Matkailua, kulttuuria ja historiaa

Historiaan ja kulttuuriin painottuva matkailu- ja työblogi

Harjoittelua ja opinnäytetyötä

Moi!

Työharjoitteluni pyörähti käyntiin tiistaina ja kävin Saarijärven kaupungintalolla katsastamassa tilanteen. Teen siis pelkästään opinnäytetyötäni, alustavaa kulttuurimatkailun kehittämisstrategiaa, harjoittelun aikana ja teen sitä pääsääntöisesti etänä eli kotona. Sain sovittua jo useita haastatteluaikoja tiistaina, sillä opinnäytetyöni on haastattelututkimus.

Keskiviikkona otin yhteyttä paikallisiin matkailu- ja kulttuuritoimijoihin, joiden kanssa sovin myös tapaamisajat tammikuulle. Sain kymmenkunta haastattelukontaktia ja niitä alan analysoimaan sitten kun haastattelut on tehty. Ajallisesti ajatellen en pystynyt ottamaan niin montaa haastattelua, kuin alunperin ajattelin, sillä minulla ei olisi välttämättä riittänyt aika, koska tarkoitukseni on palauttaa valmis työ huhti-toukokuun aikana ja valmistua viimeistään kesäkuussa. Kontakteja on kuitenkin sen verran paljon, että saan niistä tarpeeksi materiaalia opinnäytetyötä varten.

Tänään tein webropol-kyselyn myös paikallisille asukkaille ja heille, jotka ovat jollain tapaa kytköksissä Saarijärveen. Toivon, että kyselyyn tulee reilusti vastauksia, jotta saan niistäkin hyvin analysoitavaa ja materiaalia opinnäytetyöhön.

Tänä vuonna en valitettavasti pääse matkamessuille, sillä aloitan myös osa-aikaisen palkkatyön ensiviikolla ja olen töissä matkamessujen aikaan. Toivon mukaan en ole puraisemassa liian suurta palaa, sillä mulla oli hieman uupumusta viime vuoden keväällä ja syksyllä. Onneks tää tahti on vain väliaikasta ja mun opinnäytetyön aihe on niin mielenkiintonen, että sitä on oikein nautinto tehdä! 🙂 Muistan pitää myös lepopäiviä ja taukoja.

Näillä ajatuksilla ja eväillä lähden taas työn (kirjoittamisen) touhuun ja palaan asiaan, kun sitä tulee. Moi moi!

 


Kulttuurimatkailun kehittämistä

Moikka!

Hiljaista on ollu tällä rintamalla nyt vähän aikaa, mutta pian alkaa taas tapahtua! Pääsin Saarijärven kaupungille työharjoitteluun ja asion tehdä sinne opinnäytetyöni, jonka aihe on kulttuurimatkailun kehittämisstrategia. Harjoittelu alkaa tammikuussa loppiaisen jälkeen ja täytyy sanoa, että oon aika älyttömän innossani! 🙂 En oo tietenkään malttanut odottaa, vaan oon jo pikkuhiljaa alkanu tekemään sitä opinnäytetyötä ja aion tehdä sitä vielä enemmänkin nyt syksyllä, sen mukaan miten muut opinnot sen sallii. Oon selkeästi ottanut Saarijärven omakseni, mutta ehkä siihen on syynä se, että se on niin symppis ja idyllinen pikkukaupunki, joten tottakai haluan auttaa niitä kehittymään matkailussa.

Eli loppusuoralla ollaan koulun kanssa, vihdoin ja viimein! Vielä viimeset rutistukset kurssien kanssa ja jouluun mennessä kaikki kurssit on siis tehty ja voin alkaa keskittyä olennaiseen eli lopputyön tekemiseen ja viimeseen työharjoitteluun! 🙂 Jos kaikki menee niin kuin elokuvissa, niin opinnäytetyö olis tarkoitus palauttaa kesäkuussa viimeistään, joten ens kesän aikana saan tutkintotodistuksen ulos ja olen valmis matkailun restonomi, JEE! 🙂

Eli stay tuned… 😉 Saatan malttaa ja ehtiä kirjottaa myös tätä blogia harjoittelun aikana, mikäli sikäli aikataulut, muut tekemiset ja opinnäytetyöhön keskittyminen sen sallii. Palataan piakkoin!


