Webinaarisarjan kolmas osa: screencast-videot

JAMKin ja Jyväskylän yliopiston syyskukkanen jatkui kolmannella osalla. Webinaari-esityksen aiheena oli tällä kertaa screencast-videot eli ruutukaappausvideot. Esityksessä viitataan ilmaiseen sovellukseen nimeltä Screencast-o-Matic, jonka löydät osoitteesta http://www.screencast-o-matic.com/.

Ruutukaappausvideo tarkoittaa sitä, että ruudulla tapahtuva toiminta nauhoitetaan videoksi. Näin ollen opettaja voi esim. kuvata yksityiskohtaisia ohjevideoita tai toimenpiteitä, joihin opiskelija voi sitten kaikessa rauhassa tutustua omalla koneellaan. Ohjeiden ja manuaalien lisäksi ruutukaappausvideoita käyttämällä voi monipuolistaa helposti omaa materiaaliaan muutenkin: miten olisi esim. video, jossa matematiikanopettaja käyttää piirtolevyä ja laskee siten laskuja? Tai miltä tuntuisi nauhoittaa napakka Powerpoint-esitys, jossa opettajan ääni taustalla selventää diojen sanomaa?

Oman ruutukaappausvideonsa voi laittaa helposti jakoonvaikkapa YouTuben tai Vimeon kautta. Esim. YouTubessa omat videonsa voi piilottaa kanavansa ”salaiselle osastolle” ja sieltä käsin linkittää tai upottaa omaan materiaaliinsa esim. Optimassa.

Esitystä suunniteltaessa on otettava huomioon videon pituus sekä tietenkin tavoitteet: mitä haluat videollasi viestiä? Mieti myös käsikirjoitusta, sillä useimmiten jäsennelty tuotos on tehokkaampi kuin polveileva tajunnanvirta.

Jos Screencast-o-Matic ei ole tuttu, kannattaa katsoa Eero Nukarin tekemä ohjevideo.

Ja tässä vielä linkki tämän päivän esitykseen.

Webinaari-esitykset jatkuvat ensi viikolla – tervetuloa mukaan osallistumaan!

1 kommentti

  1. Paluuviite: Videoiden käyttö opetuksessa | eoppiasema

Jätä kommentti