EI AAPINEN VAAN EPINEN!

Nina Kairisalon teos  Epinen –  käytännön opas e-kirjoihin ja niiden tekemiseen on opaskirja e-kirjojen maailmaan.  Into-kustannuksen julkaisema e-kirja on toimitettu EPUB-formaatissa ja opaskirjassa tarjotaan keinoja tuottaa hyviä, luettavia, toimivia ja huolitellun graafisen ulkoasun omaavia e-kirjoja.

Kairisalon  (2010) mukaan lukuisat e-kirjaformaatit ja lukulaitteet asettavat erilaisia vaatimuksia eikä e-kirjojen tekoon opastavaa selkokielistä ohjekirjaa vielä ollut, joten tälle opaskirjalle oli selvä tilaus.

Episessä käsitellään e-kirjaa ja sähköistä julkaisemista, e-kirjan historiaa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla, e-kirjan käyttötarkoitusta ja kohderyhmiä. E-kirjateknologia –kappaleessa Kairisalo esittelee e-kirjatekniikoita ja –formaatteja sekä e-kirjan taittamista nimenomaan graafikon näkökulmasta. Lopun manuaaliosassa annetaan keinoja toteuttaa e-kirjoja eri formaateissa, kuten PDF-, EPUB- ja MOBI-formaateissa, pääpaino EPUB:illa.

EPUB-formaatin lukemiseen voidaan käyttää useita lukuohjelmia, esimerkiksi Adoben Digital Editions soveltuu hyvin.

Lue lisää: Nina Kairisalon johdanto Episeen                           

Epinen on toistaiseksi luettavissa vain kirjaston BeBook -lukulaitteella. JAMKin henkilökunta voi lainata lukulaitetta ns. kuittilainana.

Kysy lisää Pirjolta: pirjo.pohjolainen@jamk.fi, 040 5818378