Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

JAMKin verkossa e-kirjoja voi myös vuokrata!

Ulkomaisia e-kirjoja on tähän saakka ollut hankala ostaa title-by-title ja tästä johtuen kirjastot ovat joutuneet hankkimaan tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia e-kirjoja käsittävän e-kirjapaketin, jolloin vähemmän relevanttia aineistoa tulee pakostikin mukaan. Korkeakoulujen tarve on kuitenkin yksittäisillä kurssivaatimuksissa olevilla e-kurssikirjoilla ja toiveena on, että tulevaisuudessa kirjasto voisi tarjota kurssivaatimuksissa olevia kirjoja mahdollisimman laajasti elektronisina versioina.

Vauhdittaakseen toiveen toteutumista Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) kirjasto  teki huhtikuussa 2009 sopimuksen Dawsonera e-kirjapalvelun kanssa. E-kirjapalvelu sisältää yli 100 000 e-kirjaa esikatseluoikeuksilla. Opettajat ja opiskelijat voivat tehdä hankintaehdotuksia Dawsoneran e-kirjoista. Palvelu toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulun verkossa Shibboleth-tunnistuksella, myös etäkäyttö on mahdollista. Tulostus- ja kopiointikiintiö on ainoastaan 5 % kirjasta. JAMKille ostettuja kirjoja voi myös ladata omalle koneelle tietyksi ajaksi

E-kirjapalvelua markkinoitiin ja opettajia kehotettiin tekemään ehdotuksia hankittavista Dawsonera e-kirjoista. Ehdotuksia ei kuitenkaan tullut – kysyntä ja tarjonta ei kohdannut, koska palvelussa ei ollut JAMKin kurssikirjavaatimuksissa käytettyjä kirjoja eivätkä opettajat jaksaneet/ehtineet ”kollata” sopivia e-kirjoja.

Onneksi Dawson, kirjaston ulkomainen kirjojen välittäjä, toimitti listauksen parin edellisen vuoden ajalta hankituista painetuista kirjoista, joita oli mahdollista saada e-kirjoina Dawsonera-palveluun. Listauksen saatuaan opettajatkin innostuivat tekemään hankintaehdotuksia ja tammikuussa 2010 hankittiin kymmeniä Dawsonera e-kirjoja lähinnä matkailun ja tietotekniikan alalta muutaman liiketalouden kirjan lisäksi. E-kirjat on luetteloitu  JaNet-tietokantaan.

Omasta toiveestani JAMKin Dawsonera-palveluun jätettiin mahdollisuus e-kirjojen vuokraamiseen. JAMKin opiskelijat ja henkilökunta voivat tehdä vuokrauspyynnön (Request rental) e-kirjasta 1-3 viikoksi listahinnasta riippuen. Oletusvuokra-aika on yksi viikko.  Olemme ohjeistaneet asiakkaita, että asiakas vuokrauspyyntöä tehdessään ilmoittaa Comments-kohtaan,  mihin tarkoitukseen hän tarvitsee kirjaa, esimerkiki opinnäytetyöhön, projektiopintoihin, tenttiin, kurssille tms.  Vuokrattaessa e-kirja tulee vain henkilökohtaiseen käyttöön. Kirjaston henkilökunta hyväksyy vuokrauspyynnöt mahdollisimman nopeasti. Jos useampi henkilö tekee samasta e-kirjasta vuokrauspyynnön, kirjasto harkitsee sen ostamista.

Dawsonera e-kirjat toimivat vain JAMKin verkossa. Pääsy palveluun  joko Nelli-portaalista tai suoraan JaNet-tietokannasta hakemastasi e-kirjasta, katso ohjeita palvelun käytöstä JAMK Kirjaston verkkokirjat -sivuilta, http://www.jamk.fi/kirjasto/tiedonhaku/aineistot/verkkokirjat.

 

Dawsonera

One Comment

Teemu
Posted 3.3.2010 at 23:00

Oiva ja mielenkiintoinen palvelu, joka toimii myös etänä Jamkin käyttäjätunnuksilla.

Mikäs muuten olikaani e-kirjan ja verkkokirjan ero? Näistä sähköisistä kirjoista käytetään käsitteitä ristiin, ainakin itselläni nuo arkikielessä sekoittuvat.