Neljäs ja viimeinen CTCB-tapahtuma

Tällä kertaa aiheena oli Kulttuurimatkailun tulevaisuuden trendit ja mukana oli kolme puhujaa. Santeri Suominen Helsinki XR Centeristä, Elina Rauhala Memorandum Unlimited Oy:sta ja Johanna Maasola Visit Jyväskylästä.

Santeri puhui virtuualitodellisuudesta ja siitä, miten matkakohteet voitaisiin tuoda matkailijoiden luokse XR-teknologian avulla. Esimerkiksi Helsingistä voitaisiin luoda täysin virtuaalinen kohde tulevaisuudessa, jossa olisi aktiviteetteja, shoppailua ynnä muuta vastaavaa. Hänen mukaansa matkailu on menossa siihen suuntaan tulevaisuudessa, että jokainen voisi suunnitella haluamansa virtuaalisen maailman ja lisätä sinne mitä haluaa, muun muassa aktiviteetteja. Suomea ajattelen tulevaisuudessa voisi olla esimerkiksi mahdollisuus suomalaiseen mökkivirtuaalitodellisuuteen, jossa voisi muun muassa soudella, saunoa ja pilkkoa puita.

Santeri Suominen.

Elina puhui AR/VR elämyksistä sekä tekniikasta ja mitä sen tekeminen vaatii. Hän painotti, että tällaisen tekniikan tekeminen on puhtaasti käsityötä, josta syystä se maksaa. Tästä johtuen tätä tekniikkaa ei ole vielä juurikaan käytössä Suomessa, sillä esimerkiksi museoilla on yleensä hyvin pienet budjetit. Onneksi pienemmälläkin budjetilla voidaan saada aikaan upeita AR elämyksiä, sillä se on kustannustehokkaampaa kuin VR, sillä AR:ssä jokainen voi käyttää omaa älylaitettaan sen kokemiseen. Tulevaisuuden suunnitelmissa Memorandumilla on tehdä sovellus, jossa on kaikki maailman Unescon perintökohteet samassa paketissa. Tämä kuitenkin vaatii paljon rahaa, joten se ei ole mahdollista vielä tällä hetkellä. Odotan kuitenkin itse tätä mielenkiinnolla ja toivon ehtiväni sen kokemaan. Memorandum Unlimited Oy on myös esimerkiksi tehnyt Discover Jyväskylä -sovelluksen yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa. Laitan tähän siitä linkin halukkaille, jotka haluavat sitä kokeilla.

https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2018-09-24_discover-jyvaskyla-sovellus-avaa-kaupungin-historian-silmien-eteen

Elina Rauhala.

Johanna kertoi Visit Jyväskylän toiminnasta ja heidän markkinoinnistaan. Visit Jyväskylällä on tällä hetkellä yhteistyössä mukana 8 lähikuntaa, jotka ovat Laukaa, Hankasalmi, Muurame, Petäjävesi, Toivakka, Uurainen sekä uusimpina tulijoina Äänekoski ja Joutsa. Jyväskylä markkinoi koko seutua, niiden palveluita, tapahtumia, ravintolaita ja niin edelleen. Jyväskylä kuuluu myös Visit Finlandin Lakeland-hankkeeseen yhdessä Lahden, Hämeenlinnan, Joensuun, Kuopion, Kajaani-Vuokatti-Kuhmon, Lappeenranta-Imatran, Mikkelin, Savonlinnan, Tampereen ja Kouvolan kanssa.

Johanna kertoi myös heidän matkailumarkkinoinnin kärjistään, joita ovat digitaalisuus, tapahtumatoiminnan kehittäminen, liikunta- ja hyvinvointiteemat sekä yhteistyöllä erinomaisia asiakaskokemuksia. Hän neuvoi miten tulla yrityksenä mukaan Visit Jyväskylän markkinointiin ja mitä siitä hyötyy. Johannasta en valitettavasti muistanut ottaa kuvaa.

