Ilmoita rekisteröity tavaramerkki ®-merkillä

Miten viittaan oikein Rekisteröityyn tavaramerkkiin? Tarvitsenko luvan siihen viitatakseni, jos tuon sen kuvana opinnäytteeseeni?

Vastaus:

Otin yhteyttä Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Sieltä vastattiin näin:

Tavaramerkkilaissa todetaan, että sanakirjan, käsikirjan taikka muun sellaisen painetun tai tietoverkossa olevan julkaisun tekijä, julkaisija ja kustantaja on velvollinen rekisteröidyn tavaramerkin haltijan pyynnöstä huolehtimaan siitä, ettei julkaisuun oteta tavaramerkin toisintoa ilmoittamatta, että tavaramerkki on rekisteröity.

Eli opinnäytetyössä riittää varmastikin, että ilmoittaa esim. ® -merkillä, että kyseessä ei ole mikä tahansa sana/kuva/iskulause, vaan jollekin rekisteröity tavaramerkki.

Jos toisen tavaramerkkiä käyttää omien tuotteiden/palveluiden markkinoinnissa, myynnissä, jne. niin silloin on parasta kysyä lupa tavaramerkin käyttöön.

Mikä on tavaramerkki?

Ajantasainen tavaramerkkilaki on Finlexissä. Siinä lukee näin (2 §): ”Tavaramerkkinä voi olla mikä tahansa elinkeinotoiminnassa käytettävä erottamiskykyinen merkki, joka voidaan esittää graafisesti”. Erottamiskykyä arvioidessa kiinnitetään huomiota ” kaikkiin asianhaaroihin ja erityisesti siihen, kuinka kauan ja miten laajalti merkkiä on käytetty” (3 §).

Yksinoikeus haluttuun merkkiin saadaan, kun se rekisteröidään patentti- ja rekisterihallituksessa (4 §; 2. luku).

Lähdemerkintä

Menin PRH:n tietokantaan nimeltä Laajalti tunnettujen merkkien luettelo. Olisin voinut etsiä sopivaa esimerkkiä myös PRH:n tavaramerkkitietokannasta.

Valitsin Osuuspankin mustavalkoisen merkin, jonka bongasin ekalta sivulta. Sen nimi ei tosin ole Osuuspankki, vaan haltijana on OP-Pohjola osk. (Ja Osuuspankin sivuilla näytetään suosivan oranssia merkkiä, but anyway, kyllä tästä lähdemerkintä-harjoitelma kuitenkin saadaan.)

Lähdemerkintä voisi olla tällainen, jättäisin ehkä osk-lyhenteen, joka tarkoittaa osuuskuntaa, pois merkin nimestä:

OP-Pohjola®. 2009. Tavaramerkki. Haltija: OP-Pohjola osk. Hyväksytty 15.6.2009. Voimassaolo päättyy 15.6.2019. Numero 2007020. Luokka 36: Pankkipalvelut, vakuutustoiminta. Viitattu 12.12.2018. http://tavaramerkki.prh.fi/ltm/info.php?lang=fi&id=2007020.

Näyttää siltä, että tässä blogipohjassa ®-merkki ei pysy yläindeksissä, vaan tunkee samalle tasolle muiden kirjainten kanssa. Wordissä se toimii halutulla tavalla.

Muut haut

Uteliaisuuttani tarkistin vielä tavaramerkkitietokannasta, mitä muita OP-ryhmän merkkejä on olemassa. Laitoin tarkennetun haun hakija-kenttään OP, määrittelin haun laajuudeksi ’kansallinen’ ja kirjoitin Tavarat ja palvelut -kohtaan luokkanumeroksi numeron 36, joka siis kuvaa pankkipalveluita ja vakuutustoimintaa. Tämä tietokanta hyväksyi kahden kirjaimen hakusanan (OP), monissa tietokannoissa minimimäärä on kolme. Havaitsin, että montaa sorttia merkkejä on OP-ryhmällä.

Tämähän on hauskaa! Hakusanalla Moomin Characters saan tarkennetussa haussa sivun verran PRH:n tavaramerkkitietokannassa olevia tavaramerkkejä. Myös EU:n tavaramerkkitietokanta antaa tulokseksi useita muumihahmoja hakusanalla moomin.

Symbolien ® jakirjoitusohje

Kirjoitetaanko symboli ennen vai jälkeen tavaran nimen? Oikea vastaus on: jälkeen. Kielitoimiston ohjepankki antaa ohjeen niiden kirjoittamiseen. Wordissä ne löytyvät Lisää-Merkki-Erikoismerkit-toiminnolla tai näppäilemällä Alt+Control+R tai Alt+Control+T.

Symbolien käytöstä saa lisätietoa PRH:n sivuilta. ®-symbolia käytetään Suomessa tai EU:n alueella rekisteröidyistä tavaramerkeistä. ™-symbolilla on hieman väljempi käyttötapa.