JAMKOn matkassa

Opiskelijakuntatoimintaa nyt jo entisen opiskelijakuntatoimijan silmin

Opiskelijat ja alkoholi, kumpi vie kumpaa?

Syksy on täällä, näkeehän sen jo säästä. Ja siitä, että taas käsketään varomaan liikenteessä pieniä koululaisia (itse kehottaisin varomaan kaikkia ihmisiä liikenteessä, ja ihan ympäri vuoden). Ensi viikolla syksyn huomaa hyvin myös JAMKissa, kun kesällä opiskelupaikan saaneet saapuvat orientoitumaan tuleviin opintoihinsa.

Myös opiskelijakunnassa syksyn tulon on huomannut heti kesälomilta palattuaan. Opiskelijakorttitilauksia tulee tasaiseen tahtiin ja asiakkaita toimistollakin käy tiuhaan tahtiin. Hallitus kokousti eilen ensimmäistä kertaa kesän jälkeen ja asiaa alkaa taas olemaan eri sektoreilla rutkasti. Tutor-puolta työllistää juurikin uusien opiskelijoiden saapuminen, ja hetken päässä häämöttävät Tursajaiset – Jyväskylän toiseksi suurin opiskelijatapahtuma. Liikuntapuolella KOOLSin syksyn tarjonta uusissa tiloissa on suunniteltu ja starttia vailla. Edunvalvonnassa asioita nousee päivittäin esiin, jotkut hieman yllättäen, jotkut ennalta arvattuina. JAMKO International Club starttaa kautensa myös ensi viikolla Beach Picnicin merkeissä. Ja tottakai JAMKOn suositut bileet palaavat rytisten kuvioihin heti elokuun lopussa, kun Avajaispicniciltä Lounaispuistosta siirrytään Brahan porukalla hauskanpitoon JAMKOn avajaisbileisiin.

Kun mediassa ei enää kiinnostavaa tapaa korkeakoulujen alkamisen uutisoinnista keksitty, vedettiin otsikoihin alkoholin käyttö. Tottahan se on, että opiskelijoiden biletyksessä usein maistellaan myös vettä väkevämpiä, mutta kyllä ne muutkin osaa. Opiskelijat ehkä erottuvat massasta haalareidensa vuoksi, ja on helppo ajatella, että taas nuo opiskelijat, vaikka kyse olisikin eri opiskelijaryppäästä. Opiskelijat itse kyllä tunnistavat haalareiden perusteella, kuka mistäkin tulee. Mutta ohikulkevalle opiskelija haalareissaan on aina se sama opiskelija. Kun näinkin valtavassa opiskelijakaupungissa etenkin näin syksyn alkuun eri alojen opiskelijat liikehtivät eri aikoina eri tapahtumissa, vaikuttaa se äkkiseltään juuri siltä, että opiskelijan elämä on jokapäiväistä haalareissa rypemistä ja kännäämistä. No ei se ole. Kelan nostettua opintotukeen vaadittavien opintopisteiden määrää ja elinkustannusten vaan kohotessa, menee opiskelijan aika ihan tosissaan opiskeluun ja palkkatyön tekoon.

Julkaisin omilla Facebook-sivuillani Maikkarin uutisoiman linkin uusien opiskelijoiden kauhusta runsaaseen alkoholinkäyttöön. Tämä kirvoitti ihmisiä heti ottamaan kantaa asiaan eri puolilta. Artikkelissa puhuttiin sosiaalisesta paineesta alkoholin käyttöön. Ymmärrän täysin, suomalaisessa yhteiskunnassa kun joutuu aina selittämään, miksi siiderin sijaan juokin vettä. Mutta miksi on niin vaikeaa antaa selitys? ”En käytä alkoholia”, ”En viitsi juoda, kun on aikainen herätys”, ”Ei tee mieli” -selitykset ovat ihan kelpo vastauksia. Ihmettelen suuresti, miksi kyseessä on AINA alkoholin käyttö, kun vedetään mukaan sosiaalinen paine. Eikö liikkumiseenkin ole sosiaalinen paine, kun joka toinen julkaisee Facebookissaan päivittäin mitä ihmeellisimpiä urheilusuorituksiaan HeiaHeia-palvelun kautta? Eikö siitä tule olo, että kai minunkin on hilattava takapuoli ylös sohvasta ja juostava Jyväsjärvi ympäri, ihan vain saadakseni kertoa sen muille, että kyllä minäkin pystyn ja kykenen? Ei toimi. Entäs muuten sosiaalinen paine osallistua sosiaaliseen mediaan? Se on todellista, mutta ei siitä kukaan haloota nosta. Ei se ole mediaseksikästä niinkuin alkoholi.

Opiskelijatapahtumissa ei koskaan ole pakko juoda alkoholia. Aina on tarjolla alkoholittomatkin juomat, ja osittain niihin jopa kannustetaan (tsekkaa esimerkiksi HissunKissun). Myös täysin alkoholittomia tapahtumia järjestetään, joten en ihan täysin voi niellä ajatusta siitä, että uusi opiskelija joutuisi vetämään viinipullon jos toisenkin tutustuakseen lajitovereihinsa. Kyse on omasta tahdosta ja mielen lujuudesta.

Tästä vielä päivän piristykseksi sarjakuva.