Jyväskylän CTCB-tapahtumat on nyt taputeltu ja kokemus oli mielestäni antoisa. Oli mukavaa osallistua tapahtumajärjestänä tähän projektiin sekä olla sosiaalisen median kautta mukana tässä touhussa. Muutkin toimijat ja yksityishenkilöt saivat varmasti uutta tietoa ja taitoa yritykseensä ja markkinointiinsa, varsinkin tapahtumien työpajoista, joista viimeiset kolme veti Soila Palviainen Aurana Oy:sta.

Kiitos kumarrus ja omasta puolestani kaikille osallistujille ja luennoitsijoille!


Kolmas CTCB-tapahtuma

Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Jyväskylän ammattikorkeakoulun tiloissa Kuokkalan kartanon sijaan, jossa tapahtuman olisi alunperin pitänyt olla. Kuokkalan kartano on myynnissä, joten siitä syystä tapahtuma siellä jouduttiin perumaan.

Kolmannen tapahtuman aiheena oli Kulttuurista hyvinvointia matkailijalle.

Puhujina olivat Tiina Vainio Allas Sea Poolilta, joka kertoi Allas Sea Poolin erilaisista tapahtumista, jotka liittyvät hyvinvointiin, taiteeseen, liikuntaan ja musiikkiin. Erilaisia tapahtumia järjestetään runsaasti ympäri vuoden.

Tiina Vainio.

Katariina Hiukka on Keski-Suomen tanssin keskuksen toiminnanohjaaja ja hän kertoi erilaisista tanssin elämystuotteista, joita ovat muun muassa hänen kehittämänsä Folkvirtaa, joka sisältää 3 erilaista allastanssituntia ja miten ne lisäävät hyvinvointia.

Katariina Hiukka.

Noora Kokko on laukaalainen yrittäjä ja entinen restonomi-opiskelija, jolla on Your Local Host -niminen yritys, joka tuottaa perinteisiä suomalaisia kulttuuri- ja luontoelämyksiä ulkomaalaisille matkailijoille. Hän puhui miten aihe on kasvava trendi ja että jokainen suomalainen voi järjestää jos jonkinlaista aktiviteettia matkailijoille.

Noora Kokko.

Mielestäni tällaiset tapahtumat ovat loistavia niin matkailutoimijoiden, kulttuuri-ihmisten kuin opiskelijoidenkin kannalta, koska niissä on matala kynnys verkostoitua ja tavata eri alojen ihmisiä, kuitenkin samassa hengessä ja sama päämäärä mielessä. Olen itse saanut paljon mielenkiintoista tietoa ja uutta asiaa liittyen matkailuun ja kulttuuriin, joita voin varmasti hyödyntää tulevaisuudessa. Myös tapahtuman järjestämistä ajatellen tämä on ollut antoisaa ja olen saanut paljon vinkkejä tuleviin koitoksiin. Tarkoituksenani on myös ollut löytää mahdollinen työharjoittelupaikka ja opinnäytetyön aihe ensi kevääksi, liittyen matkailun kehittämiseen, historiaan ja kulttuuriin. Vielä ei ole tärpännyt, mutta vielä on yksi kerta jäljellä, jos vaikka sieltä löytyisi vielä potentiaalisia työnantajia. Vinkata myös saa tutuille, jos heillä on tietoa tällaisista paikoista!

Viimeinen CTCB-tapahtuma järjestetään 22.5. klo 13-17 Jyväskylän ammattikorkeakoulun kampuksella, osoitteessa Rajakatu 35 ja luokassa C119, Kasvosali. Tulkaahan sankoin joukoin mukaan viimeiseen rutistukseen! Aiheena on Kulttuurimatkailun tulevaisuuden trendit, joka on erittäin tärkeä ja ajankohtainen aihe.

