Uusi raportointiohje pdf-tiedostona?

Opiskelija: Uusi raportointiohje blogimuodossa on erittäin epäjohdonmukainen ja sieltä on vaikeaa etsiä nopeasti juuri sitä tietoa mitä raportointiin tarvitsisi. Harmittaa kun en ehtinyt tallentaa vanhaa .pdf muotoista raportointiohjetta koneelle… Vanha takas!

Opettaja: Onko ohje saatavissa pdf:nä, en sitä löytänyt, mutta varmaankin on jossakin > toivottavasti

Vastaus:

Tällä viikolla on suorastaan satanut, runsaan lumen lisäksi, toiveita PDF-muotoisesta raportointiohjeesta. Nämä pari toivetta ovat kilahtaneet minun meiliini, mutta useimmat ovat leijailleet raportointiohjeen toisen tekijän, eli Satu Liukon, sähköpostilootaan. Runsaan hämmingin vuoksi vastaus tähän kysymykseen ”etuilee” monien muiden, jo aikaisemmin tulleiden kysymysten jonon ohitse.

Uusi raportointiohje on tosiaankin JAMKin blogialustalla (WordPress) JAMKin Avoimissa oppimateriaaleissa. Sinänsä ohjeen rakenne on pysynyt samana kuin aiemmin. Tekstejäkään emme hirveästi muuttaneet, mutta tietysti monitulkintaisia kohtia on selvennetty ja asioita on pyritty havainnollistamaan aiempaa enemmän.

PDF-tiedostoksi ohjetta ei ole tarkoitus enää muuttaa. Uuteen ohjeeseen voidaan, aina kun tarvetta on, linkittää mm. esimerkkejä hyvistä käytänteistä (napakka tiivistelmä, hyvä sisällysluettelo, osuvat käsite- ja miellekartat yms.). Sellainen työskentelytapa on vaikeata PDF-dokumentin kanssa touhutessa. Lisäksi uutta  raportointiohjetta voi ylläpitää Avoimissa oppimateriaaleissa moni muukin kuin minä, mikä on hyvä JAMKin näkökulmasta.

Monet käyttävät asioiden etsimiseen PDF-tiedostosta control-find-komentoa (control-f), jolloin asiat löytyvät laajastakin julkaisusta kohtuunopeasti. Tätä mahdollisuutta ei ole enää niillä, jotka ovat siihen tottuneet. Toisaalta avoimissa oppimateriaaleissa on haku-toiminto vasemmassa reunassa. Myös vasemmassa reunassa näkyvissä oleva sisällysluettelo auttaa hahmottamaan, missä asiakohdassa kulloinkin seikkaillaan.

Toinen ongelma voi nykyisessä versiossa olla raportointiohjeen tulostaminen. Satu yrittää selvittää, voisiko ohjeen tulostamista helpottaa, jotta kukin saisi ne asiat, joita tuntee tarvitsevansa.

Korostan, että PDF-muotoinen ohjekin on vielä käytössä. Sitä ei ole poistettu. Jos olet aloittanut opinnäytetyösi sen ohjeilla, voit käyttää sitä edelleen. Linkit vanhaan ja uuteen ohjeeseen ovat kirjaston opinnäytetyön ohjeet -sivuilla. Siellä on myös linkki lähdemerkintä-pikaohjeeseen.

Kirjaston sivuilla, oikopoluissa, raportointiohje-linkki vie tällä hetkellä uuteen ohjeeseen. Teimme muutoksen tällä viikolla. Aiemmin siinä oli linkki pdf-muotoiseen ohjeeseen. Täytyypä lisätä oikopolkuihin uudestaan linkki aiempaan, pdf-muotoiseen ohjeeseen. Uuden ohjeen linkin lisäksi.

Elämme siirtymäaikaa, jossa voit kulkea joko vanhaa tai uutta polkua. Kummallakin pääset perille.

Linkit: