Opiskelija 1: Voinko googlettaa jonkun kuvan miltä hyvänsä nettisivulta, tallettaa sen itselleni, liittää sen powerpoint-esitykseen ja esityksessä mainitsen linkin / sivuston mistä kuva on otettu?

Opiskelija 2: Voinko ottaa netistä kuvia JAMK:ssa tehtäviin harjoitustöihin ja jos voin niin pitääkö kuvan lähde ilmoittaa esitelmässä / harjoitustyössä. 

Vastaus:

Ammattikorkeakoulut ovat tehneet Kopioston kanssa sopimuksen, jossa kerrotaan, mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä.

Korkeakouluille hankitun kopiointiluvan ansiosta voit googlettaa ja kopioida kuvan diaesitykseesi, jos et jaa esitystäsi netissä. Saat siis tallentaa esityksesi Optimaan tai muuhun suljettuun systeemiin opintojaksolle osallistuvien saataville opintojakson keston ajaksi.

Muista ilmoittaa lähdetiedot joko tavalla 1) tai 2):

1) Jos sinulla on esityksessä erillinen lähdeluettelo. Tee tekstiviite kuvan yhteyteen normisti: (Tekijä julkaisuvuosi). Ilmoita tarkemmat tiedot lähdeviitteessä lähdeluettelossa:

Sukunimi, E. Julkaisuvuosi. Kuvan nimi. Valokuva. Lisätiedot kuvasta esim. CC-lisenssitiedot jos on. Viitattu pvm. Nettiosoite.

2) Jos sinulla ei ole esityksessäsi erillistä lähdeluetteloa, ilmoita kuvan yhteydessä tarvittavat tiedot, mieluiten lähdeviitteenä. Kopioston lupa vaatii ilmoittamaan vähintäänkin tekijän ja sivuston, josta kuva on otettu (esimerkiksi linkki). Itse olisin vielä tiukempi: myös julkaisuvuosi ja viittauspäivämäärä ovat mielestäni tärkeitä tietoja -> Ja samalla vaivalla tekee asiallisen lähdeviitteen kokonaan…

Kopiointisopimus – kopioiden käyttö

Tässä suoria lainauksia em. kopiointisopimuksesta, sopimuksessa tosin puhutellaan opettajaa, mutta samaa voidaan soveltaa myös JAMKin opiskelijoiden diaesityksiin yms.:

”Kopiointiluvallamme saat kopioida opetusta, tutkimusta ja hallintotoimintaa varten

  • – – internetissä vapaasti saatavilla olevia kuvia ja tekstiaineistoja – kuten verkkolehtien artikkeleita, digitaalisia julkaisuja, raportteja ja otteita sähkökirjoista.- –

Kopioita saat

  • liittää osaksi – – opiskelijoiden opinto-, harjoitus- ja muita projektitöitä – –
  • tallentaa suljetulle kurssialustalle kyseiselle kurssille osallistuvien – – saataville – –

Kopiot saavat olla kurssille osallistuvien opiskelijoiden saatavilla korkeakoulun suljetulla kurssialustalla tai vastaavassa suljetussa verkossa kurssin tai muun opintokokonaisuuden ajan, mukaan lukien tentit.”

Huom! Jos kyseessä on nuotti- tai muita vastaavia kopiot, tai liikkuva kuva tai ohjelmisto, lue sopimus tarkemmin, niitä tilanteita en tässä siteerannut.