Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

E-kirja, äänikirja, online-verkkokirja = digitaaliset julkaisut

Perinteisesti e-kirjalla (sähkökirjalla) on tarkoitettu painetun kirjan digitaalista versiota, joka ei olennaisesti muutu, vaikka se julkaistaisiin painettuna kirjana. E-kirja on suunniteltu luettavaksi tietokoneelta tai e-kirjan lukulaitteen avulla. Verkkokirja taas on enemmän hypertekstipohjainen eli se poikkeaa merkittävästi painetun kirjan rakenteesta.

Nykyään e-kirjakäsite on laajentunut käsittämään myös äänikirjat, online-teokset yms. digitaaliset julkaisut ja Suomen Kustannusyhdistyksen tilastoinnin mukaisesti digitaaliset julkaisut jaetaan seuraaviin pääryhmiin:

  1. Ladattavat julkaisut (ääni- ja tekstimuotoiset ladattavat julkaisut)
  2. Online-julkaisut

Ladattavalla äänimuotoisella julkaisulla tarkoitetaan verkon kautta jollekin laitteelle (tietokone, erillinen lukulaite, matkapuhelin, kannettava soitin tai jokin muu laite) ladattavaa kustantajan äänikirjaksi luokittelemaa äänimuotoista sisältökokonaisuutta, jolla on ISBN-tunnus.

Ilmaisia äänikirjoja,
http://librivox.org/list-translated-pages-finnish/
http://librivox.org/samples/

Ladattavalla tekstimuotoisella julkaisulla tarkoitetaan verkon kautta jollekin laitteelle (tietokone, erillinen lukulaite, matkapuhelin tai muu laite) ladattavaa tekstimuotoista sisältökokonaisuutta, jolla on ISBN-tunnus, kuten JAMK kirjaston hankkimat Dawsonera e-kirjat, esimerkiksi uutuus Encyclopedia of computer science and technology / Harry Henderson, (vain JAMKin verkkotunnuksilla).

Online-verkkokirjalla tarkoitetaan verkossa käytettävää sisältökokonaisuutta, jolla on ISBN-tunnus, esimerkiksi JAMK kirjaston sähköisten kokoelmien JuridiikkaOnline –aineistoa,  (vain JAMKin verkossa).

 Online-oppimisympäristöllä sitä vastoin tarkoitetaan verkossa käytettävää palvelukokonaisuutta, esimeriksi KnowPap – paperitekniikan ja tehtaan automaation multimediaan perustuva oppimisympäristö, joka on käytettävissä JAMKin verkossa.

 Lähteet:

Rajala, H. 2004. Raportti e-kirjojen käytöstä ja käytettävyydestä sekä e-kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto. Helsingin opiskelijakirjaston verkkojulkaisuja 15. Viitattu 15.2.2009. Http://www.opiskelijakirjasto.lib.helsinki.fi/vj/15/rajala.pdf.

Tilli, S. 2010. Kysely digitaalisten julkaisujen tarjonnasta ja jakelusta. Sähköpostiviesti 2.3.2010. Vastaanottajana Pirjo Pohjolainen.

2 Comments

Teemu
Posted 22.3.2010 at 10:24

Kuten Mace blogissaan ilmaisee http://xmacex.wordpress.com/2009/12/17/paasausta-pdf-tiedostojen-on-kuoltava/, PDF-tiedostot ovat (toivottavasti) välivaiheen ilmiöitä ennenkuin olemme valmiit hypertekstipohjaisen verkkokirjan läpimurtoon.

E-kirjan, verkkokirjan läheisempi integraatio oppimisympäristöihin nostaisi varmasti niiden käyttöä, ja varsinkin jos niiden välillä liikkuminen saataisiin saumattomaksi ilman pdf-tiedostojen latailua ja ”linkintekokikkailua”.

E-kirjatutkimuksesi https://publications.theseus.fi/handle/10024/3552 lisäksi ainakin Ulla Kapanen tekee Haaga-Heliassa opinnäytettä e-kirjoista http://xmacex.wordpress.com/tag/e-kirja/.

Posted 2.10.2011 at 12:53

Äänikirjat ovat minulle uusia asia, joten tässä vaiheessa tyydyn kiittämään erinomaisesta sivusta. Olen lisännyt aihetta koskevan ketjun kaupunkiblogini foorumiin.