Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

E-kirjat vahvassa nousussa

 Kesän aikana ei voinut olla huomaamatta mainosta, jossa kerrottiin Stied Larssonin olevan ensimmäinen miljoonakirjailija.

Tietokonelehden artikkelissa 3.8. S. Kotilainen kirjoittaa, että nyt sähköiset e-kirjat ovat todella lähteneet vahvaan nousuun vuosien odottelun jälkeen. E-kirjojen ylivoimainen markkinajohtaja Amazon.com toteaa, että ensimmäisenä miljoonan myydyn e-kirjan rajan on ylittänyt edesmennyt ruotsalainen kirjailija Stieg Larsson. Miljoonamyynti koostuu Larssonin niin sanotun Millennium-sarjan (Tyttö joka leikki tulella, Pilvilinna joka romahti ja Miehet jotka vihaavat naisia) kirjojen myynnistä Kindle Store nettikaupassa.

Kyseisiä kirjoja on p-kirjoina myyty yli 27 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti (Reuters -uutistoimiston mukaan). E-kirjoilla on vielä pitkä matka tähän, mutta myynti kasvaa kovaa vauhtia ja esimerkiksi maailman suurin kirjojen julkaisija Random House on kertonut, että Yhdysvalloissa jo kymmenen prosenttia yhtiön tuloista tulee e-kirjoista.

Myös lukulaitteiden myynti näyttää lupaavalta. Amazon.com esitteli viime viikolla kaksi uutta Kindle-laitteen versiota. Nyt molemmat on myyty tilapäisesti loppuun, vaikkakaan Amazon ei paljasta laitteiden varsinaisia myyntilukuja.

Myös Applen iPad-tablet-laitteen uskotaan vauhdittavan e-kirjojen myyntiä.

Suomessa sähkökirjat tulevat kauppoihin nyt syksyllä. Ylen kotimaan uutisten artikkelissa Minna Dutten kertoo 12.7., että syksystä lähtien sähkökirjoja löytyy jo ainakin Akateemisen kirjakaupan, Suomalaisen kirjakaupan ja Net Anttilan hyllyiltä. Samalla kirjan hinta saattaa alentua.

Esimerkiksi Akateemisen kirjakaupan johtaja Annamari Arrakoski-Engardt kertoo, että heillä päätökseen on selkeästi yksi hyvä syy: he saavat tänä vuonna latauskaupan toimimaan niin, että voivat yhtä aikaa myydä sekä lukulaitteita että sisältöä niihin. Hän myös uskoo, että heillä on mahdollisuus saada lukemisen pariin nyt sitten ihan tekniikasta innostuneita ihmisiä.

Langattomaan lukulaitteeseen mahtuu tiedostoina 20 000 – 60 000 kirjaa. Se on kevyt kuljettaa esimerkiksi lomareissulla. Arrakoski-Engardin mukaan laitteet ovat hyviä myös vanhenevalle väestölle, sillä fonttikokoa voi muokata.

Dutten kuitenkin uskoo, että perinteinen kirja ei vielä katoa.

Vaikka maailmalla lukulaitteita on myyty jo suuria määriä, Suomessa läpimurtoa ei vielä tänä vuonna todennäköisesti tule, ennustaa etäkaupan johtaja Mika Leiponen Anttilasta. Ensimmäisiä kiinnostuneita asiakkaita kauppoihin odotetaan kuitenkin heti.

Suomalaista kuluttajaa houkutellakseen WSOY julkaisee sata sähköistä kirjaa jo syksyllä.

– Sitä mukaa, kun laitteita myydään ja ihmisiä rupeaa kiinnostamaan niiltä lukeminen, niin sitä mukaa meillä pitäisi olla koko ajan enemmän kirjallisuutta, koska erilaiset lukijat pitävät erilaisista kirjoista, sanoo WSOY:n digitaalisen kustantamisen päällikkö Fredrik Rahka.

Kustannusalalla tilanne kuitenkin elää koko ajan ja kirjakauppiaiksi voivat vielä ryhtyä myös puhelinoperaattorit. Elisaa ja Soneraa asia jo periaatteessa kiinnostaa, Soneraa kuitenkin lähinnä 3G-laitteiden muodossa.

Lähteet:

S. Kotilainen (2010). E-kirjoihin ensimmäinen miljoonakirjailija. Tietokonelehti 3.8.2010,

http://www.tietokone.fi/tietokone/uutiset/e_kirjoihin_ensimmainen_miljoonakirjailija

 

 

M. Dutten. (2010). Sähkökirjat tulevat kauppoihin syksyllä. Ylen kotimaan uutiset 12.07. klo 07:10, päivitetty 13.07. klo 17:36,

http://yle.fi/uutiset/teksti/kotimaa/2010/07/sahkokirjat_tulevat_kauppoihin_syksylla_1802462.html

Sivustolla luettavissa myös kommentteja.