Tässä vielä ilmottautumislinkki: https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin1683161&SID=25a2511d-4399-4235-8664-85f1ee52fd39&dy=1292029085


Toinen CTCB-tapahtuma

Vähän on ollu taas nihkeetä tää kirjottaminen, kun on ollu niin paljon koulujuttuja ja muuta hässäkkää.

Toinen Culture Tourism for Citybreakers -tapahtuma oli siis 2 viikkoa sitten, 21.3. Nikolainkulman Nikolainsalissa. On muuten aivan uskomattoman upea ja kaunis rakennus, Nikolainsali varsinkin. Aiheena oli Tapahtumat ja festivaalit, joista oli paljon mielenkiintoista kerrottavaa ja keskusteltavaa. Ensin luennoi Kai Amberla, joka on Finland Festivalsin toiminnanjohtaja ja hän kertoi lähinnä Finland Festivalsin toiminnasta sekä kertoi mitkä yleensä ovat festivaalien ongelmia. Hän myös hehkutti, että Jyväskylän kesä on kaikkien festivaalien äiti, jota on kopioitu paljon myös muissa kaupungeissa. Finland Festivalilla on myös paljon tavoitteita kulttuurimatkailun edistämisessä, joita ovat muun muassa Suomen kulttuurimaineen vahvistaminen ja se, että huolehditaan, että oikeat ihmiset tapaavat toisensa ja kehittävät asioita eteenpäin. Kain mukaan festivaalit ovat loistava tapa hyödyntää Suomen matkailua ja eri alueiden brändäystä, josta olen täysin samaa mieltä!

Toisena luennoitsijana oli Jaana Ruponen, joka on Jyväskylä Convention Bureaun markkinointipäällikkö. Hän kertoi muun muassa Jyväskylän tulevista tapahtumista ja eri tahojen yhteistyöstä, Jyväskylän merkityksestä kongressikaupunkina ja tulevan kesän saunamaakuntaviikosta. Saunamaakuntaviikolle, joka järjestetään 29.6.-7.7.2019, on suunniteltu taas paljon erilaista ohjelmaa ja erilaisia saunoja, joissa jokainen voi saunoa. Lisätietoa löytyy sivulta https://saunaregion.fi/fi/. Itse olen siinä mielessä hieman skeptinen Jyväskylän julistautumisesta Suomen saunapääkaupungiksi, koska kantakaupungin alueelta puuttuu yleinen sauna, jota kaikki voisivat käyttää. Muuten kyllä allekirjoitan muut väitteet.

Jaana Ruposen esiintymisvuoro. Takana Kai Amberla.

Kai Amberla.

Seuraava Culture Tourism for Citybreakers -tapahtuma on 25.4. Jyväskylän ammattikorkeakoulun Rajakadun kampuksella luokassa F207. Osoite on Rajakatu 35, 40101 Jyväskylä. Valitettavasti Kuokkalan kartano on myynnissä, josta syystä jouduimme siirtämään tapahtuman sieltä pois eikä näin lyhyellä varoitusajalla saatu parempaa paikkaa tilalle. En itse ehtinyt käymään Kuokkalan kartanossa, joka harmittaa minua kovasti.

Tässä vielä linkki seuraavaan ilmoittautumiseen, joka päättyy 18.4. Tämä siis siitä syystä, että osaamme varautua kahvitarjoiluun!

https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin1683157&SID=01e26bf3-2075-41ef-bda0-0de6cdd8f8f7&dy=1182419244


Culture Tourism for Citybreakers -tapahtuma

Vähän on ollu hiljasta tällä rintamalla.. Johtuen ehken siitä, ettei mitään kulttuuriin ja matkailuun liittyvää ole juuri tapahtunut kesän ja joulun välillä ja koulu on syönyt voimia jonkin verran.

