Muutamia poimintoja 14.6.2011 pidetyn eReading-hankkeen tulosseminaarin sadosta. Alkuperäinen teksti (Juhola, H. & Markkula, K. 2011) luettavissa Viestinnän keskusliiton uutiskirjeestä (ks. lähde).

Sähkökirjojen kirjastolisenssiselvitys – todettiin että suomalaiset sähkökirjojen markkinat ovat vielä kehitysvaiheessa. Yleiset kirjastot haluaisivat saada nopeasti valikoimiinsa kirjastojen käyttäjiä kiinnostavia, myös uusia sähkökirjoja (myös tieteelliset kirjastot odottelevat eri kustantamoiden e-kirjoja kirjastokäyttöön, nimenomaan e-kurssikirjoiksi – kirjoittajan huomautus).

Selvityksen mukaan sähkökirjojen lisensioinnin esteitä ja hidasteita on useita: kustantajien ja kirjailijoiden väliset kustannussopimukset ja sopivan lisensointimallin puuttuminen. Mielenkiinnolla voi odottaa elokuussa ilmestyvää VTT:n tekemää kirjastoselvitystä, jonka tarkoituksena on antaa pohjaa kotimaisen kirjastolisenssimallin kehittämiseen tai valitsemiseen. Selvitys tulee elokuussa VKL:n jäsenpalvelusivuille.

Pilvipohjainen sisällöntuotanto

Metropolia on selvittämässä, miten sähköiseen kirjaketjuun saadaan lisää tehoa -tavoitteena on helpottaa kustantajan työtä. Kehittämistyön pohjana on Onix-standardi sekä Saha3, joka on Suomessa kehitetty avoin työkalu metadatan luomiseen. Kustantaja syöttää tiedot tietokantaan vain kerran ja niitä voidaan helposti käyttää eri tarkoituksiin. Voidaan siis puhua pilvipohjaisesta sisällöntuotannosta. Työkalua demonstroidaan syksyllä.

Malleja maailmalta

Tulosseminaarissa esiteltiin myös erilaisia maailmalta löytyneitä caseja, joissa interaktiivisuudella tai lisäpalveluilla on merkittävä rooli. Yhtenä esimerkkinä oli sähköinen kirjakauppa tai oikeastaan lukupalvelu Kobo, joka tilastoi ja kertoo käyttäjälle koko ajan, mitä palvelussa on tehty.

Muita tulosseminaarin aiheita olivat mainonta tableteilla, HTML5 –standardin käyttökelpoisuus ja Husiksen tablettikokeilu.

Lähde: Juhola, H. &  Markkula, K. 2011. eReading-tulosseminaarin satoa. Viestinnän keskusliiton uutiskirje 22.6. 2011., http://www.vkl.fi/ajankohtaista/uutiskirjeet/22.6.2011/#eReadingtulosseminaarinsatoa

 

 Hydrangeas

Aurinkoista kesää