Opin ovet koolla viimeistä kertaa

Header_7_2014_matala

Yksi ovi sulkeutui, kun käynnissä olevat Opin ovet kokoontuivat viimeistä kertaa yhteen Pasilan virastokeskuksessa. Useimmat vielä käynnissä olevat Opin ovet päättyvät joulukuussa 2014, mutta kolme projektia jatkaa vielä muutaman kuukauden vuonna 2015. Siksipä päivän keskustelut keskittyivätkin Opin ovien tulosten juurtumiseen sekä tulevan ohjelmakauden toimintaan.

Opin ovi -toiminnan alkuaikoina valtakunnallisten projektien projektipäälliköillä oli tapana kokoontua pari kertaa vuodessa saman pöydän ääreen vaihtamaan kokemuksia. Ajan myötä tätä keskustelupiiriä laajennettiin – ensiksi mukaan kutsuttiin myös valtakunnallisten projektien muu projektihenkilöstö, vuonna 2013 kaikki yhä toimintaansa jatkaneet Opin ovi -projektit.

OpinOvi Etelä-Savon projektipäällikkö Maarit Heinikainen ja OSUMAn projektikoordinaattori Katja Pietilä.
OpinOvi Etelä-Savon projektipäällikkö Maarit Heinikainen ja OSUMAn projektikoordinaattori Katja Pietilä.

Kokoontumisten emännöintivuoro on kiertänyt projektista toiseen. Tällä kertaa järjestäjän roolissa oli Opin Ovi Uudenmaan ELY-keskus ja sen projektipäällikkö Taina Piispa. Opin Ovi Uudenmaan ELY-keskus toteuttaa ELO-aamubrunsseja alueen TNO-verkostolle ja myös projektin järjestämät ohjaus- ja verkostokoulutukset ovat jatkuneet tämän vuoden puolelle. Projektin keskeisimpiä työtehtäviä on ollut Uudenmaan alueen elinikäisen ohjauksen verkoston rakentaminen.

Myös Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen OSUMA-projekti keskittyy projektin päätösvaiheen asioihin. OSUMAn projektikoordinaattori vaihtui elokuussa, kun projektia pitkään luotsannut Helena Ylisirniö siirtyi toisiin tehtäviin. Hänen tilalleen astui Katja Pietilä. Projekti toteuttaa Ohjauksen ja työmarkkinatietouden seminaarin Oulussa 7.11.2014. Katso lisätietoja täältä.

Sekä OSUMA että Opin Ovi Uudenmaan ELY-keskus jatkavat toimintaansa vuoden loppuun.

Osa jatkaa vuodelle 2015

OpinOvi Etelä-Savo, Menestyjäksi Lapissa – ja työelämän ohjausosaamista kehittänyt TOKI-projekti jatkavat vuoden 2015 puolelle. OpinOvi Etelä-Savo ja TOKI päättyvät helmikuun, Menestyjäksi Lapissa huhtikuun loppuun.

TOKI-projektin Marja Keväjärvi ja Teea Oja.
TOKI-projektin Marja Keväjärvi ja Teea Oja.

”Projektin toteutusaikaa jatkettiin sen vuoksi, että ELY-keskus pyysi meitä järjestämään ETAPPI 15-aikuiskoulutusfoorumin helmikuussa 2015”, Menestyjäksi Lapissa -projektin projektipäällikkö Arja Taavetti kertoo. Vastaava foorumi järjestettiin edellisen kerran vuonna 2013.

Vielä tämän vuoden puolella projekti järjestää 14.11. Yhdessä eteenpäin -seminaarin yhteistyössä Lapin aikuiskoulutusosaamisen kehittäminen ja tutkimus -hankkeen kanssa. Seminaarin päätavoitteena on esitellä työelämälle aikuisten TNO-toimintaan liittyvää tutkimusta ja sen hyödyntämistä.

OpinOvi Etelä-Savon alkusyksystä vuodesta ison osan on haukannut julkaisujen työstäminen. Projektissa on toimitettu arviointikäytäntöjä esittelevää sähköistä laatukäsikirjaa. Lisäksi Etelä-Savossa työstetään projektijulkaisua.

”Julkaisun toteuttavat OpinOvi Etelä-Savo ja Avoin ammattiopisto Etelä-Savossa yhteistyössä. Sen nimenä on Joka itseensä uskoo, hän taitonsa tuplaa – ohjauksen ja tuen merkitys koulutuspolun avaamisessa”, projektipäällikkö Maarit Heinikainen sanoo.

Heinikaisen mukaan alueellista Kopase.fi-verkkopalvelua ylläpidetään ainakin vuoden 2015 loppuun. Palvelu halutaan linkittää jotain kautta Opintopolku.fi-sivuston sisältöihin. Etelä-Savon elinikäiseen oppimiseen ja nuorisotakuuseen liittyvistä asioista tiedotetaan myös aktiivisesti Peda.netissä.

TOKI-projekti on projektipäällikkö Teea Ojan mukaan saavuttanut ja jopa ylittänyt sille asetetut tavoitteet.

”Laadimme hyvistä käytännöistämme tuotekortteja ja meiltä on tulossa artikkeleita myös ELO-verkkolehteen. Projektin päätösseminaari järjestetään tammikuun 20. päivä”, Oja sanoo.

Joensuun yliopistoon tehdään parhaillaan pro gradu -tutkimusta, johon haastatellaan projektin koulutuksiin osallistuneita ja selvitetään, onko ohjaus työpaikoilla todella lisääntynyt. Teea Oja itse tekee väitöstutkimusta projektiin liittyen.