No mutta, nyt taas tapahtuu! Lähdin siis ennen joulua mukaan tällaiseen Culture Tourism for Citybreakers -hankkeeseen koulun kautta. Hankkeessa ovat mukana Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu, Lahden ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Hanke on ESR-rahoitteinen ja se järjestää Helsingissä, Lahdessa ja Jyväskylässä kehittäjäfoorumeita, joissa kehitetään kulttuurimatkailua. Mukana on alan ammattilaisia, matkailun opiskelijoita, kulttuurituotannon opiskelijoita, kulttuurin ja matkailun alalla toimivia yrityksiä sekä muita aiheesta kiinnostuneita.

Olen itse ollut järjestämässä näitä tilaisuuksia ja muuta hankkeeseen liittyvää toisen opiskelijakollegani ja opettajani Mari Holopaisen kanssa.

Jyväskylän ensimmäinen kehittäjäfoorumi järjestettiin torstaina 21.2. Alvar Aallon suunnittelemassa Jyväskylän kaupunginteatterissa. Mukana oli mukavasti porukkaa, vaikkakin flunssa-aalto verotti ilmoittautuneita jonkin verran. Mukana aiheista puhumassa oli Susanna Markkola Business Finlandista, hän kertoi mitä kulttuurimatkailussa on meneillään tällä hetkellä Suomessa. Toisena puhujana oli Jaakko Blomberg, joka on kaupunkiaktivisti, tuottaja ja suunnittelija Helsingistä. Hänen puheenvuoronsa oli todella mielenkiintoinen ja hän kertoi millä tavalla he ovat Helsinkiä kehittäneet myös matkailijoiden näkökulmasta. Lyhyet puheenvuorot olivat myös Sari Ilmolalta Taikesta sekä Susanna Nuijanmaalta JAMKista.

Lopuksi meidät jaettiin erilaisiin ryhmiin, joissa saimme ideoida vapaasti kulttuurimatkailuun liittyviä asioita ja aiheita. Työpajaa veti Tatu Monkey Businessista. Tämä kirvoitti hyvin paljon keskustelua ja meillä oli todella hauskaa!

Tunnelmia foorumista.

Itse toivon saavani hankkeesta ja kehittäjäfoorumeista irti paljon uusia ideoita, verkostoitumista sekä mahdollisesti kulttuurimatkailuun liittyvän työharjoittelupaikan ensi joulun jälkeen. Toiveena olisi tehdä myös opinnäytetyö liittyen kulttuurin, historiaan ja matkailun kehittämiseen. Ideoita jo suorastaan pulppusi aivoistani ensimmäisen foorumin jälkeen ja olin todella innoissani!

Seuraava Jyväskylän kehittäjäfoorumi järjestetään 21.3. kello 13-17 Nikolainkulman Nikolainsalissa, osoitteessa Asemakatu 6 ja 2. kerros. Aiheena on Tapahtumat ja festivaalit matkailupalveluina. Foorumiin ovat tervetulleita kaikki alalla toimivat, matkailun ja kulttuurin opiskelijat sekä kaikki aiheesta kiinnostuneet. Muistattehan ilmoittautua jokaiseen foorumiin erikseen!

Laitan vielä linkin tähän: http://ctcb.metropolia.fi/kaupunki/jyvaskyla/

Tervetuloa mukaan ja toivottavasti näemme sankoin joukoin kehittäjäfoorumeissa!


Kyrö Distillery Company

Moikka pitkästä aikaa!

Vierailimme eilen 11.10. Jyväskylän ammattikorkeakoulun toimesta Isossakyrössä, Kyrö Distillery Companyn tehtaalla. Kyrö Distillery valmistaa Suomen ainoana alkoholin tekijänä ruisviskiä, joskin tuotanto tässä tuotteessa on vielä alkutekijöissään. Tunnetumpia he ovat tällä hetkellä ginistään, joka todistetusti on maailman parasta. He etenevät brändi edellä, lähinnä suomen alkoholilainsäädännön vuoksi, ja tarkoitus olisi olla maailman tunnetuin tässä kategoriassa jossain vaiheessa. Tunnettavuutta on jo nyt todella paljon ympäri maailmaa.

