Opetusteknologian basaari @ JAMK

Järjestimme 25.3.-11 JAMKin hyvinvointiyksikössä Opetusteknologian basaarin, jossa opettajille esiteltiin erilaisia opetusteknologiatyökaluja. Tässä tiivistettynä basaarin vinkit, linkki palautekyselyyn ja muutamia tunnelmakuvia.

Bazar04_baari Bazar00_kyltti Bazar01_prezi Bazar02_M

Basaarin kootut vinkit

Blogi

Oppimispäiväkirjaa, portfoliota tai vaikkapa harjoitteluraporttia voi pitää verkossa blogissa. Blogin voi määritellä täysin julkiseksi tai salata esim. tiettyjä osia salasanalla.

Etherpad-muistio yhteisen kirjoittamisen apuna

Muistio-työkalun avulla useampi ihminen voi kirjoittaa yhteisiä muistiinpanoja tai työstää yhteistä dokumenttia ja keskustella reaaliaikaisesti chatin välityksellä. Muistio sopii hyvin pienryhmien työskentelyyn eikä vaadi tunnuksia tai rekisteröitymistä.

Google Docs

GoogleDocs mahdollistaa d0okumentit, esitykset (ppt), taulukot (xls) ja lomakkeiden työstämisen samanaikaisesti useamman henkilön kanssa. Tuotoksia voi kommentoida samaan tapaan kuin Wordin dokumentteja. Kommentoinnin lisäksi niistä voi käydä keskustelua. Dokumenttien näkyvyyttä ja muokkausoikeuksia voi rajata käyttöoikeuksilla. GoogleDocsin käyttöä varten tarvitset Googlen tunnukset. Katso ja kokeile itse:

Reaaliaikaista keskustelua verkossa

Today’s Meet -työkalun avulla kuka tahansa voi luoda reaaliaikaisen keskustelun verkkoon. Keskustelualueen aukioloajan voi määrittää 2 tunnista vuoteen, jonka jälkeen keskustelu poistetaan automaattisesti. Tämä toimisi esimerkiksi ison luennon taustakanavana, jossa osallistujat voivat kommentoida esitystä.

Mindmapit ilmiön hahmottamisen välineenä

Käsite- tai miellekartat ovat hyvä apu kokonaisuuksien hahmottamiseen tai muistiinpanojen tekemiseen. Verkossa olevilla Mindmap-työkaluilla käsitekarttaa voi tehdä yksin tai yhdessä pienryhmän kanssa, ja sen voi helposti linkittää vaikkapa Optimaan.

Ohjaaminen verkossa

Marjo Palovaaran esitys verkko-ohjaamisesta on nähtävissä täältä.

Prezi Power Pointin vaihtoehtona

Prezi on esitystyökalu, jolla teet erilaisia esityksiä! Selainpohjaisen työkalun avulla saa esityksiinsä uutta puhtia. Kokeile!

Alla basaarissa yhteistoimin luomamme Prezi-esitys.

RSS-syötteet tuovat tiedon luoksesi

RSS-syötteiden ja syötteenlukijoiden avulla voit koota verkossa olevia uutisia yhdelle sivulle luettavaksi. Voit nopeasti silmäillä, mitä uusia julkaisuja on tullut, mikä on ajankohtaista opetusministeriössä tai kuka on päivittänyt Facebook statuksensa.

Adobe Connect opetuksen ja ohjauksen apuna

Adobe Connectin avulla voi etäkokoustaa, jakaa materiaaleja ja työskennellä yhtäaikaa verkossa. Connectin avulla voi esim.

