Hankinnan kiemuroita – e vai p?

No niin, tästä se taas lähtee…

Tietotekniikka-alan kirjallisuuden hankinta on haastavaa – ala uusiutuu jatkuvasti ja ajantasaisen kokoelman eteen on tehtävä paljon työtä. Uudet ohjelmointi-, verkko- ja mobiiliteknologioiden kurssit alkavat syksyllä ja aineistoa on hankittu jo keväällä, myös uuden tammikuussa 2013 alkavan  kyberturvallisuuden koulutusohjelman tarpeisiin on kartoitettu ja tilattukin jo materiaaleja.

Kirjaston kannalta edullisinta olisi tietysti hankkia e-kirjoja, mutta em. aineistojen osalta ongelmia on a) aineistoa ei saa e-kirjoina b) osa opettajista toivoo e-kirjojen sijasta p-kirjoja.

Kesäloman aikana jäljitin painettua kirjaa, josta oli painos loppunut. E-kirja olisi ollut saatavana, mutta hankintaehdotuksen tehnyt henkilö ei halunnut kirjaa sähköisessä muodossa – kirja tulee ns. käsikirjakäyttöön. No tällä hetkellä ulkomaisten kirjojen välittäjämme etsii käytettyä printtiä – toivottavasti löytävät.

JAMK kirjastolla on tietotekniikka-alan laaja e-kirjakokoelma Books24x7. Tämä hyvä, mutta palvelussa ei juurikaan ole vuoden 2012  (2013) kirjallisuutta, varsinkaan tietoturvasta. Aiheesta information Systems Security löytyy  loistava palvelu, Jones and Bartlett Learning: Information Systems Security and Assurance Curriculum (http://www.issaseries.com/). Amerikkalainen palvelu sisältää sekä uusimmat aiheeseen liittyvät e-kirjat, niihin liittyvät lisämateriaalit, harjoitukset ja tehtävät, opettajan käsikirjat, slaidit yms.

Yliopettajan pyynnöstä otin yhteyttä palvelun tarjoajaan ja ilmaisin halukkuutemme sekä koekäyttöön että mahdollisuuteen ostaa palvelua JAMK kirjastolle, varsinkin kun e-kirjat soveltuisivat mainiosti tietoturva-kurssille kurssikirjoiksi. E-kirjojen hankinta yli rajojen ei tällä kertaa onnistunut: palveluntarjoaja ilmoitti, että e-kirjoihin pääsee vain USAssa eikä edes koekäyttö ole mahdollista USAn ulkopuolelle. Todella harmillista. Suomalaisella periksiantamattomuudella vielä tänään laitoin viestiä, josko kuitenkin e-kirjat jollain konstilla saisi käyttöön, kenties toisen palveluntarjoajan kautta tai PDF-tiedostoina sisäverkossa ;-).

+ Ellibsiltä on ostettu jonkun verran Talentumin e-kurssikirjoja ja uskon, että niille on paljon käyttöä. Kirjojen lataaminen i-laitteille ja tableteille lisääntyy koko ajan.

–  Docendon kirjojen putoaminen SanomaPron verkkokirjoista on takaisku e-kurssikirjoissa – meillä JAMKissa Docendon e-kirjoja oli palvelussa 11, lähes kaikki kurssikirjoja.

 Sanoma Pro on myynyt Docendo -tuotteet sen toimivalle johdolle, joten niiden teosten myynti sekä jakelu on siirtynyt suoraan Docendo Oy:lle, ts. ne eivät ole valittavissa SanomaPron verkkokirjoihin uudelle, syyskuussa alkavalle sopimuskaudelle.

Ja kyllä minua kirpaisi e-kirjalaskuja tarkastaessani 23 prosentin alvi…

Mukavaa loppukesää ja alkanutta lukuvuotta!

Pirjo

Syksyisiä hedelmiä. Lähde Microsoft Office ClipArt