Lutakko Living Lab – Service Innovation and Co-Design with People

Lutakko Living Lab bi-lingual Blog (FI /ENG) at JAMK university of applied sciences

Living Lab Summer School, Paris 25-27.8.

Osallistuimme Piotr Krawczykin kanssa Enollin (http://www.openlivinglabs.eu/) 1. Living Lab Summer Schooliin Pariisissa (http://www-sop.inria.fr/llss2010/), Cite des Sciencessa, jota voisi kuvailla Pariisin Heurekaksi. Meillä oli kesäkoulussa paperi jonka voit katsastaa posterin tästä. Casessamme käsitellään erityisesti Jyväskylän Messuilla tehtyjä Living Lab caseja – näkökulmana inkrementaaliset (vähittäin syntyvät) innovaatiot. Messucasessa ja yleisestikin palvelukontekstissa puhutaan useammin innovaatioiden sijasta palvelun kehittämisestä ja parantamisesta. Casessa palvelun kehittämisehdotuksia tehtiin Living Lab -ympäristössä osallistamalla erilaisia käyttäjä/asiakasryhmiä kertomaan käyttäjäkokemuksiaan ja parannusehdotuksiaan. Tätä tietoa casessa välitetään jatkuvasti palveluntuottajalle.  Harvoin voidaan puhua radikaaleista innovaatioista ilman että sillä olisi taustallaan pidempää kehityskaarta, joka on inkrementaalinen. Näyttää siltä että keskustelussa inkrementaalinen ja radikaali nähdään ikäänkuin vaihtoehtoina, ei saman prosessin erilaisina kuvaamistapoina. Radikaalin innovaation diskurssi syntyy usein siitä että innovaatiot näyttäytyvät tai ne esitetään radikaaleina, vaikka ne ovatkin historiallisesti konstruoituja – askel askeleelta rakentuneita vuorovaikutusprosesseja. Eli hiljaa hyvä tulee..ts.ei Pariisiakaan päivässä rakennettu. 

 Hyvä osallistava tilaisuus open space -menetelmillä, alla Piotr vuorostaan äänessä.  

LLSS2010_PiotrPresenting

Kiinnostavin case oli CitiLab ( http://en.citilab.eu/) , josta keynotena Artur Serra oli puhumassa. Ehkä juuri siksi että tapaamani henkilöt sieltä olivat antropologeja, Citilabissa on 4000 käyttäjää. Citilab on aloittanut toimintansa 1997 joten päivässä tätäkään käyttäjäyhteisöä ei ole rakennettu. Citilab määritellään “a model where the citizen can design his future” – tarkoituksena on osallistaa tavallisia ihmisiä innovaatio- ja päätöksentekoprosesseihin. Kyseessä on kansalaisyhteisöstä lähtevä Living Lab, ponnistaa sosiaalisten innovaatioiden perinteestä, ei ymmärtääkseni niinkään teknologialähtöisesti. 

Citilab_ kuva

Citilab toimii (ainakin) yllä olevassa rakennuksessa. Konseptia kuvaillaan seuraavasti:

A model where the citizen can design his future

Citilab is a center for social and digital innovation in Cornella de Llobregat, Barcelona.

Exploits and spreads the digital impact on creative thinking, design and innovation emerging from digital culture.

Citilab is a mix between a training center, a research center and an incubator for business and social initiatives.

This project started with the idea that digital technologies, specifically Internet, are a way of innovation much more focused on citizens.

Since this project was born in 1997 and opened his physical site ten years later on November 23th, Citilab has been promoting activities as a center for civic innovation, spreading the Knowledge Society.

Their methods of work are basically design thinking and user-centered creation. In Citilab, the Internet is considered a way to innovate more collaboratively integrating the citizen in the core process.”

Cornella de Llobregatin kunta, sijaitsee Barcelonan läheisyydessä ja siellä on hieman yli 80 000 asukasta. Vaikka sosiaalinen todellisuus eroaa Suomesta, asukasluku kunnassa on lähellä Jyväskylää..

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*