Videot verkko-opinnoissa

Sattuneesta syystä olen aloittanut vuoden kestävän taipaleen opiskelijan roolissa verkko-opinnoissa. Kurssipaketin ensimmäisillä opintojaksoilla ollut vierailevia asiantuntijoita työelämästä luennoitsijoina. Luennot ovat olleet kurssilaisille nähtävissä ja kuultavissa Adobe Connect -tallenteina. Myös kurssin opettaja on tehnyt omia esitystallenteita, joissa hän on valottanut kurssikirjallisuuden saloja ja selventänyt opeteltavaa asiaa.

Hyvä, kiva, bra.

Yhdellekään luennolle en ole päässyt ”livenä” (siis suoraan lähetykseen) osallistumaan, vaan olen nimenomaan joutunut turvautumaan tallenteisiin. Pikaisia huomioita:

1) Opettajan tallenteet tuovat läheisyyttä ja lämpöä. Ei tule tunne, että tekisi tyhjille seinille, hylätyille pihoille ja autioille taloille, kun opettaja on tehnyt kurssinaloitusvideon, kirjallisuustiivistelmän tai muun ohjausvideon, jossa hän valottaa kurssitehtävien tarkoitusta.

2) Pitkät tallenteet eivät innosta. Vaikka asiantuntijaluento onkin mielenkiintoinen, puhuvan pään ja perinteisten listapallukkaslaidien tuijottaminen puuduttaa. Esitykseen kannattaisi tehdä jonkinlainen pikaeditointi tai sisällön purku; jollakin tavalla merkitä esim. slaidien vaihtumiskohdat.Tietty voisi myös miettiä, kannattaisiko sisältö pilkkoa pienempiin osasiin – siis lyhyempiin videotallenteisiin.

3) Tallenteet ovat kuitenkin ehdottomasti hyvä juttu. Ne tuovat sisältöön vaihtelevuutta ja ne tekevät kurssikirjallisuuden teoriat elävimmiksi.

4) Asiantuntijuus kasvaa. Hienoa, että asiantuntijavieraat ovat sallineet luentojensa tallentamisen. Luentoihin on pääsy suljetun verkkoalustan kautta, joten missään julkisessa jaossa esitykset eivät ole. Monilla tuntuu olevan alkukantainen pelko tai muu tunnetila, että jos oman esityksen antaa tallentaa, sen löytää kohta YouTuben katsoituimpien listalta. Näinhän se ei taida kuitenkaan ihan olla.

5) Joustavuus on jees. Luokkahuoneluentoon verrattuna verkkoluennossa on ainakin yksi etu: kun luokassa tylsyyttä voi paeta vain piirtelemällä luentomuistiinpanoihin, tuijottelemalla maisemia ikkunasta tai nykyään kännykkäsurffailemalla, voi verkkoluentoa seuratessa aina painaa pause-nappulaa.

Jätä kommentti