9 Hyvää syytä toimia yrittäjänä opiskelujen ohessa.

1. SAAT LUODA ITSE OMAN TYÖPAIKKASI, ETKÄ OLE RIIPPUVAINEN TYÖNANTAJISTA.

Yrittäjänä olet itse itsesi työllistäjä, tämä on sekä uhka, että mahdollisuus. Uhkana on, että kukaan ei halua maksaa siitä mitä tarjoat. Tämä on uhka kuitenkin selätettävissä hyvällä myyntityöllä, sekä asiakasymmärryksellä, eli sillä, että tiedät mitä kohderyhmäsi haluaa ostaa. Jos esimerkiksi myyt markkinointia, asiakkaasi on todennäköisesti valmis maksamaan tuloksista. Mahdollisuutena taas on se, että et ole riippuvainen työnantajasta. Esimerkiksi Jyväskylässä kesätyöpaikoista on erittäin kova kilpailu, yhteen opiskelijalle sopivaan työpaikkaan tulee helposti satoja, ellei jopa tuhansia hakemuksia. Tälläisessä tilanteessa jää moni työhön sopiva henkilö nuolemaan näppejään.

2. SAAT TEHDÄ TULEVAA KOULUTUSTASI VASTAAVAA TYÖTÄ

Opiskelet alaa josta tykkäät ja jossa olet hyvä, mutta silti teet työtä, joka ei vastaa osaamistasi? Ymmärrän tuskasi, oman alan töiden löytäminen ei välttämättä ole helppoa. Opiskelijayrittäjänä sinun on mahdollista tehdä juuri oman alasi töitä ja kehittää taitojasi. Mikäli et aikoisi valmistuttuasi toimia yrittäjänä, arvostavat tulevaisuuden työnantajasi varmasti työkokemustasi.

3. NÄYTÄT HYVÄLTÄ TULEVIEN TYÖNANTAJIEN SILMISSÄ

Kilpailu hyvistä työpaikoista on kovaa. Tarvitset siis jotain millä erottua joukosta. Työntekijän palkkaaminen on yritykselle kallista ja aina jonkinmpinen riski. Voit itse miettiä kumman palkkaisit itse mieluummin: henkilön, joka tulee suoraan koulunpenkiltä ja osaa asian teoriassa vai henkilön jolla on kokemusta ja näyttöä osaamisestaan?

4. VAPAUS PÄÄTTÄÄ MILLOIN TYÖSKENTELET

Yrittäjänä sinulla on usein mahdollisuus päättää milloin työskentelet. Tykkäätkö työskennellä esimerkiksi iltaisin ja nukkua pidempään? Vai haluatko kenties tehdä talvella pidempää päivää ja pitää pidemmän kesäloman? Digitalisaatio on myös tehnyt työstä entistä vähemmän paikkariippuvaista, esimerkiksi tämä teksti on kirjoitettu lentokoneessa matkalla Nizzaan.

5. MAHDOLLISUUS VERKOSTOITUA JA TAVATA HUIKEITA TYYPPEJÄ!

On toki mahdollista verkostoitua myös ilman omaa yritystä, mutta yrittäjät ja päättäjät ovat usein kiireisiä, eikä heillä välttämättä ole aikaa tavata sinua, ellet voi tarjota heille jotain lisäarvoa. Lisäarvon tuottaminen asiakkaille on myös loistava tapa voittaa ihmisten luottamus. Teot puhuvat paremmin kuin sanat!

6. YRITTÄJÄNÄ VOIT ANSAITA ENEMMÄN

Harvassa työpaikassa palkkasi määräytyy sen mukaan kuinka hyvin teet työsi. Voit olla esimerkiksi yrityksen paras työntekijä, mutta silti joku joka on ollut yrityksessä pidempään saa parempaa liksaa työkokemuksensa ansiosta. Yrittäjänä palkkasi usein määräytyy sen mukaan kuinka hyvin teet työsi ja kuinka tyytyväisiä ovat asiakkaasi.

7. OPISKELIJANA OLET TURVALLISESSA TILANTEESSA TOIMIA YRITTÄJÄNÄ

Yrittäjyyteen sisältyy kuitenkin taloudellisia riskejä, aina palkka ei tule säännöllisesti kuunausittain ja palkka saattaa myös vaihdella rajusti. Opiskeluaika on mielestäni turvallista aikaa kokeilla yrittäjyyttä. Harvalla opiskelijalla on vielä perhettä elätettävänä tai suurta asuntolainaa. Elämisen kustannukset ovat opiskelijalla yleensä kohtuullisen pienet, koska niitä ei ole suhteutettu suureen palkkaan. Yleensä myös kulut nousevat palkan mukana, tulee hankittua isompaa asuntoa, parempaa autoa, syötyä kalliimmin ja ehkä ostettua vaikka mökki. Opiskelijana olet tuskin tottunut useiden tuhansien eurojen kuukausituloihin, joten et välttämättä joudu luopumaan mistään, mikäli yritystoimintasi ei heti alussa ole voitollista. Saat opiskelijana todennäköisesti myös opintotukea ja opintolainaa, jolla saat vuokrasi maksettua ja kinkkua leivän päälle.

8. KÄYTÄNNÖSSÄ OPPII PARHAITEN

Teoriatieto on tärkeää, mutta se on käytännössä arvotonta, jos ei sitä sovelleta käytäntöön. Yrittäjäpersoona Gary Vaynerchuck onkin useasti todennut: ”Ideas are worthless, execution is what matters”. Montaa asiaa voidaan pohtia teoreettisesti, mutta vasta käytäntöön soveltamalla ja testaamalla selviää miten asia toimii käytännössä. Käytäntöön soveltamalla ja toistoja tekemällä asiat jäävät muutenkin parhaimmin mieleen.

9. SINUN EI EHKÄ ENÄÄ KOSKAAN TARVITSE MENNÄ TÖIHIN

Jos kaikki menee hyvin, voit saada opiskelujen aikana luotua itsellesi (ja mahdollisesti myös ystävillesi) tulevaisuuden työpaikan.

Eikö olisinkin mukavaa tehdä jotain mistä itselle merkityksellistä ja toteuttaa omia unelmiaan, muiden unelmien toteuttamisen sijasta?

Kirjoittaja Anttoni Kerkkonen opiskelee liiketaloutta Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa sekä toimii osakkaana escape room pelejä tarjoavassa WayOut Oy:ssä, elämyspalvelu Superfutiksessa. Ja toimii päivätyökseen Sijoitusasunnot.comin markkinointipäällikkönä.

Mikäli asuntosijoittaminen kiinnostaa sinua enemmän, käy ihmeessä sivuillamme tutustumassa aiheeseen lisää. Suosittelen myös latamaan vuokratuottolaskurin sivuiltamme. Vuokratuoton laskeminen on yksi asuntosijoittajan tärkeimpiä taitoja!