Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

Kirjan ja sähköisen median yhteensovittaminen, osa 2: Be Book

Verrattuna Kindle2:een Endless Idean Be Book on huomattavasti pienempi ja helpompi kuljettaa mukana – Be Book on pokkarin kokoinen ja enemmän kirjan kaltainen kuin Kindle2. Be Bookia ei tarvitse varoa samalla lailla kuin Kindle2 -lukulaitetta, jota suuren kokonsa ja näyttönsä vuoksi on hankala kuljettaa mukana pienessä käsilaukussa.

Saadessani Be Bookin oli siihen ladattu valmiiksi sekä suomenkielistä että englanninkielistä aineistoa, kirjoja ja dokumentteja.  Vaikka lukemiskokemus on miellyttävä sähköisen paperin ansiosta, käyttöliittymä on perin mystinen ja merkillinen: valinnat suoritetaan numeronäppäimillä 1-9, erillisiä ylös-alas -nuolinäppäimiä ei ollut. Muistiinpanot tehdään kuten kännykällä tekstaamalla ilman erillistä qwerty-näppäimistöä.  

Sivujen vaihto ja paluu edelliselle sivulle tapahtuu vasemmassa laidassa olevien näppäimien avulla. Jotenkin olisi olettanut, että laite olisi ollut kosketusnäytöllinen.

Teksti erottui selkeästi näytöltä, tosin jouduin suurentamaan fonttia aina välillä, koska luin e-kirjoja suhteellisen hämärässä makuuhuoneessa. E ink-teknologian  hyvä puoli on tarkka näyttö, joka ei rasita silmiä. Lukulaitetta voi käyttää myös auringonpaisteessa.

Text to speech -toiminto, joka lukee suoraan tekstistä on liian konemainen, mekaaninen eikä vakuuttanut ainakaan minua.  

Dokumenttien lataaminen USB-kaapelin avulla on nopeaa ja helppoa. 

Insinöörinäkökulma: ainut oikea ratkaisu olisi resistiivinen kynäohjattava kosketusnäyttö, jolloin kynällä voisi tehdä muistiinpanoja, korostuksia yms. Käyttöliittymän ohjaus kynällä/sormella.

Muita testejä: http://blogs.helsinki.fi/jeremajava/2008/10/16/ensikokemuksia-bebookista/

Suomalaisia e-kirjoja Be Bookin sivustolla: http://mybebook.com/download_free_ebook/browse/languages/fi

One Comment

Tuija Eerola
Posted 8.2.2010 at 12:54

Onkohan kosketusnäytöllisen BeBook 2:n markkinoilletuloaikataulusta mitään tietoa?

Entä onko aikomuksenanne testata Bokeenin Gen3 tai Cybook Opus -laitteita? Meilläkin laitepohdinnat menossa, siksi kiinnostuneena näitä lueskelen…