Terveisiä Dynamon yrittäjyysviidakosta

yrittäjyysviidakkoJyväskylän ammattikorkeakoulun Lutakon kampuksella järjestetyssä yrittäjyystapahtumassa 15.11. oltiin viidakossa, yrittäjyysviidakossa.

Kirjastossa on kovasti mietitty, miten kirjasto voi vastata JAMKin tavoitteeseen olla Suomen yrittäjälähtöisin korkeakoulu. Ja mitä kaikkea yrittäjyys JAMKissa on, mietitytti myös kirjastolaisia. Yrittäjyyden vastuulehtorin Juha Hautasen luento JAMKin tarjoamista mahdollisuuksista yrittäjyyden poluilla selkeytti ajatusta, miten luoda yrittäjäystävällinen kirjasto.

Kirjaston yrittäjyyden yhteyshenkilönä minä sekä yrittäjyydestä kiinnostunut Katja Pihkasalo pohdimme, miten voisimme edistää asiaa ja yleensä onnekas sattuma saa asioita aikaan: koulutus- ja yrittäjyyskoordinaattori Heidi Mikkola sattui olemaan juuri samalla hetkellä kirjastossa. Idea yhteisestä tapahtumasta syntyi samantien. Kirjasto on aikaisemmin toteuttanut tiedonviidakko-teeman ja nyt tapahtuma päätettiin järjestää yrittäjyysviidakossa.

JAMK Kirjaston ja JAMK Generatorin yhteistyössä toteuttama opiskelijoille suunnattu tapahtuma sisälsi monipuolista tietoa yrittäjyydestä: Yrittäjyyskoordinaattorit yhdessä JES ry:n kanssa kertoivat JAMKin yrittäjyysopinnoista sekä yrittämisestä. Kirjaston ohjelma koostui yrittäjyysaiheisesta lehti- ja kirjanäyttelystä sekä lyhyistä tietokantainfoista: informaatikko Birgitta Kurvinen esitteli yrittäjyyteen liittyviä e-aineistoja iPadilla.

Tapahtuman kilpailussa haastettiin opiskelijat ja henkilökunta ideoimaan yhdessä: Millaisen yrittäjyyskirjaston sinä haluaisit? Peräti 15 vastausta annettiin. Vastaajien kesken arvottiin kolme kirjapalkintoa, joista on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Mitä sitten haluttiin fyysiseen yrittäjyyskirjastoon?  Vastaajista moni toivoi, että yrittäjyysaineisto on erillään kirjaston muusta kokoelmasta: erillinen yrittäjyysosio, yrittäjyyssaari/saareke, teemahyllyjä, joissa on esillä ajankohtaisia nostoja. Aineistojakin mainittiin, enemmän materiaalia yrityksen perustamisen alkuvaiheista, konkreettisesta yrittäjyydestä ja toivottiin myös tietoa JAMKin yrittäjyyspalveluista. Toivottiin viihtyisää ja innovatiivista ympäristöä ja iPadeja aineistojen selailuun.

Virtuaalinen kirjasto voisi puolestaan koostua e-kirjoista, artikkelilinkeistä, parhaista yrittäjyyslinkeistä, aiheeseen liittyvistä uutisista ja julkaisuista. Toivottiin myös tutkimustietoa yrittäjyydestä, yrittäjyysaiheista blogia sekä hakua paikallistutkimuksille. Helppokäyttöisyyttä ja hyviä hakumahdollisuuksia korostettiin.

SEAMKin yrittäjyyskirjastoa pidettiin hyvänä malliesimerkkinä.

Tästä se lähtee – yrittäjyyskirjaston suunnittelu.

Kiitos kaikille yrittäjyysviidakossa vierailleille.