 • keskustella joko kirjallisesti chatin avulla tai ääneen mikrofonien avulla
 • lähettää videokuvaa osallistujien web-kameroilla
 • näyttää materiaalia esim. PowerPoint-esityksiä, kuvia, videotallenteita
 • jakaa oma työpöytä niin, että osallistujat näkevät, mitä koneella tehdään (esim. liikkuminen www-sivulla, piirtäminen, kirjoittaminen)
 • järjestää kyselyjä tai äänestyksiä
 • jakaa osallistujat pienempiin ryhmiin ryhmätyöskentelyä varten
 • nauhoittaa omia opetustuokioita etäopetuksen avuksi

JAMKin Adobe-ohjeet:
http://oppimateriaalit.jamk.fi/connect/

Flickr-kuvapankki

Avoimella lisenssillä (Creative Commons) julkaistuja kuvia voit käyttää esimerkiksi esityksissä, kunhan muistat huomioida lisenssin velvoitteet (esim. mainita kuvan omistajan). Flickr-kuvapankista löytyy yli 100 miljoonaa Creative Commons lisenssillä julkaistua kuvaa.

Google Bodybrowser

Google tarjoaa maksuttoman sovelluksen ihmisen ruumiinosien tarkasteluun. Bodybrowser-työkalu sopii mainiosti esim. fysioterapian ja hoitotyön opetuksessa.

4 kommenttia

 1. Tämä on upea juttu. Kiitokset etenkin noista työkaluehdotuksista. Olen jo harjoitellut ja esittelen niitä opiskelijoilleni, kun tapaamme toukokuussa Vaasassa. Etenkin tuo alusta, jossa kaikki kirjoittaa ja ottaa kantaa, on kiinnostava. Luomme näitä opettajaopiskelijoitten kanssa yhdessä, jotta hekin oppivat rakentelun. Onnittelut teille kaikille kehittäjille. En valitettavasti päässyt mukaan paikalle, mutta tämä korvaa hiukan menetystä ja ovathan linkit nyt suosikeissa. Terv. Raija

 2. Kiva kuulla, että työkalut pääsevät heti käyttöön. Tämänkin blogipostauksen sisältö tehtiin yhteisesti tuottamalla: kirjoitimme yhteiseen wikiin ennen basaaria sisällöt auki ja basaarin jälkeen loimme näistä sisällöistä tämän postauksen. Blogipostaus oli luonnosvaiheessa kaikkien tämän blogin kirjoittajien kommentoitavissa ja muokattavissa.

  HYVIn basaarin käytännönjärjestelyt hoiti uusmediasuunnittelija Eero Nukari, ja häneltä saa HYVIn päässä apua näidenkin työkalujen käyttöön.

 3. Olipa mukava löytää tämä kooste. Kokeilujen kautta ja pienin askelin on maailma ennekin valloitettu. AOKK:n vastaava sai tästä sivustosta mukavasti täydennystä. Omakohtaisena havaintona on, että tarvitaan ensin tällaisia ylisluonteisia esittelyjä, ja sen jälkeen pienillä lyhyillä työpajoilla tai vierihoidolla homma tulee nopeasti käyttöön. Netvibes on nyt ”siivoamista” vaille julkinen.

  Ja on minulla kysymyskin:
  mikä työkalu olisi joustavasti suuren ryhmän ytheisessä käytössä pienten ryhmätöiden tekemiseen (lyhyt kysymys, johon etsitään vastaus ja jaetaan muille pienryhmille). Tuotokset olisi hyvä voida linkata myös Optimaan.

 4. Moi Hannele,

  ehdottaisin teille työkaluksi wikiä, esimerkiksi http://www.wikispaces.com. Voisitte koota sinne kaikkien ryhmien teemat, jolloin ne olisivat automaattisesti kaikkien käytössä – myös koulutuksen päätyttyä. Ja linkin saa laitettua toki myös Optimaan.

  Ryhmäläiset pääsevät siis yhdessä työstämään vastausta kysymykseen sekä keskustelemaan teemaan liittyen. Wikispaces on ympäristönä yksinkertainen ja helppo käyttää. Tunnukset toki tarvitaan eli jokaisen täytyy sinne rekisteröityä.

  Kannattaa tutustua!

Jätä kommentti