Penguin Coach

-ajatuksia aloittelevan valmentajan elämästä Tiimiakatemialla

Kuuntelemisen jalotaito

Tänään oli treeneissä Rauno Korven tiimin kehäteoria käytössä. Täytyy sanoa, että yksinkertainen työkalu ja toimii erittäin hyvin keskustelun avaajana tiimiläisen asemasta ja roolista tiimissä dialogin perusteita kunnioittaen.

Kuunteleminen on tosiaankin taito ja jalo sellainen. Olen törmännyt mielenkiintoiseen ilmiöön, jossa palautetta halutaan kovasti antaa mutta valmiutta ottaa sitä itse vastaan ei ole. Tänään kehäteoria pakotti pehmeästi ottamaan vastaan ja huomiomaan myös muiden näkemykset. Kansainvälisen tiimin kohdalla suurimman kulttuurisen eron luulen olevan juuri vertaispalautteen annon ja ottamisen kohdalla.  360 asteen palaute on käsitteenä ja ajatuksena jotenkin luontaisempi suomalaiselle kuin kansainvälisen tiimin jäsenille ja lisäksi vertaiselta saatavaa palautetta arvostetaan eri tavalla. Tähän hengenvetoon on sanottava vielä, että kv-tiimissä palaute on mentaalimallina synonyymi kritiikille vaikka tänäänkin tuli todistettua, että enemmän jokaisen tiimiläisen kohdalla tuli kannustusta ja positiivista palautetta kuin negatiivista.

Luen parhaillaan Christina Anderssonin Voittava Kierre -kirjaa. (Oikeasti luen kyllä neljää kirjaa yhtäaikaa ja riippuu ihan fiilarista mikä kirja tarttuu kotona kouraan…) Jotenkin mieleeni jäi että oppimisessakin huipputuloksiin pitää oppijan itsensä valmistustua ja tahtoa voittaa. Tuon tahdonvoiman ja voittamisen halun tartuttamisen kanssa joudun tekemään enemmän työtä kansainvälisen tiimin kohdalla. Tahtoa oppia löytyy mutta pelko muidenkin huomaavan itsessään oleva potentiaali on voimakasta. Itsensä haastaminen epämukavuusalueelle ei tietenkään aina ole mieluista vaikkakin kannattavaa.

3 Comments

Posted 4.3.2010 at 14:43

Moikka

Voittavan kierteen kirjoittaja tässä! Kirjoitat todella oivaltavasti tuosta pelosta että muut huomaavat suuren potentiaalin. Olisi kiva kuulla aiheesta lisää!

terveisin
Cristina

Essi Silvennoinen
Posted 12.3.2010 at 13:41

Onpas hauskaa, että olet eksynyt blogiini ;-D . koetan linkkailla aina mahdollisimman hyvin kirjoihin ja kirjailijoihin, jotka ovat tavalla tai toisella vaikuttaneet minun toimintaani.

Tuo kuvaamani pelko on itseasiassa aika ”arkipäiväinen” täällä Tiimiakatemialla, erityisesti silloin kun uuden tiimiyrittäjät aloittavat täällä taipaleensa. Jostain kumman syystä oman osaamisen tunnustaminen itselle voi olla hankalaa, jos osaamiseen ei ole saatu formaalista opetusta tai koulutusta tai sitten siinä ei ole koettu katastrofitasoista vastoinkäymistä. Kansainvälisen tiimin kohdalla se on huomattavasti haasteellisempi mutta täytyy sanoa, että noiden treenien jälkeen pelon kynnys madaltui.

Posted 14.3.2010 at 17:53

Mainiota, että kynnys madaltui.

Pätevyyttä on korostettu niin paljon, että on ihan ymmärrettävää jos ”ihan itse” opittu tuntuu vähempiarvoiselta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Itseasiassa näyttää, että ”itseopittua ja tehtyä” arvostetaan maailmalla enemmän ja enemmän. Muutosvauhti on niin kova, että kaikkeen ei ennätä pätevöityä.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*