kansalaisena, opiskelijana, ihmisenä ihmisten joukossa äänestämällä! Tee se jo ennakkoon 6.-12.4.2011!


Tsekkaa:

Jyväskylän ennakkoäänestyspaikat

Keski-Suomen vaalipiirin ehdokkaat

JYYn ja JAMKOn vaalisivut

Tietoa eduskuntatyöstä

Tietoa vaaleista

Tietoa äänestäjälle

Vaalilainsäädäntö

Vaalikoneita