Åland

Nu när sommarlovet är slut och man är tillbaka på jobbet kan det vara dags att berätta lite om vår vårresa till Åland.

I slutet av maj besökte vi Åland för att bekanta oss med lokala matproducenter där och göra upp planer inför vår framtida studieresa. För mig personligen var det faktiskt mitt första riktiga besök på Åland. Och lite snopen erkänner jag nu hur lite jag känt till om Åland.

Efter att vårt flyg landat (mitt i en kohage såg det först ut som) på eftermiddagen och lite strul med att fixa hyrbil åkte vi upp till Marskogens lamm, ett litet idylliskt familjejordbruk med charktillverkning. Vi fick ett väldigt varmt, vänligt och öppet bemötande, vilket skulle visa vara karakteristiskt för Åland.

Efter Marskogens jordbruk åkte vi till vår inkvartering Amalia, ett litet mysigt Bed&Breakfast i Lemland. En trevlig överraskning väntade oss på Amalia. Det visade sig nämligen att företagaren där även bedriver limonadtillverkning precis bredvid, så vi blev genast inbjudna till en spontan limonadprovsmakning. Ännu ett fantastiskt bemötande. Smaka på Amalias limonad om du stöter på det. Det är garanterat en smakupplevelse för oss som vant oss vid Rainbow -läsk.

Nästa morgon, efter en härlig frukost på Amalia, styrde vi bilen mot Kastellholms slott och Smakbyn. Michael Björklund visade oss runt och berätta om historien bakom Smakbyn och även om visionerna inför framtiden. Det var minst sagt inspirerande att både se och höra hur Smakbyn växt upp. Vi hoppas kunna komma tillbaka till Smakbyn med en grupp studerande och tillbringa en dag tillsammans med Michael, både hos närliggande matproducenter och i köket på Smakbyn.

Efter en smaklig lunch på Smakbyn åkte vi över till Stallhagens bryggeri där vi bokat en guidad bryggeritur. Ännu ett intressant besök. Och än en gång var det häpnadsväckande att uppleva företagssamheten på Åland. Så många flitiga människor med en så stark framtidstro och vilja. Och sen förstås lite ölsmakning.

Mätta och belåtna besökte vi ännu Mariehamn för lite shopping och fika innan vi till sist åkte tillbaka till flygplatsen och vidare tillbaka till Helsingfors och fastlandet.

Det ska bli kul att snart åter besöka Åland och då tillsammans med studerandena. Det kommer att bli en härlig upplevelse för oss alla.

Tomi