Kokemuksia Elisa kirjasta

Kesälomalla (joka on jo takana) lueskelin paljon ja totesin, että perinteinen painettu kirja sopii minulle parhaiten: parhaimmillaan minulla oli keskeneräisiä kirjoja neljä, yksi pihasaunalla, yksi paviljongin keinussa ja kaksi olohuone-makuuhuone – akselilla. Kotiaskareiden ja puutarhatöiden lomassa istahdin  milloin minnekin ja jatkoin lueskelua multaisilla sormilla  tai kuumana kesäpäivänä uinnin jälkeen nappasin kirjan käteeni iho vielä kosteana. Ei haittaa vaikka kirjaan tulee pieniä tahroja – ostelen kirjoja kirpparilta ja laitan takaisin kiertoon eurolla.

11-vuotias poikani taas on innokas Elisa kirjojen käyttäjä. Hän käyttää palvelua Samsung Galaxy – tabletilla (Android) ja lataa sekä e-kirjoja että äänikirjoja.
 Ja koska ylimääräisiä latauslipukkeita e-kirjapalveluun oli, ajattelin minäkin lukaista yhden Elisa kirjan, tosin minipc:lle ladattuna.

Elisa kirjat ovat ladattavia kirjoja, joita voi lukea ja kuunnella Elisa Kirjan ladattavan sovelluksen avulla mm. Android-, iPad- ja iPhone-laitteilla. E-kirjoja voi myös lukea sähköisten kirjojen lukulaitteella tai tietokoneella.  Äänikirjoja voit kuunnella tietokoneella, mp3-soittimella tai matkapuhelimella, jossa on mp3-soitin.  E-kirjat ovat ePub-muodossa ja äänikirjat mp3-muodossa.

Elisa kirja -palvelussa oli hyvät ohjeet eri laitteille – osio lukeminen tietokoneella:

Elisa Kirja -palvelussa olevat e-kirjat on suojattu Adoben kopiosuojauksella (DRM, digital rights management). Jotta voit lukea e-kirjoja tietokoneella, tarvitset ilmaisen Adobe Digital Editions -ohjelman. Ohjelman aktivoinnin jälkeen voit käyttää sitä DRM-suojattujen e-kirjojen lukemiseen ja hallintaan useilla eri tietokoneilla ja lukulaitteilla.

Tämä ok. Kotona käytän yleensä JAMKin henkilökunnalle  tarkoitettua etäkäyttöyhteyttä, jossa tarvittava sovellus, ADE, on valmiiksi asennettuna (kiitos tietohallinnon ;-).

Lähempi tarkastelu osoitti, että tällä hetkellä Elisa kirjan e-kirjakokoelmassa on 2193 e-kirjaa, joista suurin osa on kaunokirjallisuutta. Tietokirjoja on 190 ja osiossa Tietotekniikka on tasan kolme kirjaa. Valitsin Hakkaraisen teoksen , Sosiaalisessa mediassa muhii muutos. Kyseistä teosta ei ole saatavilla painettuna kirjana.

Elisa kirjan lataaminen oli äärimmäisen helppoa, varsinkin kun poikani, 11 v,. neuvoi vieressä. Ja näinhän se menee: tuon ikäisten sukupolvi on syntynyt keskelle digiaikaa, ja heille  kännykät ja PC:t ovat arkea ja teknologia ja verkkoyhteisöllisyys on luontainen osa elämää..

”Luin” kirjan Sosiaalisessa mediassa muhii muutos. Lukemiseni oli hyvin erilaista verrattuna fiktion lukemiseen, johon syvennyn aivan eri tasolla, ts. luen kirjan kannesta kanteen, sanasta sanaan. E-kirjaa tulee selailtua  ja silmäiltyä nopeasti ja varsinainen lukeminen tapahtuu vasta mielenkiintoisen tai tarvittavan tiedon kohdalla, esimerkiksi minua kiinnosti teoksen luku: Nettinuoriso tekee vallankumouksen yrityselämässä, jossa Hakkaraisen esittelee kanadalaisen tutkijan Don Tapscottin ajatuksia (alkuperäisteos Don Tapscott/Grown Up Digital).

Adobe Digital Editions –lukuohjelman  lukunäkymä tekee sähköisestä lukukokemuksesta miellyttävän: se mahdollistaa e-kirjojen lukemisen, selailun, fonttikoon suurentamisen, tulostuksen, kirjanmerkit ja sisällöstä etsimisen.

Muita e-kirjan latauskauppoja ovat esimerkiksi Akateemisen e-Latauskauppa, josta löytyy sekä e-kirjoja että äänikirjoja sekä Suomalaisen kirjakaupan E-kirjakauppa, jossa on kattava valikoima eri laitteilla (tabletit, PC:t, lukulaitteet, älypuhelimet) toimivia ekirjoja.

Nettikirja.com tarjoaa e-kirjoja PDF-tiedostoina, eLibris Kirjakaupan e-kirjat toimivat lukulaitteissa, tietokoneella sekä iPad- ja Android-laitteissa.DigiAnttilan latauskaupasta saa sekä DRM-suojattuja e-kirjoja että DRM-suojaamattomia EPUB-kirjoja, jotka ovat luettavissa i-laitteilla.