Googlen työkalut opiskelijoiden ryhmätöissä

Gmail-sähköposti, kalenteri, sivustot, dokumentit, valokuvat, kartat… Google-tunnuksella saa monta palvelua käyttöönsä.

Uusin lisä Googlen ennestäänkin moninaisessa palvelutarjonnassa on Google+. Viikottaisen webinaarimme tallenteesta voit katsoa, mitä Eero Nukarilla oli kerrottavana Googlen työkaluista.

Tässä vielä tietoutta pikapalamuodossa :

Kalenteri
– selainpohjainen kalenteri, jonka sisällön voi jakaa muiden kesken
– Google-kalenterin voi upottaa esim. Optimaan ja käyttää sitä kurssin aikatauluista sopimiseen tai tiedottamiseen – opiskelijat voisivat esim. tilata RSS-syötteen kalenterista suoraan omaan älypuhelimeensa

Dokumentit eli Docs
– asiakirjat, taulukot, esitykset
– toimii kuten Word tai muut Office-paketin tutut välineet
– dokumenttien, tuotosten ja kansioiden jakaminen muille käyttäjille joko katseltavaksi tai muokattavaksi
– yhteiskirjoittamisen helppoutta!

Sivustot eli Sites
– junanvessamainen työkalu yksinkertaisen nettisivuston tekemiseen. Sivustojen avulla voisi esim. luoda jollekin projektille ”työtilan”, jonne voisi linkittää Google Docs -tuotoksia.
– opiskelijat ovat käyttäneet myös portfoliotyökaluna

Blogger-blogipalvelu
– blogien sopivuus korkeakouluopiskeluun on hyväksi todistettu asia

Syötteenlukija eli Reader
Syötteenlukijalla keräät pienet purot yhdeksi virraksi: palvelun avulla voit kätevästi seurata ja tilata uutta sisältöä niiltä sivustoilta, joita seuraat. Opettaja voi esim. seurata kätevästi vaikkapa koko ryhmän blogeja, jos olette päätyneet käyttämään blogipalvelua. Itse käytän Netvibes-palvelua, joka on mielestäni vähän nätimpi… (Niin, olen naisihminen.)

Kartat
Googlen karttapalvelua on varmaankin moni käyttänyt itsensä tai menemistensä paikantamisessa, mutta Google-tunnuksen ottanut voi luoda esim. yhteisiä karttoja, joihin saa vaikkapa vapaasti täydentää paikkoja, kuvia ja linkkejä. Esim. opiskelijaryhmän harjoittelupaikat voisi merkitä yhteen karttaan (jonka voisi sitten upottaa Optimaan).

Valokuvat
– ison määrän jakaminen helposti
– jakaminen sähköpostin välityksellä myös niille, joilla ei ole Google-tunnusta
– valokuvaesityksen upottaminen materiaaliin (esim. Optimaan)

Google+
– yhteisöpalvelu, joka on vähän kuin Facebook mutta ei ollenkaan kuin Facebook
– yhteisöpalvelu, joka on vähän kuin Twitter mutta ei ollenkaan kuin Twitter
– sisällön (tekstit, kuvat, linkit, videot, sijainnit) jakaminen muodostamilleen piireille
– palvelun sisällä hangout-toiminto (suom. ”ajanviettopaikka”), jonka avulla voi vetää videoneuvotteluita ja työstää yhdessä vaikkapa Google Docs -palvelulla tuotettua dokumenttia.

 

Huh. Unohtuikohan jokin? No tietenkin huomautus, että vastuullinen opettaja tai opiskelija ei kirjaudu palveluun samalla sähköpostiosoitteella/-tunnuksella ja salasanalla kuin työ-/opiskelusähköpostiinsa.

Lopuksi kysymys: mikä on sinun suosikkityökalusi Googlen välineistä? Itse annan tykkäyksen (tai Google+:maisesti ”plussan”) valokuvapalvelulle: kuvien jakaminen on näppärää, tycker jag.

6 kommenttia

 1. Katselin Google+ projektin vetäjän Vic Gundotran haastattelua ja sain sen käsityksen että nämä kaikki tulevat tulevaisudessa olemaan Google+ osia.

 2. Googlen työkaluista ehdoton suosikkini on Googlen Kalenteri 🙂 Toimii hienosti niin koneella kuin puhelimellakin, välttämätön niin omien töiden ja siviilielämänkin kannalta.

 3. Minulla on alkamassa verkkokurssi, jossa käytän Googlen palveluita: http://goo.gl/wT7OC
  Olen toteuttanut sen kaksi kertaa ja aina vähän parannellut. Kohta se menee kolmatta kertaa. Yritin ensin saada opiskelioita pistämään harjoitustyönsä portfolioon samalla tavalla kuin webinaarissa kerroitte, että tekevät google siten ja kommentoivat tekemisiään bloggerissaan. Se meni välineurheiluksi, opiskelijoiden aikaa tärvääntyi liikaa välineen oppimiseen.

  Seuraava yritys oli, että jakavat jokaisen harjoitustyön – ei google siteen vaan suoraan minulle google dokumentteihin. 30 opiskelijaa, jokainen tekee aika monta harjoitustyötä. Opiskelijoilta se sujui ilman valituksia, mutta minä meinasin mennä sekaisin niiden kanssa. Nyt on uusi viritelmä ja Google plussa-harjoitus. Saa nähdä.

  Keväällä tämä menee sitten noin 90 opiskelijalle. Silloin sen pitää mennä hyvin. Mutta sitä ennen saan apua yritystaloutta paremmin osaavalta, niin että se puoli ainakin tulee kuntoon.

 4. Moi Markku! Voisiko ajatella, että ohjeistatkin opiskelijat tekemään harjoitustyönsä blogeihin, jolloin itse voisit tilata blogeista syötteet esim. Netvibes-palveluun? Näin yhden kurssin osallistujien blogit olisivat vaikkapa yhdellä välilehdellä, jolloin näkisit päivittyneet blogit nopsasti. 90 opiskelijaa yhdellä kurssilla on tietysti haastava määrä.

 5. Kiitos ideasta. Seuraava kurssini alkaa kahden viikon päästä. Materiaalit ovat valmiina. Jos ei näillä pelitä, sitten kokeilen ehkä ehdottamaasi blogi-ideaa. Minä olen käyttänyt googlen syötteenlukijaa.

 6. Google+ käytetään nykyään yllättävän paljon myös bloggaamisen. Jos kirjoituksia julkaisee julkisesti niin lopputuloshan on vähän niinkuin blogi.

Jätä kommentti