Webinaari CC-materiaalien käyttämisestä

Syksyn webinaarisarja jatkui esityksellä CC-materiaalien käyttämisestä omassa materiaalissa. Käyhän kuuntelemassa taltiointi ja tutustu lisensseihin sekä vapaasti käytettävissä oleviin materiaaleihin.

”Voinks mä ottaa tän googlettamani kuvan netistä ja liittää sen esitykseeni?”

Jos teoskynnys ylittyy, ei teosta saa noin vain ottaa omaan käyttöönsä. Turvallisia ratkaisuja opetuksen materiaalivalintoihin ovat sellaiset kuvat ja materiaalit, jotka olet itse tehnyt tai joiden käyttöön sinulla on tekijän lupa.

Myös Creative commons -materiaalit ovat vapaasti käytettävissä. Näiden materiaalien tekijä ilmoittaa, mitä hänen tuottamillaan kuvilla, musiikilla, tekstillä, piirroksilla yms. voi tehdä – tekijänoikeudet toki säilyvät tekijällä itsellään. Lisenssi tarkoittaa siis käyttölupaa.  Lisenssiasioissa voit lähteä liikkeelle esim. http://creativecommons.fi-sivuston kautta.

CC BY: Giulio Zannol

 • BY: Tekijän nimi on mainittava, attribution!
  Tämä ehto on aina mukana cc-materiaaleissa eli jos käytät Attribution-lisenssoitua materiaalia, mainitse tekijä (ja linkitä alkuperäiseen teokseen netissä). Varmin lisenssimuoto opetuskäyttöön.
 • ND: Ei johdannaisia, no derivates.
  Et saa muokata teosta mitenkään. Tekijä on myös mainittava.
 • NC: Epäkaupallinen käyttö, non-commercial.
  Et saa käyttää teosta kaupallisesti. Saat muokata sitä, mutta vain epäkaupallisessa käytössä. Jos siis opetustoimintasi on myytävää koulutusta, kannattaa miettiä NC-lisenssoitujen materiaalien käyttöä vielä uudemman kerran.
 • SA: Jaa samalla lisenssillä, share alike.
  Jos olet käyttänyt vapaata cc-materiaalia, sinun täytyy jakaa materiaalia edelleen samalla lisenssillä – siis avoimesti.

 

Miten alkuun kuvien käyttämisessä?

Mistä löydät CC-kuvia? Jos kirjoitat Googleen hakusanoiksi ”flickr cc images”, vie heti ensimmäinen linkki sinut Flickr-palvelun cc-kuviin. Palveluun on ladattu miljoonittain kuvia, joita saa vapaasti käyttää – kunhan tekijän mainitsee ja linkittää lähteeseen (- siis alkuperäiseen kuvaan).

Omaa harkintaa kannattaa kuitenkin myös CC-materiaalien käyttämisessä. Vaikka joku olisikin ladannut esim. jonnekin kuvapalveluun vaikkapa jonkin hauskan Dilbert-sarjakuvan ja väittää sen olevan vapaasti käytettävissä CC-lisenssillä, ovat kuvan tekijänoikeudet (ja käyttöoikeudet) edelleen kuitenkin Scott Adamsilla.

Avoimen materiaalin autuus!

Eikö olekin kiva, että jotkut antavat meidän käyttää avoimesti teoksiaan? Myös sinä voit osallistua talkoisiin! Tutustu lisensseihin ja mieti, minkälaisella lisenssillä voisit itse jakaa omaa materiaaliasi. Jos annat muiden muokata ja täydentää omaa materiaaliasi, voit itse hyötyä siitä seuraavalla käyttökerralla.

Linkkivinkkejä:

http://creativecommons.fi/

http://creativecommons.org/

http://www.operight.fi/

http://www.opettajantekijanoikeus.fi/

http://wiki.eoppimiskeskus.fi/display/ktk/Webinaarit
– KOTEK-hankkeen webinaarit tekijänoikeuksista opetuksessa

http://www.flickr.com/creativecommons/
– cc-kuvia

http://www.jamendo.com/
– cc-musiikkia

http://www.slideshare.net/
– palvelu, jonne voit laittaa esityksiäsi jakoon ja muokata käyttölisenssit avoimiksi

Jätä kommentti