Kyrö Distillery toimii Isokyrön vanhassa osuusmeijerissä. Rakennus on valmistunut vuonna 1908 ja on aivan upea miljöö alkoholin tislaukselle sekä yritysvierailuille. Hieman laittamista pihapiirissä vielä on, kuten oppaammekin totesi. He ovat ostaneet useita pihapiirissä sijaitsevia rakennuksia ja heillä on suuria visioita myös uusille tuotantorakennuksille sekä varastoille.

Tiloissa toimii myös Kyrön matkailun edistämiskeskus, ravintola ja baari, jossa he valmistavat drinkkejä tuotteistaan. Omaa ravintolaa heillä ei ole, ainakaan vielä, mutta he tilaavat ruoat muilta toimijoilta, jos asiakkaat haluavat nauttia ne heidän tiloissaan.

Upea vanha osuusmeijeri.

Tila ruokailua ja drinkkien nauttimista varten.

Baaritiski.

Viskitislaamosta.

Retki oli todella mielenkiintoinen ja sain tietoa sekä rakennuksen että Isonkyrön historiasta. Uutta tietoa tuli myös Suomen lainsäädännöstä, joka todella jaksaa aina yllättää. Myös se, että Kyrö Distillery tuottaa juomiinsa tulevan ruispirtun Virossa, koska Suomessa ainoa pirtun valmistaja on Altia, ja hekin tekevät pirtunsa ainoastaan ohrasta, eikä heillä ei ainakaan tällä hetkellä ole kiinnostusta eikä resursseja valmistaa tarvittavaa määrää rukiista valmistettua pirtua. Pirtuun tuleva ruis on kuitenkin täysin kotimaista. Myöskin tietyt giniin tulevat mausteet ja yrtit on pakko hankkia ulkomailta, kuten esimerkiksi katajanmarjat, koska sellaisia määriä mitä he tarvitsevat, ei löydy Suomesta.

Reunasta vasemmalta Juuri gin, toisena Napue gin, kolmantena Koskue gin ja neljäntenä Red&Rye likööri.

Kierroksemme jälkeen vuorossa oli ginien maistelu. Sain paljon uutta tietoa miten alkoholia oikeaoppisesti maistellaan ja nautitaan, jotta mahdollisimman paljon tuoksuja tulee esiin. Punainen Red&Rye likööri oli oikein hyvää ja siinä oli raaka-aineina karpaloa ja puolukkaa. Ennen lähtöä oli mahdollisuus nauttia drinkkejä baarista sekä ostaa Kyrö Distillery Companyn tuotteita, kuten laseja, t-paitoja ja käsirasvaa. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, jos Pohjanmaan suunnilla liikkuu. He ovat avoinna ryhmille tilauksesta, mutta heillä on myös lauantaisin kierroksia, joihin ei tarvitse varausta etukäteen. Enemmän tietoa löytyy nettisivuilta, jonka linkki löytyy tästä alapuolelta.

IN RYE WE TRUST


Kulttuuripäivä Jyväskylässä

Kävin taidemaalari Jonas Heiskan taiteilijakodissa, joka sijaitsee Jyväskylän Älylän kaupunginosassa. Täytyy myöntää, etten ollu edes koskaan kuullutkaan kyseisestä taidemaalarista. Ehkä syynä on se, etten hirveästi ole taidetta harrastanut. Sattumalta törmäsin Jyväskylän museon sivuilla ilmoitukseen, että taiteilijakotiin on elokuussa ti-ke ilmainen sisäänpääsy tiettyinä kellonaikoina. Käytin sitten tottakai tilaisuuden hyväkseni, koska rakastan vanhoja taloja ja niiden arkkitehtuuria.

Jonas Heiska on syntynyt vuonna 1873 silloisessa Jyväskylän maalaiskunnassa Toivakassa. Hän pääsi ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta ja opiskeli sen jälkeen Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa sekä Helsingin yliopiston piirustussalissa. Älylän talon suunnitteli Jonas Heiska yhdessä Antti Halosen kanssa ja se on rakennettu vuonna 1912.

