Artikkelisarjaan viittaaminen

Viitataanko moniosaisen verkkoartikkelisarjan a) jokaiseen osaan erikseen vai b) koko sarjaan yhdellä kertaa, esimerkiksi sivunumeron yhteydessä (osat 1-8) ? Kyseessä on Keith Armstrongin EMC Journal-lehdessä julkaistu artikkelisarja “Advanced PCB design and layout for EMC”, jossa on kahdeksan osaa.

Vastaus on a: jokaiseen osaan viitataan erikseen.

Kyseessä näyttäisi olevan vapaasti netissä ladattavissa oleva elektromagnetiikkaan liittyvä EMC Journal -lehti. Lehden sisältöön pääseminen vaatii kuitenkin rekisteröitymisen, joten rekisteröidyin saadakseni paremman kuvan, millaisesta artikkelisarjasta tässä puhutaan.

Opin, että Armstrong taitaa olla melkoisen arvostettu asiantuntija, joten luultavasti hänen kirjoittamansa artikkelit ovat laadukkaita lähteitä myös opinnäytetyöhön. Kunhan muistaa harkita, onko lähde edelleen ajantasainen. Joskushan käy niin, että teksti jää sivustolle roikkumaan, vaikka tieto muuttuu. Näin ilmeisesti ei ole tapahtunut, mitä vahvistaa sekin, että Armstrongin artikkelit löytyvät sivustolta kahdestakin eri osiosta: osiosta Journal Archive ja osiosta EMC Information Centre, jossa on alaosio Keith Armstrong.

Jos viitattaan lehden arkistosta löytyviin lehtiin, lähde ilmoitetaan esimerkiksi näin (artikkelissa ei näytä olevan sivunumerointia):

Armstrong, K. 2004. Advanced PCB design and layout for EMC. Part 4 Reference planes for OV and power. EMC Journal 54. Viitattu 15.4.2011. http://www.compliance-club.com/, Journals Archive.

Jos haluaa, voi ilmoittaa, että kyseessä on arkisto, johon on kirjauduttava/rekisteröidyttävä:

Armstrong, K. 2004. Advanced PCB design and layout for EMC. Part 4 Reference planes for OV and power. EMC Journal 54. Lehtiarkiston käyttö vaatii rekisteröitymisen. Viitattu 15.4.2011. http://www.compliance-club.com/ Journals Archive.

Samat artikkelit löytyvät myös sivuston osiosta Keith Armstrong. Artikkelissa ei tällöin kerrota, että se on julkaistu vuonna 2004 eikä myöskään sitä, että se on julkaistu EMC Journal -lehdessä. Koska lukija ei löydä artikkelista sen julkaisuvuotta, julkaisuvuosi-tiedoksi ilmoitetaan n.d. eli no date. Viitteen voi laittaa lähdeluetteloon vaikkapa näin:

Armstrong, K. n.d. Advanced PCB design and layout for EMC. Part 4 Reference planes for OV and power. Artikkeli Keith Armstrongin portfoliossa. Viitattu 15.4.2011. http://www.compliance-club.com/, EMC Information Centre, Keith Armstrong.

Lehtiarkiston artikkeleissa on oltava tarkkana siitä, että Armstrongin artikkeleita on julkaistu lehdessä samana vuonna useita. Silloin käytetään julkaisuvuoden yhteydessä kirjaimia a, b, jne., jotta tekstissä nämä eri lähteet erottuisivat toisistaan. Lisäksi ”Part 5” näyttää jakautuvan kahteen eri osaa ja kahteen eri lehteen, jotka on julkaistu eri vuosina:

Armstrong, K. 2004a. Advanced PCB design and layout for EMC. Part 4 Reference planes for OV and power. EMC Journal 54. Lehtiarkiston käyttö vaatii rekisteröitymisen. Viitattu 13.4.2011. http://www.compliance-club.com/ Journals Archive.

Armstrong, K. 2004b. Advanced PCB design and layout for EMC. Part 5 Decoupling, including buried capacitance technology. EMC Journal 54. Lehtiarkiston käyttö vaatii rekisteröitymisen. Viitattu 14.4.2011. http://www.compliance-club.com/ Journals Archive.

Armstrong, K. 2005. Advanced PCB design and layout for EMC. Part 5 Decoupling, including buried capacitance technology (second part). EMC Journal 54. Lehtiarkiston käyttö vaatii rekisteröitymisen. Viitattu 15.4.2011. http://www.compliance-club.com/ Journals Archive.

Opinnäytetyön tekstissä (tekstiviitteinä) nämä kaikki ilmoitetaan tavalliseen tapaan eli esimerkiksi näin (Armstrong 2004a). Sivunumeroitahan artikkeleissa ei ollut.

Melkoista insinööritiedettä nämä lähdeviittauksetkin!