Musiikkipedagogiksi opiskeleva: Olen tekemässä opinnäytetyötä, jonka tietoperustaan kuuluu olennaisena osana ihmisen kurkunpään ja ääntöväylän anatomia. Näitä asioita olisi minusta erittäin oleellista havainnollistaa piirroskuvien avulla. Minulle on kuitenkin epäselvää, mitä kuvia opinnäytetyössä saa käyttää ja mitä ei, mitä lupia yms. tarvitaan sekä kuinka kuviin mahdollisesti viitataan oikeaoppisesti.

Vastaus:

Voit valita ainakin kolme eri toimintatapaa.

Kuva Terveysportista – voi kopioida oppariin

JAMKin ostamassa ammattilaisille tarkoitetussa (laajassa) Terveysportissa on todennäköisesti oppariisi sopivia kuvia. Niitä voi käyttää lähde mainiten ja niiden on havainnollistettava tekstiä.

Terveysportin käyttöehdoissa (alareunassa) lukee:

Loppukäyttäjä on oikeutettu käyttämään yksittäisiä kuvia ei-kaupallisissa tieteellisissä opinnäytetöissään tai muissa tieteellisissä kirjoituksissaan selventämään tai havainnollistamaan kirjoituksensa tekstiä. Edellytyksenä mainitulle käytölle on, että kuvan lähde ilmoitetaan.

Loppukäyttäjä = JAMKin opiskelija tai henkilökunnan jäsen

Lähdemerkintä, esimerkki:

Gray, H. & Vandyke Carter H. N.d. Kurkunpään lihakset, lateraalinen näkymä. Julkaisussa Anatomiakuvasto. Viitattu 19.2.2019. https://janet.finna.fi/Record/janet.318775, Terveysportti.  

Kuvioseloste/kuvateksti, esim.:

Lateraalinen näkymä kurkunpään lihaksiin; kilpiruston oikea levy on poistettu (Gray & Vandyke Carter n.d.)

Avoimen netin kuvat – voi kopioida

Avoimen netin kuvia saa käyttää muokkaamattomina opparissa sitaattioikeuden perusteella lähde ilmoittaen, ks. aiempi Oppariblogi-postaus.

Selittävät piirrokset – voi yleensä kopioida ja muokata

Piirroskuvat, mm. selittävät piirrokset ovat yleensä ns. vapaata riistaa, eli niiden teoskynnys ei ylity tekijänoikeuslain tulkinnan näkökulmasta katsottuna. Sen vuoksi niitä yleensä saa vapaasti kopioida ja muunnella. Esimerkiksi piirustukset hengityselimistä eivät ylittäneet teoskynnystä, Tekijänoikeusneuvosto (1996):

Lääketieteellisen oppi- ja käsikirjan kuvituksena olevat selittävät piirustukset, käyrät ja taulukkomuotoiset mittaustulokset eivät sisältäneet teostasoon vaadittavaa itsenäisyyttä ja omaperäisyyttä.

Ja Opettajantekijänoikeus.fi (Toikkanen 2011; ks. myös esim. Kopiokissa tai Selittävä piirros – Aalto yo):

Käytännössä esimerkiksi useimmat biologian, geologian ja anatomian piirustukset alittavat teoskynnyksen. Näitä kuvia saa siis ilman muuta lupaa kopioida ja muunnella, joskin tekijän nimi on hyvä mainita, jottei syyllisty plagiointiin eli toisen ajatusten omina esittämiseen.