Heti sisään astuessa nenään pelmahti ihana vanhan talon tuoksu. Sain henkilökohtaisen opastuksen oppaalta, koska olin ainoana paikalla. Talo yksityiskohtineen teki muhun suuren vaikutuksen sekä siellä asuneet persoonat Jonas Heiska, hänen vaimonsa Maikki Heiska ja heidän tyttärensä Vappu Heiska, joka oli kuvataiteilija ja kuvaamataidon opettaja. Vappu Heiskan kuoltua lapsettomana vuonna 1993, talo siirtyi Jyväskylän kaupungin omistukseen ja sitä kautta museolle.

Taloa ulkoapäin.

Vanhat pariovet.

Vappu Heiskan nukkumaparvi.

Uutta osaa, joka on rakennettu ilmeisesti 1930-luvulla.

Olohuonetta ja ateljeeta.

Uuni ja taideteoksia.

Kävin myös Jyväskylän museon Alvar Aalto -arkistossa, johon oli tänään avoimet ovet. Tapahtuma on osa tällä viikolla olevaa Alvar Aalto -viikkoa, jossa on erilaisia tapahtumia ja opastuksia Alvar Aallon tuotantoon. Arkisto oli täynnä kaikkea mahdollista Alvar Aaltoon liittyvää, vanhoja valokuvia, rakennuspiirrustuksia vuosien varrelta, opinnäytetöitä, kirjoja, kirjeenvaihtoa Alvarin ja Ainon välillä ja kaikkea muuta mielenkiintoista. Tulihan mulle mahdollisesti myös pieni ajatus omasta opinnäytetyöstä, kun niin kovin innostuin!

Opas kertoi meille, miten hänelle tulee päivittäin Alvar Aaltoon ja hänen tuotantoonsa liittyviä kyselyitä ja niistä 90% ulkomailta. Moni suomalainen eikä edes jyväskyläläinen tiedä, että meillä on tällainen upea arkisto, jota kysellään ulkomaita myöten.

Arkiston hyllyrivejä.

Alvar Aallon suunnittelemia töitä.

Kirja-aarteita.

Suosittelen lämpimästi molempia kohteita, jos vaan yhtään kiinnostaa ja tulee tilaisuus. Avarsi ainakin mun mieltä todella paljon, varsinkin tämä arkisto, kun tajusin miten suuri juttu Alvar Aalto oikeasti on, varsinkin ulkomailla.

Mun Alvar Aalto -viikko jatkuu torstain opastetulla bussikierroksella sekä sunnuntain Open house -tapahtumalla, jossa pääsee sisälle Aallon suunnittelemiin rakennuksiin, joissa ihan tavalliset ihmiset tällä hetkellä asuvat.


Viimeinen työpäivä ja Toivin juhlat

Viimeinen työpäiväni museolla lähestyy loppuaan. Työharjoitteluaika oli hyvin mielenkiintoinen ja tapahtumarikas kaikin tavoin. Olen päässyt tekemään kaikenlaista ja ollut mukana kaikenlaisessa työssä, kuten aiemmat postaukseni kertovat. Olen nyt yhtä kokemusta rikkaampi ja toivon mukaan myös viisaampi. Tästä on taas hyvä jatkaa syksyllä jatkuvia opintoja, kunhan ensin lomailen 3 viikkoa. Alla vielä hieman museolla järjestetyistä Toivi Järvisen puutarhajuhlista.

 

Toivi Järvisen juhlat 1.8. sujuivat rennoissa ja leppoisissa merkeissä. En valitettavasti muistanut ottaa yhtään kuvia, koska tämä helle ja kuumuus on lopullisesti pehmittänyt pääni. Kuvia voi halutessaan katsella Saarijärven museon sivuilta. En tokikaan olisi edes suuremmin ehtinyt ottaa kuvia, koska oli melkoisesti kiirettä kahvion puolella. En muistakaan milloin olisi ollut tämmöistä hässäkkää, sitten ravintolavuosieni. Eihän tämä silti ollut kiirettä lähelläkään verrattuna ravintolassa työskentelyyn, mutta mukavaa kuitenkin, että ihmisiä ja kiirettä oli. Myimme hyvin kahvia, jäätelöä ja virvoitusjuomia.

