Opetusteknologian basaari Rajakadulla

Kevään viimeinen Opetusteknologian basaari pidettiin 6.5.-11 JAMKin Pääkampuksella. Osallistujille esiteltiin erilaisia opetusteknologiatyökaluja ja ideoita oman opetuksen kehittämiseen. Tässä tiivistettynä basaarin vinkit, linkki palautekyselyyn ja muutamia tunnelmakuvia.

Basaarista1

Basaarin kootut vinkit

Blogi

Oppimispäiväkirjaa, portfoliota tai vaikkapa harjoitteluraporttia voi pitää verkossa blogissa. Blogin voi määritellä täysin julkiseksi tai salata esim. tiettyjä osia salasanalla.

Etherpad-muistio yhteisen kirjoittamisen apuna

Muistio-työkalun avulla useampi ihminen voi kirjoittaa yhteisiä muistiinpanoja tai työstää yhteistä dokumenttia ja keskustella reaaliaikaisesti chatin välityksellä. Muistio sopii hyvin pienryhmien työskentelyyn eikä vaadi tunnuksia tai rekisteröitymistä.

Google Docs

GoogleDocs mahdollistaa dokumentit, esitykset (ppt), taulukot (xls) ja lomakkeiden työstämisen samanaikaisesti useamman henkilön kanssa. Tuotoksia voi kommentoida samaan tapaan kuin Wordin dokumentteja. Kommentoinnin lisäksi niistä voi käydä keskustelua. Dokumenttien näkyvyyttä ja muokkausoikeuksia voi rajata käyttöoikeuksilla. GoogleDocsin käyttöä varten tarvitset Googlen tunnukset. Katso ja kokeile itse:

Mindmapit ilmiön hahmottamisen välineenä

Käsite- tai miellekartat ovat hyvä apu kokonaisuuksien hahmottamiseen tai muistiinpanojen tekemiseen. Verkossa olevilla Mindmap-työkaluilla käsitekarttaa voi tehdä yksin tai yhdessä pienryhmän kanssa, ja sen voi helposti linkittää vaikkapa Optimaan.

Prezi Power Pointin vaihtoehtona

Prezi on esitystyökalu, jolla teet erilaisia esityksiä! Selainpohjaisen työkalun avulla saa esityksiinsä uutta puhtia. Kokeile!

Basaarissa yhteistoimin luomamme Prezi-esitys:

Opetusteknologian basaari @ JAMK on Prezi

RSS-syötteet tuovat tiedon luoksesi

RSS-syötteiden ja syötteenlukijoiden avulla voit koota verkossa olevia uutisia yhdelle sivulle luettavaksi. Voit nopeasti silmäillä, mitä uusia julkaisuja on tullut, mikä on ajankohtaista opetusministeriössä tai kuka on päivittänyt Facebook statuksensa.

Doodle ja Sumpli – tapaamisajat ilman sähläämistä

Sumplin tai Doodlen avulla saat kartoitettua kohdejoukolle sopivimman tapaamisajan ilman turhaa sähköpostiviestittelyä.

Diigo laittaa hyvät linkit talteen

Diigon avulla voit koota verkosta löytämäsi aineiston talteen parilla napin painalluksella. Voit liittää muistiinpanoja sekä alleviivata sisällön tärkeimmät asiat. Voit jakaa ja kerätä linkkivinkkejä yhdessä kollegoiden tai opiskelijaryhmien kesken. Linkkivarasto on saatavilla tietokoneesta ja selaimesta riippumatta aina verkossa.

Adobe Connect opetuksen ja ohjauksen apuna

Adobe Connectin avulla voi etäkokoustaa, jakaa materiaaleja ja työskennellä yhtäaikaa verkossa. Connectin avulla voi esim.

  • keskustella joko kirjallisesti chatin avulla tai ääneen mikrofonien avulla
  • lähettää videokuvaa osallistujien web-kameroilla
  • näyttää materiaalia esim. PowerPoint-esityksiä, kuvia, videotallenteita
  • jakaa oma työpöytä niin, että osallistujat näkevät, mitä koneella tehdään (esim. liikkuminen www-sivulla, piirtäminen, kirjoittaminen)
  • järjestää kyselyjä tai äänestyksiä
  • jakaa osallistujat pienempiin ryhmiin ryhmätyöskentelyä varten
  • nauhoittaa omia opetustuokioita etäopetuksen avuksi

JAMKin Adobe-ohjeet:
http://oppimateriaalit.jamk.fi/connect/

Twitter

Twitter on oiva apuväline opettajalle verkostoitumiseen, osaamisensa jakamiseen ja tiedon ongintaan. Tai heitetään mato-onget sikseen: verkot virittämällä saa Twitter-virrasta kalaa vaikka kuinka paljon. Katso hyvä video Twitteristä opettajille (englanniksi).

Avoimet oppimateriaalit

Avoimet oppimateriaalisivut ovat kaikille avoimia www-sivuja, joilla on oppimista tukevaa materiaalia ja oppimisaihioita. Oppimateriaali voi koostua esimerkiksi tekstimateriaalista, kuva- ja äänimateriaalista sekä linkeistä. Oppimateriaalisivut on kätevä linkittää vaikka Optima-oppimisympäristöön, jossa oppimateriaalin yhteyteen voi liittää vuorovaikutuksellisia työkaluja sekä tehtävien palautuslaatikoita.

Kirjaston tietokannat ja e-kirjat

Kirjaston monipuoliset ja hyödylliset tietokannat löytyvät Nelli-portaalin kautta. Basaarissa esittelyssä oli myös e-kirjojen lukulaitteita, jotka herättivät paljon kiinnostusta. Kävijöillä oli mahdollisuus kuunnella lukulaitteella myös äänikirjoja.

Lukulaitteita ja iPadeja aletaan lainata JAMKin henkilökunnalle Pääkampuksen kirjastosta lähiaikoina. Seuraa tiedotusta intrasta! Lukulaitteilla voi myös kuunnella äänikirjoja

Studio

Studio on tarkoitettu videomuotoisen materiaalin tuottamiseen esimerkiksi opetuksen tai markkinoinnin tarpeisiin. Katso studion esittelyvideo.

Basaarista4

Heidi esittelee some-työkaluja Tuulalle, Karinille ja Hannalle

Basaarista2

Mari tuunaa työtiloja!

Jätä kommentti