Arki haltuun pelaamalla?

Tätä teemaa pohdimme viime viikon Studiosessiossa. Jo heti aluksi havaitsimme, että arkea on vaikea määritellä ja kysymys herättääkin lukuisia jatkokysymyksiä. Mikä on kenellekin arkea? Yhden mielestä arki on jokapäiväisiä toimia tai arki koostuu rutiineista. Toisen mielestä oman elämän kannalta tavalliset rakenteet ovat juuri sitä arkea ja kolmas korostaa, että arkea ovat ne arkipäivät.  Entä voiko arkea hallita? Nuorisobarometrin (2015) mukaan nuorten arjen hallinnassa tärkeitä asioita ovat: ajan hallinta (mm. nukkumaanmeno, siisteys, liikunta), talousosaaminen (mm. tulot ja menot tasapainossa, laskujen maksaminen), sosiaaliset taidot (mm. kaverisuhteet, perhe), elämäntavat (ruokailu, siivoaminen, pyykit) sekä tulevaisuuden suunnitelmat (työ, opiskelu).  Entä voiko arki olla hallussa vaikka jollain näillä osa-alueilla olisi ongelmia? Kuka sen määrittelee?

Entä sitten se iso kysymys: voiko arkea ottaa haltuun pelaamalla? Vai suistaako pelaaminen arjen hallinnan raiteiltaan? Yhteisessä keskustelussa nousi esiin hyviä esimerkkejä ja tässä niistä muutamia: Ajan hallintaa voi koordinoida pelaamisen kautta, koska pelaaminen voi parhaimmillaan rytmittää arkea, tuoda siihen suunnitelmallisuutta ja tätä kautta lisätä arjen hallintaa. Arjen toimintoja voisi hyvin pelillistää. Kotitöitä tekemällä saisi kerättyä pelissä pisteitä tai tehdyistä kotitöistä voi palkita peliajalla. Näin pelaaminen olisi motivaattorina ajoittain puuduttavilta tuntuville kotiaskareille tai antaisi mahdollisuuden rentoutua töiden välillä. Myös sosiaalisia suhteita voi vahvistaa pelaamisen kautta. Pelaaminen voi tuoda elämään uusia kaverisuhteita tai sitä voidaan käyttää vaikka vanhemman ja lapsen välisenä yhteisenä tekemisenä, vuorovaikutuksen siltana. Elämäntapoihin voisi kiinnittää tehokkaasti huomiota digitaalisuutta hyödyntäen. Liikkumiseen, ruokailuun sekä rentoutumisharjoitteisiin perustuvat pelit sekä sovellukset koettiin motivoivina ja arjen hallintaa tukevina. Osalla olikin tämä kategoria jo aktiivisesti käytössä ja sitä peukutettiin ajan hengen mukaisena.

Pelikatalogista löytyy muutama peli myös Arjen hallinta – kategoriasta, käy kurkkaamassa. Entä mitä mieltä sinä olet tästä? Voiko arkea ottaa haltuun pelaamalla? Tai olisiko sinulla vinkata joku hyvä peli tähän kategoriaan?