Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

Onko lukulaitteilla taas kerran takana loistava tulevaisuus?

Muutama vuosi sitten Tampereen e-kirjaseminaarin yhtenä aiheena olivat  e-kirjan lukulaitteet.  Puhuttiin taas kerran lukulaitteen uudesta tulemisesta, jolloin vanhempi herrasmies totesi kuivahkosti olevansa sitä mieltä, että lukulaitteilla on takanaan loistava tulevaisuus…

Kolehmainen (2010) kirjoittaa Tietoviikon artikkelissaan: Lukulaitteet eivät menee kaupaksi enää vuonna 2014!

Vaikka tällä hetkellä lukulaitteiden myyntitrendi on kasvussa ja ne nauttivat suurta suosiota niin brittiläinen tutkimusyhtiö Informa Telecoms & Media arvioi niiden myyntikäyrien kääntyvän laskuun jo vuonna 2014. Vielä tänä vuonna lukulaitteiden myynnin odotetaan kaksinkertaistuvan yli 12,2 miljoonaan kappaleeseen maailmassa. Ja vielä kolmen vuoden kuluttuakin laitteita kaupataan yhä arviolta 14 miljoonaa kappaletta.

Mutta iInforma Telecoms & Media povaa, että seinä tulee vastaan vuonna 2014, kun myynti putoaa 13 miljoonaan kappaleeseen. Suurimpana syynä ovat kilpailevat kuluttajaelektroniikan tuotteet, jotka haastavat erilliset lukulaitteet.

Kuluttajat punnitsevat tutkimusyhtiön mukaan jatkossa tarkkaan, ostavatko esimerkiksi Kindlen vai Ipadin. Integroitujen laitteiden määrä sähköisten kirjojen lukulaitteina on kasvussa ja jatkossa kännyköitä ja minikannettavia käytetään yhä enemmän lukulaitteina.

 Informa Telecoms & Median analyytikko Gavin Byrne arvioi, että sähkökirjojen lukulaitteiden markkina kehittyy vähitellen kahteen suuntaan. Toisessa ääripäässä ovat edulliset, yksinkertaisilla ominaisuuksilla varustetut laitteet ja toisessa taas kalliit, kaikilla herkuilla varustetut laadukkaammat laitteet, jotka alkavat hänen mukaansa vähitellen muistuttaa tabletlaitteita, kuten iPadia.

 Lähde: Kolehmainen (2010). Lukulaitteet eivät menee kaupaksi enää vuonna 2014. Tietoviikko/MikroPc.net 31.5.2010. http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/article424659.ece