Mandariinit räjäyttävät rautahäkit

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto järjestivät eilen Juurikkasaaressa innovaatiotoiminnan aktivoinnin kevätpäivän, joka oli kiinnostava ja innostava. Päivän pääalustaja Mikael Jungner puhui siitä, kuinka ihmiset on jaettavissa mandariineihin ja sitruunoihin. Mandariinit energisoivat ympäristönsä ja rohkaisevat muita, jolloin syntyy uusia ideoita ja toimintaa. Sitruunat taas vievät energiaa muilta ja latistavat uudet ideat alkuunsa.  Oikeissa olosuhteissa mandariinit tuottavat uusia ajatuksia ja innovaatioita, joihin sitruunatkin voidaan saada mukaan. Happamoituminenhan ei yleensä ole oma vika, vaan johtuu ympäröivistä olosuhteista. Pekka Himasen rikastavan ja köyhdyttävän vuorovaikutuskulttuurin erottelussa on kyse samasta asiasta. Miten pääsemme tällaiseen rikastavaan vuorovaikutuskulttuuriin?

Onnistuminen innovaatioiden ja luovan talouden läpimurrossa on äärimmäisen tärkeää,  koska se mahdollistaa hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisen ja vahvistamisen. Miten tässä voidaan onnistua? Ensinnäkin pitää vapautua  vahvoista raja-aidoista alojen, organisaatioiden ja ihmisten välillä. Nämä raja-aidat ovat suurelta osin mentaalisia, joten tärkeintä on asennemuutos, mikä ei ole helppo mutta  meille kaikille mahdollinen tehtävä. Rajat eivät silti ole pelkästään mentaalisia, vaan myös rakenteellisia. Organisaatioiden on syytä joustavoittaa rakenteitaan sekä sisäisesti että suhteessa toisiin toimijoihin. Hierarkisuutta ja byrokraattisuutta pitää vähentää. Vain näin syntyvän yhteisöllisten ajatusten vapaan lennon kautta voimme onnistua näissä uusissa haasteissa. Innovaatioprofessori Antti Hautamäki puhuikin omassa puheenvuorossaan hallinnollisten rautahäkkien räjäyttämisestä ja siirtymisestä innovatiivisiin rakenteisiin.

Olkaamme siis mandariineja, jotka kannustavat toisia, katsovat laajemmalle eivätkä tyydy rautahäkkeihin! Näin syntyy tuloksia. Kaiken lisäksi yhteisöllisyys, avoimuus ja vapaus tekevät elämästä hauskempaa.

1 kommentti

  1. Miten pääsemme tällaiseen rikastavaan vuorovaikutuskulttuuriin?

    Loistava kysymys, Petri. Mielestäni kyse on pienistä jutuista esimerkiksi kaverin tervehtimisestä aamulla kun saavutaan työpaikalle. Lisäksi pitää uskaltaa ihmetellä, ja kyseenalaistaa omaa ja työkavereiden toimintaa. Fyysisillä rakenteillakin on merkitystä, jos kaikilla on omat kopit tai kuutiot niin vuorovaikutus on yleensä haastavaa.

    Ehkä ydin on kuitenkin siinä, että uskallamme mennä ns. epämukavuusalueelle, kysyä joskus tyhmiäkin kysymyksiä ja olla ylipäätänsä vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Vielä yksi asia tulee mieleen, ja se on aika. Onko meillä aikaa juoda kahvia yhdessä?

    Loppuun vielä mainos: Tervetuloa ke 9.6. klo 8:30 alkaen kirjastolle Minnan saliin. Siellä silloin kaupungin tulevaisuusfoorumi eli Ällikkämylly (ilmainen). Tennistä pelaamassa Pekka Himanen ja me eli Monkey Business, sekä Antti Hautamäki, Jarkko Könönen ja Katriina Lahtinen. Jännittävä nähdä mitä saamme silloin yhdessä aikaan. Tavoitteena luoda rikastavan vuorovaikutuksen kulttuuri ja kehittää yhdessä Jyväskylää.

Jätä kommentti