Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

E-painos – uusi kirja-alan yritys

Helsingin Sanomat uutisoi 15.6. (Mattila, N. 2011) uudesta kirja-alan yrityksestä: E-painos ryhtyy tuottamaan ja myymään digitaalisia versioita jo julkaistuista kirjoista. E-painos tekee sopimukset suoraan kirjailijoiden kanssa, muuttaa teokset sähköiseen muotoon ja myy e-kirjat jälleenmyyjille.

Uutisen mukaan yrityksen perustajat, WSOY:n entiset työntekijät Jussi Keinonen ja Matti Niskanen, lupaavat kirjailijalle suuren osan – 75 prosenttia – myyntihinnasta. Tämä on mahdollista pitämällä tuotantokustannukset alhaalla, sillä yritys aikoo erikoistua jo toimitettuun kirjallisuuteen. Jos kirjasta on olemassa sähköinen tiedosto, e-kirjaversion voi tehdä jopa muutamassa päivässä. Muussa tapauksessa valmiit kirjat skannataan ja oikoluetaan.

E-painos ei kuitenkaan aio ostaa kirjailijoilta oikeuksia. ”Kirjailija on itse julkaisija. Hän päättää jakelusta ja hinnasta”, Keinonen kertoo. Keinosen ja Niskasen mukaan tarkoitus on myös tuoda päivänvaloon vanhat teokset, joita ei enää löydy kirjakaupoista.

Digitaaliseen versioon kirjailija voi myös korjata kohdat, jotka ovat vaivanneet tekijää. ”Esimerkiksi tietokirjoihin voi tehdä päivityksiä”, Keinonen mainitsee.

Keinosen ja Niskasen lisäksi osakkaana on kirjailija Ilkka Remes, jonka tuotantoa ”toivotaan julkaistavaksi”. Miehet aikovat julkaista ensimmäiset e-kirjat tänä vuonna, sopimuksia ei ole vielä tehty

E-kirjan tekijänoikeuksissa on kuitenkin paljon pohdittavaa ja maanantaina 20.6. klo 8.19–8.30 Ylen Ykkösen aamu-tv:ssä uudesta E-painoksesta keskustelevat Jussi Keinonen ja Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho. Ohjelma on myöhemmin katsottavissa Yle Areenan sivuilla netissä.

http://areena.yle.fi/video/1308553845186

Lähde: Mattila, N. (2011). Uusi e-kirjayritys lupaa kirjailijoille muhkean palkkion. Artikkeli Helsingin sanomisen HS.fi Kulttuurisivuilla 15.6., http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Uusi+e-kirjayritys+lupaa+kirjailijoille+muhkean+palkkion/1135266912062