Sekava mutta pakollinen nettilinkki

Minulla on ongelma liittyen PDF-muotoiseen lähteen merkitsemiseen. Eli löytyy mahdottoman pitkä linkki, jota ei varmaan voi näin työhön liittää…

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:7luPzEdLrDUJ:www.ksshp.fi/public/download.aspx?ID%3D26390%26GUID%3D%257BE9DE93B4-2623-4BDA-8EE8-9FA81DEE0917%257D+Asumisen-+ja+kotikuntoutuksen+ohjausryhm%C3%A4n+loppuraportti.+Keski-Suomen+sairaanhoitopiiri&hl=fi&gl=fi&pid=bl&srcid=ADGEESjumjkrgHoOmtgMcYvjPiHbqsfgYrGzIuMy7zhxANu0eGNjOsL2als10jRJaC8U9HEYVa5OiMjkzXkBclFGrdtYWbRbHCJXgJ1MaUshRf6MFsNcZlG4qTNYgP44_MVRcbTVzcGz&sig=AHIEtbScpTztmHNQwyy5E5LtWUwnYMJafA

Aikuispsykiatrian kokonaiskehittämishanke, Asumisen ja kotikuntoutuksen ohjausryhmän loppuraportti Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Vastaus:

Jep, linkki on pitkä ja kryptinen. Esteetikoiden silmiin sattuu.

Osoitteesta päätellen kyseessä ei ole PDF-tiedosto, vaan raportti on tehty ryhmätyönä Google Docs -työkalulla.

Kielitoimiston oikeinkirjoitusopas vuodelta 2008 neuvoo näin: ”Internetosoitteet kirjoitetaan mieluiten kokonaan yhdelle riville. – – Jos internetosoite on niin pitkä, että se on jaettava kahdelle riville, riviä vaihdetaan ensisijaiseesti &-merkin, vinoviivan tai kysymysmerkin jälkeen”

Nyt mietin kuitenkin sitä, pitäisikö asiassa painaa enemmän käytännöllisyys vai esteettisyys. Käytännöllisyys siinä mielessä, että hoitoalan kaikki opparit ovat netissä luettavissa. Lukijan on helppo klikata linkkiä ja päästä siten itsekin tarkistamaan lähteen tietoja. Sehän on lähteiden ilmoittamisen perimmäinen tarkoitus.

Esteetikkojen miellyttävien lukuelämysten vuoksi kokeilin kuitenkin löytää tuohon raporttiin kaunista polkua suoran linkin sijaan. Peruuttelin nettiosoitetta loppupäästä niin, että pääsin ekan kenoviivan luokse. Lyhennetty osoite antaa tulokseksi Bad Request – Error 400. Eipä toiminut. Sama tulos seuraavan kenoviivan kohdalla, ja seuraavan. Sitten ei ollutkaan enää järkeä peruutella.

Joten dokumenttiin päässee järkevimmin suoralla linkillä. Se on laitettava lähdemerkintään, vaikka sekasotkulta näyttääkin. Nettiosoitteen joutuu jakamaan monelle riville, enkä ihan saa osumaan kaikkien rivien loppuun juuri niitä merkkejä, joita Kielitoimisto suosittelee:

Nikulainen, H., Savolainen, T.-R. & Seppälä, A. 2008. Aikuispsykiatrian kokonaiskehittämishanke: Asumisen ja kotikuntoutuksen ohjausryhmän loppuraportti. Jyväskylä: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri. Viitattu 10.10.2012. https://docs.google.com/viewer?
a=v&q=cache:7luPzEdLrDUJ:www.ksshp.fi/public/download.aspx?ID%3D26390%26GUID%3D%257BE9DE93B4-2623-4BDA-8EE8-9FA81DEE0917%257D+Asumisen-+ja+kotikuntoutuksen+ohjausryhm%C3%A4n+loppuraportti.+Keski-Suomen+sairaanhoitopiiri&hl=fi&gl=fi&pid=bl&
srcid=ADGEESjumjkrgHoOmtgMcYvjPiHbqsfgYrGzIuMy7zhxANu0eGNjOsL2als10jRJaC8U9HEYVa5OiMjkzX
kBclFGrdtYWbRbHCJXgJ1MaUshRf6MFsNcZlG4qTNYgP44_MVRcbTVzcGz&sig=AHIEtbScpTztmHNQwyy5E5LtWUwnYMJafA
.

Hyvää suomalaisen kirjallisuuden ja Aleksis Kiven päivää kaikille!

Lähteet

Kielitoimiston oikeinkirjoitusopas. 2008. 4.p. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.

 

Lisäys 22.10.2012

Osoitetta voi lyhentää, ks. osoitteesta http://tinyurl.com/

Lue myös alkuperäiseen kirjoitukseeni saamani kommentti tässä alla.

2 kommenttia

 1. Anne Heikkinen

  Olen hakenut Diak-finnan kautta artikkelin tallentanut sen pdf-tiedostoksi miten löydän artikkelin osoitteen joka laitetaan linkkinä lähdeluetteloon

 2. Suora linkki pdf-tiedostoon löytyy Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hakukoneella ja on http://www.ksshp.fi/Public/download.aspx?ID=26390&GUID={E9DE93B4-2623-4BDA-8EE8-9FA81DEE0917}

  Käytännöllisyyden ja estetiikan voi yhdistää tässä tapauksessa jonkin linkinlyhennyspalvelun avulla. Koska kyseinen linkki sellaisenaan toimii vain niin kauan kuin Google pitää palvelunsa pystyssä, lienee perusteltua hyväksyä myös Googlen lyhennyspalvelussa lyhennetty versio. Linkki http://goo.gl/031iR osoittaa epäsuorasti kyseiseen verkkoresurssiin nyt ja määrittelemättömän ajan tulevaisuudessakin.

  Verkossa sijaitsevan materiaalin saatavuus ei mielestäni ole mitenkään erikoisasemassa toisin tavoin julkaistuun materiaaliin. Kaikki uniikki materiaali on määritelmällisesti saatavuudeltaan rajoittunutta, mutta syystä tai toisesta asiat hukkuvat ja unohtuvat verkossa nopeasti – paitsi silloin kuin pitäisi jotain erityisesti poistaa. Linkkiä onkin siis syytä pitää lähinnä kivana bonuksena, kädenojennuksena viitteestä kiinnostuneelle, jonka avulla viittauksen kohteen äärelle saattaa löytää helpommin. Ensimmäiset kaksi riviä yllä olevaa viitettä lienevät viittausteknisesti kyllin ja viite on kiistatta esteettisesti miellyttävämpi ilman koko linkkiä.

  Viittauspäivämäärä tai lukemispäivämäärä ei lisää mitään arvoa viitteeseen tai auta sen kohteen löytämisessä. Se on siksi aivan turha.

  Kyseinen pitkä linkki on koneluettavaksi tarkoitettu – siis tietokoneohjelmalle, ei ihmiselle – ja sen käyttö on siis jo lähtökohtaisesti kyseenalaista niin kauan kuin kohdeyleisönä ovat pääosin ihmiset. Koneluettava data harvoin sallii mielivaltaista typistämistä.

  Siis: lyhennä pitkä linkki lyhentimellä tai jätä se kokonaan pois.