Julkaisulupa muista opiskelijoista ottamistani kuvista?

Tarvitseeko työssä olla maininta siitä että minulla on lupa julkaista kuvia opiskelijoista. Ja tarvitseeko itse ottamissa kuvissa olla tieto että olen ne itse ottanut?

Vastaus:

Mielestäni sinun kannattaa mainita siitä, että sinulla on lupa julkaista kuvia opiskelijoista. Se on vähintäänkin hyvätapaista, mutta antaa sinulle todennäköisesti juridisestikin vankan tuen kuvien julkaisemiseen.

Kysymys ”Tarvitseeko itse ottamissa kuvissa olla tieto siitä, että on itse kuvat ottanut” ei ole ihan helppo, eikä minulla ole siitä selvää käsitystä.

Mutta koska kuvat ovat tekijänoikeudellisessa mielessä niin ”tulipaloherkkää” materiaalia, suosittelen, että laitat ne myös lähdeluetteloosi nimelläsi.

Ja koska lähdeluetteloon tulee tekstissä referoidut lähteet, taitaa johdonmukaisuuden vuoksi olla hyvä mainita ne myös tekstissä (tekstiviitteenä tekstissä tai kuvioselosteessa).

Tässä kuviteltu esimerkki kuvioselosteesta:
Kuvio 1.  JAMKin matkailun opiskelijat Matkamessuilla (Virtanen 2013)

Lähdeviite lähdeluettelossa:
Virtanen, A. 2013. JAMKin matkailun opiskelijat Matkamessuilla. Valokuva 17.1.2013.

Kommentit

  1. Kananen Jorma

    Terve
    Olin vastaavassa tilanteessa kirjan osalta. Sain ensinnäkin ohjeen siitä, että kuvia, joista voi tunnistaa ihmisen, ei saa laittaa painettuun julkaisuun ilman jokaisen kuvassa olijan lupaa. Tämä tekee esim. katukuvan käytön mahdottomaksi, sillä joku voi teoriassa tulla vaatimaan ”jotain” tai kieltämään koko kuvan. Jos ihmishahmo on epäselvä, voi sen laittaa. Lisäksi jokaisella kuvalla on sen ottajan tekijänoikeus. Tämä tekee yleensäkin valokuvien käytön vaikeaksi, jos ei ole niitä itse ottanut. Ja vielä vaikeammaksi sen tekee kuvissa olevat ihmiset, joilta vaaditaan lupa.