Kirjasto mukana Basaari goes mobile -tapahtumassa

 JAMKissa on reilun vuoden ajan järjestetty opetusteknologian basaareita eri aiheista, verkko-oppimisen parhaat käytänteet, opetuksen videointi, sosiaalisen median työkalut, ACP:n uudet ominaisuudet, kirjaston uudet e-aineistot ja palvelut.  Esittelijöinä JAMKin osaajia ja taitajia. Tapahtuman järjestää JAMKin opetusteknologian kehittämisryhmä ja se kiertää eri kampuksilla.

Opetusteknologian hyödyntäminen on avannut luokkahuoneiden ovia ympäröivään maailman ja samalla tuonut oppimisen maailmoista kiinnostuneita tahoja lähemmäksi koulun arkea.

13.2. aiheena oli Basaari goes mobiili

Miten taskussa mukana kulkevat mobiililaitteet voivat tukea opiskelua tai oppimista?
Miten ne voivat toimia opettajan työvälineenä?
Millaisia uusia mahdollisuuksia ne tarjoavat opetustilanteisiin?

JAMKin henkilökunta ja opiskelijat saivat tutustua mobiililaitteisiin ja niiden käyttöön opettajan työssä.

Kirjasto oli taas mukana: minä esittelin uusia e-kirjapalveluita ja Hanna Komulainen, JAMKin kirjaston julkaisukoordinaattori, esitteli JAMKin julkaisuja ja julkaisutoimintaa.

Maanantaina aamulla on aika hiljaista ja ehdin hyvin käydä eri pisteillä kyselemässä. Tässäpä lyhyet erikoiset:

Mobile video –piste / Ronan Browne

  • videoita hyödynnetään opetuksessa, esimerkkinä Ronan esitteli YouTubeen tallennetun hyvinvointiyksikön opetusvideon. Opiskelijoille video jaellaan linkkinä.

Mobiilioppiminen / Markku Rissanen

  • pisteessä esiteltiin kosketukseen perustuvaa toimintoja aktivoivia kännykkäpalveluita, jotka perustuvat NFC-teknologiaan (Near Field Communication). Teknisesti NFC tarkoittaa sitä, että puhelin kommunikoi RFID-tekniikkaa hyväksi käyttäen. NFC-puhelimeen on upotettu RFID-lukija ja –tunniste, tagi.
  • Esimerkkinä Markku esitteli StudyDesk-järjestelmää, joka perustuu yo. teknologiaan ja jonka tarkoituksena on yhdistää fyysinen ja sähköinen interaktiivisuus perinteisiin oppimis- tai esitysmenetelmiin. Puhelimella voidaan koskettaa esineitä ja samalla käynnistetään palveluja ja kerätään ja välitetään tietoa. Oppimistehtävässä esim. puhelimen kosketus tagiin  käynnistää palvelun, joka pyytää opiskelijaa ottamaan kuvan kännykän kameralla. Tai opiskelija voi tehdä haastattelun ja lähettää tiedot eteenpäin. Järjestelmä on tehty helpoksi sekä opiskelijalle että opettajalle.
  • Tulevaisuudessa mobiilimaksaminen on arkipäivää, arvioi Markku. NFC-mobiilimaksamisessa puhelimeen voidaan joko ladata ”käteistä”, tai siinä voi olla luottokorttiominaisuus.

 Apple-TV / Minna Koskinen, Sami Voutilainen, Panu Ojala, Linda Saukko-Rauta 

  • avainsana langattomuus > opettaja voi liikkua ryhmässä eikä ole enää kytkettynä luokkahuoneen eteen tietokoneen ääreen vaan voi  seurata opiskelijoiden oppimista opiskelijoiden keskellä ja voi jakaa yhteisen oppimisalustan/oppimisympäristön opiskelijoiden kanssa. Myös opiskelija voi näyttää omalta laitteeltaan näkymän taululle.
  • Apple iPad-laitteita on opettajilla yhä enenemässä määrin, tällä hetkellä noin 150.

 Koulutusta iPadien käyttöön / Mari Varonen

  •  koulutusta tarpeen mukaan myös muille laitteille
  • JAMK Generator, lainattavia iPad-laitteita  (wifi), käytön tuki Kari Järviö

Vinkkejä iPadin käyttöön saat Marin ja Kimmon blogista, http://blogit.jamk.fi/ipad/. Täältä löydät myös kevään 2012 työpajat. 

Verkko-opetuksen uusia tuulia, opetusteknologiatyökaluja ja basaarien vinkkejä sekä 2012 tulevat Webinaarit löydät Sihti, siilo ja suodatin -blogista.

Muistathan, että JAMK Kirjasto on hankkinut muutamia lukulaitteita ja tabletteja  henkilökunnan lainattavaksi: yksi Amazon Kindle, yksi BeBook ja kaksi iPadia. Ostopäätöksen tukena on hyvä testata laitetta. 

 Pirjo ja e-kirjat / (Huom! vain JAMK verkossa):

  • NEUWONEN – Viestijän verkkotuutori: liike-elämän kirjeenvaihtoa, kielenhuoltoa, testejä, puhe-esityksiä ja puhetilanteita, neuvotteluja, ryhmätyötekniikoita yms.
  • BOOKS24x7 -ITPro kokoelma sisältää yli 10 000 verkkokirjaa tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn aloilta
  • JOHTAMISEN KÄSIKIRJAT
    Kauppalehden johtamisen käsikirjat: Asiakkuuksien johtaminen, Markkinoinnin johtaminen, Osto- ja logistiikkajohtaminen, Tietohallinnon johtaminen.

JAMKilaisilla mahdollisuus osallistua Johtamisen käsikirjojen webinaareihin ja seminaareihin.

 Hanna ja julkaisut:

  • Julkaisuja myynnissä myös Lutakon kampuskirjastossa
  • JAMKin julkaisutoiminta tiivistää työn tuloksia kirjoihin ja kansiin ja välittää näin tietoa JAMKin laajasta ja monialaisesta opetus-, tutkimus- ja kehittämistyöstä
  • JAMKista ilmestyvien julkaisujen tiheys on noin 2-3 kuukaudessa ja Julkaisut -sarjassa julkaistaan pian jo 130. julkaisu

Valmiit JAMKin julkaisut löydät www-sivuilta ww.jamk.fi/kirjasto/julkaisut ja valmiit verkkolehdet osoitteesta http://verkkolehdet.jamk.fi.

Julkaisujamme on myynnissä Pääkampuksen ja Lutakon kampuksen kirjastoissa sekä Tähtijulkaisut verkkokaupassa www.tahtijulkaisut.net.