Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelu

Olisin kysellyt, miten lähdemerkintä ja tekstiviite laitetaan väestörekisterikeskuksen nimipalvelussa tehtyyn etunimitilastohakuun. Olen siis hakenut sieltä nimeä Lumi ja kertonut tekstissä kuinka niitä esiintyy miehellä ja naisella. Lähdeviitteissä näkyy se päivä jolloin olen viitannut ja tuo ”haku” on käsittääkseni se päivä, jolloin nimen tiedot on päivitetty sivulla.

Tekstiviitteisiin olen laittanut vain: (Nimipalvelu 2019.)

Ja lähdeluetteloon: Nimipalvelu. 2019. Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto. Haku 11.2.2019: Lumi. Viitattu 14.2.2019. https://verkkopalvelu.vrk.fi/nimipalvelu/.

Kun ei ole kirjoittaja tai tekijä tietoja, niin en ole varma viitataanko ”nimipalveluun” vai ”etunimitilastoon” jotka on molemmat vähän niinkuin otsikkona tuolla sivulla. Tuo linkki antaa pääsivulle, josta on menty ”etunimihaku” kohtaan ja sieltä syötetty tuo nimi Lumi. Lähdelinkki ei nimittäin muutu vaikka teen sen haun.

Vastaus:

Mielestäni lähdeviite on ihan oikein. Lukija saa siitä täsmällisen kuvan, millainen lähde on kyseessä.

Koska lähdeviite alkaa sanalla Nimipalvelu, niin tekstiviite muodostetaan sen perusteella (Nimipalvelu 2019).

Toinen tapa

Kuten itsekin mietit, tässä tapauksessa olisi mahdollista viitata myös Etunimitilastoon. Sivulla tosin silloinkin lukee ylempänä otsikkona Nimipalvelu.

Mutta lähdeviite voisi olla siis tällainenkin:

Etunimitilasto. 2019. Tilasto Väestörekisterikeskuksen nimipalvelussa. Haku 11.2.2019: Lumi. Viitattu 14.2.2019. https://verkkopalvelu.vrk.fi/nimipalvelu/.