Kahden kuvion yhdistelmä

Miten tulisi toimia kuvatekstin kanssa, kun yhdistää kaksi kuviota yhdeksi kuvioksi kahdesta saman tekijän eri kirjasta kummankin kuvion esittäessä täysin samaa asiaa? Yhdistelmä näistä kahdesta edustaisi lukijalle selkeämpää näkymää, kuin kaksi erillistä tai pelkästään vain toinen. Vai tulisiko käyttää jompaa kumpaa, ja sitten koittaa tekstissä avata, mitä sillä haetaan?

Saako kuviota ylipäänsä yhdistää?

Esim.
KUVIO 1. Mentaalisen ohjelmoinnin ainutlaatuisuuden kolme kerrosta. (Hofstede 1984, 15; Hofstede 2005, 5. Yhdistetty/muokattu/yhdistelmä)

Vastaus:
Kyllä kuvioita voi yhdistää yhdeksi kuvioksi, kutsuttaisiinko sitä sitten hienosti vaikka synteesiksi. Upeaa, kun ajattelet lukijaa ja sitä, miten tuottaa hänelle selkeää tietoa!

Raportointiohjeessa suositaan muokattu-ilmaisua. Silloin kuvioseloste tulee näin:

KUVIO 1. Mentaalisen ohjelmoinnin ainutlaatuisuuden kolme kerrosta (Hofstede 1984, 15 & Hofstede 2005, 5; muokattu)

Jätin pisteen pois kuvioselosteesta, kun se ei oikeastaan ole lause (verbi puuttuu). Jostain syystä yhdistelmäkuviosi selosteeseen sopii hyvin &-merkki väliin, silloin ei tarvitse toistaa muokattu-sanaa. Jos niin haluaa tehdä, kuvioseloste näyttää tältä:

KUVIO 1. Mentaalisen ohjelmoinnin ainutlaatuisuuden kolme kerrosta (Hofstede 1984, 15, muokattu; Hofstede 2005, 5, muokattu)

Mutta yhtä hyvin lukija ymmärtää senkin, jos käytät ilmaisua ”yhdistetty”:

KUVIO 1. Mentaalisen ohjelmoinnin ainutlaatuisuuden kolme kerrosta (Hofstede 1984, 15 & Hofstede 2005, 5, yhdistetty).

Ehdottamasi toinenkin ratkaisu on mielestäni ok.