Webinaari verkkokirjoittamisesta

Webinaarisarja pureutui täsmäiskumaisesti verkkokirjoittamiseen. Suoran lähetyksen sijaan webinaarissa hyödynnettiin etukäteen valmisteltua tallennetta, jossa kerrottiin vinkkejä verkkoon kirjoittamisesta.

Verkkokirjoittamisessa palastelu on tärkeää: pidemmässä tekstissä myös silmäilevälle lukijalle tulisi olla olla kiintopisteitä eli väliotsikoita. Myös listat auttavat lukijaa jäsentämään tietoa. Tärkää olisi siis:

 • tymäkkä otsikointi
 • napakka aloitus ingressien avulla
 • turhien sanojen välttäminen
 • palastelu esim. listojen avulla
 • selkeys
 • tarkoituksenmukainen tärkeiden asioiden korostaminen

Toimivan oppimateriaalisivuston teksti

Toimiva oppimateriaali ottaa opiskelijan huomioon: opettajajargonia viljelemällä saa opiskelijan helposti eksymään ja monimutkaiset lauserakenteet etäännyttävät. Oppijalle kannattaa tarjoa erilaisia etenemisreittejä, mutta tulee myös muistaa navigointiohjeet ja -vinkit.

Pidä oppimateriaalisivuston verkkotekstit lyhyinä ja tiiviinä. Jos suunnittelet materiaalisi huolella ennakkoon, sinulla voi olla paremmat mahdollisuudet pitää myös kokonaisuus loogisena.

Linkit kannattaa upottaa suoraan tekstiin: verkkotekstin ”kieli” on jo niin vakiintunutta, että lukija osaa huomata alleviivatut sanat linkeiksi. (Vastaavasti vältä siis myös turhaa alleviivaamista, jotta sanoja ei luulla linkeiksi!)

Lue lisää verkkokirjoittamisesta netissä!

4 kommenttia

 1. Fakta homma on, ettei nykyaikana jakseta enää lukea pitkiä tekstejä – etenkään tietokoneen ruudulta. Jos artikkeli ei mahdu kerralla ruudulle niin ei sitä jaksa lukea loppuun. Ellei otsikko ja ensimmäinen virke onnistu koukuttamaan 🙂

 2. Kiitos Minna,
  Ihmettelenkin, miksi pyörää halutaan koko ajan keksiä uusiksi. Vaikka esim. virtuaaliammattikorkeakoulun sivuilta löytyy paljon käyttökelpoista aineistoa.

 3. Moi Riitta,
  verkossahan on valtavasti loistavaa valmista materiaalia, jota voi käyttää oman työnsä tai opiskelunsa tukena ihan vapaasti. Aina sitä ei syystä tai toisesta vain löydy, ja siksi niitä pyöriä varmaan keksitäänkin uudelleen ja uudelleen.

  Mikä avuksi? Yhtenä tulee mieleen tiedonhankintataidot, jotka ovat tänä päivänä todella tärkeitä taitoja. Pelkkä googletus ei aina ihan riitä. Tiedon jakaminen on myös tärkeää. Jos löytää verkosta hyvän materiaalin, kannattaa siitä vinkata myös kollegalle tai laajemminkin omalle verkostolle. Ja sitten tarvitaan myös sellaista reipasta otetta, jolla tarttua jonkun toisen tuottamaan materiaaliin. Vaikka se ei ole itse tekemäni tuotos, voi se silti olla hyödyllinen…

Jätä kommentti