Terveisiä Mobiilikesäkoulusta!

Viime viikolla järjestettiin neljäs Mobiilikesäkoulu HAMKin Mustialan yksikön maisemissa. Tällä kertaa helle ei hellinyt vaan osallistujat saivat kokea sen toisen puolen Suomen kesästä – vettä satoi kaksi päivää. Kosteasta ja viileästä säästä huolimatta tunnelma oli innostunut ja leiripaikoilla käytiin kiivastakin keskustelua mobiililaitteiden plussista ja miinuksista.

Mobiilikesäkoulussa oli kuusi leiripaikkaa, joissa kussakin käsiteltiin eri teemoja pedagogiikasta johtamiseen ja teknologiasta viestintään. Leiripisteillä pääsi testaamaan uusia mobiililaitteita, harjoittelemaan erilaisten sovellusten käyttöä, kuulemaan hyvistä case-esimerkeistä ja keskustelemaan kokemuksista.

Osallistuin itse kaksipäiväisen tapahtuman jälkimmäiseen päivään mutta ehdin hyvin tutustua tarjontaan. Tässä muutama poiminta, joka itselleni kolahti.

Mobiilitilojen suunnittelu

Antti Syvänen Tampereen teknillisestä korkeakoulusta kertoi oppimisen tilojen suunnittelusta mobiilitoimintakulttuurin näkökulmasta. Tilojen suunnittelun lähtökohtana on usein  ”Mitä täällä kuuluu tehdä?”. – Täällä kuuluu opiskella matematiikkaa. Tilan kuuluu silloin olla tällainen. Tällainen stereotyyppinen ajattelu perustuu jo olemassa oleville käsityksille, kokemuksille siitä, minkälainen matematiikanluokan pitää olla. Jotta voidaan luoda uudenlaisia luovia tilaratkaisuja, tulisi näkökulmaa avartaa ja kysyä, ”Mitähän täällä on mahdollista tehdä?” Tämä kolahti ehkä siksi, että myös JAMK:ssa ollaan kehittämässä uudenlaisia oppimisen tiloja.

Mobiililaite muuttuu mikroskoopiksi

Kesäkoulun ilahduttavin löytö oli KeepLoop. Se on muistitikun kokoinen laite, joka muuttaa minkätahansa kameralla varustetun mobiililaitteen mikroskoopiksi. Mobiililaitteeseen kiinnitetään pieni metallinen tarra, johon KeepLoop kiinnittyy sisäänrakennetun magneettinsa avulla. Tämän jälkeen mobiililaitetta voi käyttää kuvaamaan vaikkapa kasvien solukoiden rakennetta tai hyönteisten piirteitä. Tässä Mobiilikesäkoulussa kuvattu esimerkki toukan liikkumisesta.

Laite maksaa 99 € kappale eli hinta ei päätä huimaa. Irrotettavan magneettikiinnityksen avulla KeepLoopia voi hyödyntää useassa mobiililaitteessa – joko koulun tai opiskelijoiden omissa laitteissa – jolloin muutamalla laitteella pärjää isompikin ryhmä opiskelijoita. KeepLoop on suomalainen yritys ja etsii innokkaita opettajia mukaan kehitystyöhön.

Apps-löytöjä

  • PicCollage – helppokäyttöinen ja monipuolinen sovellus kuvakollaasien tekoon. Toimii Applen laitteissa ja Androidissa.Ilmainen.
  • Grafetee – sovelluksella voi lisätä karttaan kuvia, kommentteja ja tehtäviä. Sovellusta voi käyttää erilaisten tehtäväpolkujen toteutukseen esim. kulttuurisuunnistuksessa tai luontopolulla. Toimii Applen laitteissa ja Androidissa. Ilmainen.
  • Vine – sovelluksella voi tuottaa hauskoja animaatiotyyppisiä max. 6 sekunnin videoita. Toimii vain Applen laitteissa. Ilmainen.
  • Animation creator hd – piirrettyjen animaatioiden tekemiseen. Erilaisten  Toimii vain Applen laitteissa. Maksullinen.

Jos mobiiliasiat kiinnostaa…

 

Jätä kommentti