Mie opiskelija-aktiivina

Hellurei!

Elekää te huoliko, kyllä mie kirjotan vielä lissääki toimintaterapiasta. Nyt kuites mennään niihi juttuihin, jokka on teheny minun opiskelijaelämästä oikiasti elämän parasta aikaa. 🙂

Tämä voi nyt kuulostaa häpeilemättömästi itsekehulta, mutta kerrompa nyt kuiteski missä kaikessa olen ollu ja ole mukana. Vuonna 2009 toimin JAMKOn, eli Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan edustajistossa, JASTOn eli sosiaali ja terveysalan koulutusalajärjestön hallituksessa sosiaalipolittisena- ja tutorvastaavana, JAMKOn vapaa-aikatiimissä ja tutkintotutorina. Vuonna 2010 olin JAMKOn hallituksen International Club -vastaava sekä KV eli kansainvälinen tutor. Nyt vuonna 2011 oon jälleen JAMKOn edustajistossa, JASTOn varapuheenjohtaja, JAMKin tietohallinto työryhmän jäsen ja eduskuntavaalitiimin jäsen. Oon siis erittäi syvällä täsä suossa enkä tahokka että kukkaan vetäs minua ylös. Kuulostaa paljolta ja niin se onki. En yritäkkää väittää etteikö tämä kaikki ois hidastanu opintojen etenemistä. Son vaa ihan  huippua, taatusti opettaa paljon ja näyttää erittäi hyvältä CV:ssä.

Sitte vähä tarkemmi JAMKOsta. JAMKO on monilla mittareilla mitattuna Suomen paras opiskelijakunta. Kyllä, JAMKO järjestää bileitä ja tapahtumia, mutta se on Suomen ammattikokeakoulujen opiskelijakuntien keskusjärjestön, SAMOKin alajärjestönä ensisijaisesti opiskelijan edunvalvoja ja hyvinvoinnin edistäjä. Yksi viime vuoden keskeisiä asioita oli YTHS pilotin hakeminen jyväskylään. Nii mitä? YTHS on pidennettynä ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, jonka palvelut on ensiluokkasia verrattuna ammattikorkeakoulu opiskelijoille tarjottavaan kunnalliseen opiskelijaterveydenhuoltoon. Nyt onki suunnitteilla pilotti, eli testaus, jossa kokkeillaan yliopisto-opiskelijoitten lisäksi ammattikorkeakouluopiskelijoitten liittämistä YTHS:n piiriin. Tämä nostais JAMKlaisten terveydenhuollon tasoa huomattavasti. Nyt pilotin saaminen Jyväskyllään näyttää erittäi hyvältä, kiitos JAMKOn. Juuri tännään alakaa SAMOKin ja SYLin eli Suomen ylioppilaiden liiton vetämä ”Opintotuki indeksiin -kampanja”. SAMOKin alajärjestönä JAMKO on vahvasti mukana kampanjassa. Opintotuen sitominen indeksiin tarkoittais sitä, että Suomen talouellisessa tilanteessa elinkustannusten noustessa myös opintotuen määrä kasvais. Nythä opiskelija ellää opintotuen turvin köyhyysrajan alapuolella. JAMKO on myös se, joka hankkii opiskelijaetuja Jyväskylässä.

Ja ohan sitte toki ne bileet ja tapahtumat. Jo ekana syksynä tuutta huomaamaan kui teitä houkutellaa avajaispiknikille, Tursajaisiin, IC-bileisiin, Kauppakadun aproon, Pikkujouluihin ym. ym. Lähtekää mukkaan! Nää on erottamaton osa sitä opiskelijaelämää, jota kaihosasti muistellaan sitte keski-iässä ku omat lapset on opiskelijaiässä. Näistä kuuletta taatusti sitte lissää lähempänä. Viime vuonna JAMKO perusti korkeakouluopiskelijoitten liikuntaseura KOOLSin. Empä mie sen kummempia siitä löpise, ku parhaiten voitta tutustua KOOLSin laadukkaaseen ja opiskelijaystävällis hintaseen liikuntatarjontaan osotteessa kools.sporttisaitti.com.

Jos tomiminen JAMKOssa kiinnostaa enemmälti, siihe on monelaisia vaihtoehtoja. Vapaa-aika tiimissä toimiminen mahollistaa pääsyn mukkaan suunnittelemaan ja järkkäilemmään tapahtumia ja bileitä. IC-tiimi on vähä niinku sama, mutta kansaivälistä touhua. Tää tarjoaa mainion mahollisuuen kansaivälistymiseen kotoSuomessa sekä lukuisten linkkien muodostamiseen ympäri maailmaa. Jos tahtoo oikiasti vaikutta asioihin, ensimmäinen askel useimmiten on asettuminen eholle JAMKOn edustajistovaaleihin. Edustajisto on JAMKOn korkei päättävä elin ja se kokkoontuu kokoustammaan noi kerran kahessa kuussa. Edustajiston kautta pääsee myös mukkaan monenlaisiin työryhmiin.  Ja sitte se hallitus, josta tuli mulle ku poikaystävä. Hallitus valmistelee esityksiä edustajistolle ja pistää edustajiton päätöksiä totteen. Hallitustyö ottaa aikaa keskimäärin 20-30 tuntia viikossa. Kymmenen hallitusjäsenen eri vastuualueita on liikunta, huvi ja kulttuuri, IC Club, tutorointi, KV-tutorointi ekä edunvalvonnassa sosiaalipolitiikka ja koulutuspolitiikka. Lisäksi hallituksella on puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. JAMKOn toimintaan ja tarjontaan voipi käyä tutustumassa tarkemmin osotteessa www.jamko.fi. Ja kaikkihan toki hankkii opintojen alussa JAMKOn opiskelijakortin, jolla siis saa kaikki maholliset opiskelija-alennuksen ympäri Suomen mukkaan lukien vr:n ja Matkahuollon hinnanpuolitukset.

Minu oli tarkotus kertoa vielä Jastosta, mutta jotta nämä kirjotukset pysys kohtuullisen pitusina, nii jätetää se toiseen päivään. Pakko kuites kertoa vielä eilisestä vaalipaneelista, jonka aiheena oli kulttuuri. Sain hirveesti kehuja eduskuntavaaliehokkailta esittämästä kysymyksestä. Kysymys meni suunnilleen näin: ” Tässä on käyty nyt läpi kulttuuria itseisarvona sekä opetuksen välineenä. Minkälaisia ovat teän mielipiteenne kulttuurin käyttämisestä kuntoutustoiminnassa ja hyvinvoinnin edistämisessä ja mikä on puolueenne kanta painotuksesta erikoissairaanhoidon ja kuntoutushoidon välillä?”. Vastaukset kuulostivat ihan hyvältä kuntoutusalan opiskelijoitten kannalta. Tulevaisuudessa tahotaan todella panostaa kuntoutukseen ja ennaltaehkäisevään hoitoon ennen ku meillä on laitokset täynnä ihmisiä, mikä taas on kansantaloudellisesti todella raskas taakka.

Mutta huomenna taas uuet kujeet!

Mira