Lukulaitemarkkinoista

Tietokonelehden mukaan (Pitkänen 2010) elektronisten kirjojen lukulaitemarkkinat laajentuvat ripeästi – valmistajat tähtäävät joulumarkkinoille uutuusmalleillaan, esimerkiksi Sonyn uutuus on jo ehtinyt kauppoihin Yhdysvalloissa. Suomeen laitetta ei ainakaan vielä saada.

Sony Daily Edition – lukulaitteen tekniset tiedot:

– 7 tuuman e-ink – kosketusnäyttö
– resoluutio on 1024×600 kuvapistettä
– muistia kaksi gigatavua. Kapasiteettia voi laajentaa erillisen muistikortin avulla
– langattomien verkkojen lisäksi nettiin pääsee myös mobiiliverkkojen kautta
– suunniteltu erityisesti elektronisten sanomalehtien lukuun.

Pitkäsen (2010) mukaan elektronisten kirjojen lukulaitteet ovat jakautumassa kahteen ryhmään: e-ink –tekniikkaan perustuvat lukulaitteet, kuten Amazonin Kindle, joiden etuina ovat luettavuus ja energiatehokkuus. Negatiivista on laitteiden mustavalkoisuus (e-ink).

Toisessa ryhmässä ovat tabletit, kuten Applen iPad, jonka etuna on laadukas värinäyttö. Vaikka tabletit ovat lukulaitteita kalliimpia, ovat ne monipuolisempia ja niiden uskotaan yleistyvän erityisesti elektronisten aikakauslehtien lukualustana.

Kopioinnin ihmemaa Intia tarjoaa omaa vaihtoehtoaan lukulaitemarkkinoille. Talouselämä -lehti (Säntti, 2010)  uutisoi jo elokuussa markkinoiden kovimman tai ainakin halvimman tarjouksen tulevan pian Intiasta. Maassa on valmisteilla 35 dollarin eli noin 27 euron lukulaite ja minitietokone, kertoo amerikkalainen verkkouutispalvelu CNET News.

Säntin mukaan laite tarjoaa halvasta hinnasta huolimatta kaikki herkut. Langattomasti toimivalla, kosketusnäyttöisellä laitteella voi selata nettiä, pyörittää videoita ja lukea PDF-tiedostoja. Laitteessa on myös kamera, 2GB:n muistikortti ja USB-liitäntä. Käyttöjärjestelmänä on Android.

 Mikäli laite tulee massatuotantoon, nykyisten lukulaitteiden hintojen täytyy pudota pystyäkseen kilpailemaan markkinoista. Tällä hetkellä lukulaitteiden hinnat liikkuvat sadoissa euroissa.

Jotta saisi jotain kuvaa lukulaitteiden laajasta (sekavasta) tarjonnasta, kannattaa käväistä tällä Wikipedian sivustolla:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_e-book_readers

Lähteet:

Pitkänen, J. Sony esitteli uuden lukulaitteen sähkökirjoille. Tietokonelehden sähköinen artikkeli 10.11.2010.
http://www.tietokone.fi/uutiset/sony_esitteli_uuden_lukulaitteen_sahkokirjoille

Säntti, H. Superhalpa pädi alle 30 eurolla. Talouselämälehden sähköinen artikkeli13.8.2010. http://www.talouselama.fi/uutiset/article486620.ece

1 kommentti