Pihalla oli monenmoista myyjää ja tapahtumaa. Vanhoja autoja, tatuointistudion esittelijä, korumyyjiä, paikallisia tuotteita, lapsille ohjelmaa ja elävää musiikkia. Tapahtuma alkoi opastuksella Toivi Järvisen taiteilijakotiin ja jatkui musiikilla, josta vastasi paikallinen Dixie Paavot. Myös näyttely oli avoinna koko tapahtuman ajan. Musiikkiesityksen jälkeen oli vielä yksi opastus taiteilijakotiin, koska sinne haluavia ihmisiä oli niin paljon. Tapahtumaan sai pukeutua 50-luvun tyyliin ja oli mukava nähdä, että osa ihmisistä olikin panostanut asuunsa. Ilta oli kaikin puolin mukava ja onnistunut. Ihmisiä oli paljon liikkeellä ja he olivat iloisella tuulella, mikä heijastui myös omaan asiakaspalveluuni. Eräs taiteilijaseuran jäsen oli saanut laskettua noin 300 ihmistä, mikä on todella hyvin. Kelitkin suosivat eikä satanut, vaikka keli olikin suhteellisen hikevää. Kaikin puolin mahtavaa siis!


Puola ja Szymbark

Eksyttiin tämmöseen vähän erilaiseen puistoon matkalla Gdanskiin. En vielä tänäkään päivänä tiedä, mikä sen pääasiallinen tarkotus oikein on. Tärkein asia siellä tuntu olevan tämä väärinpäin oleva talo, joka todella oli mielenkiintoinen. Ei tarvinnu paljoa mennä eteistä pidemmälle kun alko jo päässä heittämään, ihan kun ei muutenkin jo tarpeeks heittäis. Rohkeasti kuitenkin kurkistin yläkertaankin, mutta en pystyny menemään portaitten yläpäätä pidemmälle. Eläimiäkin siellä oli ja historiaa, keskitysleirijunia, vanhoja asuinhirsimökkejä Kanadasta ja bunkkeri.

Sisään tullessa.

Maailman pisin puinen pöytä. Guinnessin ennätys.

Keittiö vanhassa hirsimökissä.

Puistossa on suuri ja todella kaunis hotelli, jossa pystyy järjestämään konferensseja, koulutuksia, häitä ja kaikenlaisia tapahtumia. Harmillisesti suurin puistossa/alueella sijaitsevista rakennuksista ja nähtävyyksistä oli suljettuna, johtuen ilmeisesti siitä ettei vielä ollu sesonkiaika. Alueella sijaitsee myös seikkailurata, johon pääsee sekä lapset että aikuiset kiipeilemään. Oltais haluttu kiivetä puiseen näköalatorniin, joka on 329 metriä korkea, mutta sekin oli tietenkin suljettu.

Juna vangeille.

Sisäänkäynti bunkkeriin.

Bunkkerin sisältä.

Väärinpäin oleva talo.

Talon sisältä.

Mielenkiintoinen kokemus näin ulkomaalaisen turistin silmin, varsinkin kun en yhtään tienny mihin oltiin menossa ja mitä oli odotettavissa. Mikko (rakas poikaystäväni, yllä olevassa kuvassa) oli vaan löytäny tän paikan internetistä ja ajatteli että käydään, kun kerran oli matkan varrella Gdanskiin. Mukava olis ollu päästä joka rakennukseen, mutta aina ei mene niin kuin elokuvissa.

Vähän ollu hidasta tää mun päivittäminen tänne blogiin, mutta jospa saisin vielä aikaseks jutun vielä Gdanskistakin. Työharjottelusta museolta ei päivityksiä ole nyt ollu, koska siellä ei ole tapahtunut mitään erikoista. Ainoastaan se, että sain kun sainkin 2 viikkoa lisää töitä! Ens viikolla siellä on Toivi Järvisen puutarhajuhlat, joista sitten myöhemmin enemmän lisää kuvien kera.