Suunnitteluun ryhtymisen suunnittelu (eli uuden lukuvuoden alku)

Törmäsin verkossa blogitekstiin, jossa esitettiin 10 kysymystä, joiden avulla voi yrittää tulla paremmaksi opettajaksi tänä lukuvuonna. Päätin väännellä aihetta, joten tässäpä 5 kysymystä verkko-opettajalle lukuvuoden alkajaisiksi. Olisiko näistä kysymyksistä apua suunnitteluun ryhtymisen suunnittelemisessa?

1)      Mitkä olivat viime lukuvuoden toimivimmat verkko-opintojaksot, joita opetit?

Jos jokin verkkokurssi toimi erityisen hyvin, mikä siitä teki niin oivallisen? Voitko soveltaa sen kurssin menetelmiä johonkin toiseen opintojaksoon? Muistatko kollegan kevätruuhkassa kehuneen jotain verkko-opetuksen menetelmää? Voitko ottaa saman menetelmän käyttöön tänä syksynä?

2)      Mikä oli verkko-opetuksen solmukohta viime vuonna?

Mikä sai sinut puuskahtamaan ja kiroamaan verkkokurssit alimpaan maan rakoon? Mihin kului aivan liikaa aikaa?  Onko mitään keinoa, jolla voisit laittaa aikasyöpön kuriin? Käytitkö esim. arvioinnissa tarpeeksi monipuolisia menetelmiä kuten vertaisarviointia ja äänipalautetta? Olitko ohjeistanut opiskelijat verkkotehtävien pariin tarpeeksi selkeästi vai kuluiko aikaa kadonneiden lampaiden paimentamiseen?

3)      Miten voit auttaa kollegoitani tänä lukuvuonna?

Onko teillä mahdollisuutta tuottaa yhteistä verkkomateriaalia tai jopa opettaa yhdessä verkossa? Onko sinulla jotain materiaalia, kuvia tai ideoita, joita voisit jakaa muillekin? Tiedätkö näppäriä iPad-sovelluksia, joita voisit suositella muille tiimiläisille? Tiedätkö näppärän näppäinyhdistelmän, jonka voit opettaa vieruskaverille?

4)      Mitä uutta voit oppia tänä vuonna?

Onko talon järjestelmissä tapahtunut joitain muutoksia, jonka vuoksi sinulla on mahdollisuus oppia esim. uusia työtapoja? Tiedätkö, mistä voit löytää uusia ideoita ja neuvoja verkko-opetukseen? Bongaatko Twitteristä opettajien jakamia mielenkiintoisia linkkejä ja keskusteluita? Olisiko kollegoilla vinkkejä esim. erilaisista verkko-opetukseen sopivista tehtävätyypeistä?

5)      Miten aikataulutat verkko-opetuksesi tänä lukuvuonna?

Milloin kurssisi alkavat? Miten ne etenevät? Muistatko jättää aikaa arviointiin? Onko tehtävien määrä kursseillasi sopiva vai uupuvatko opiskelijat (ja sinä!) taakan alle?

 

Bonus-kysymys: Miltä tuntuu palata töihin?

(Itse itselleni viimeiseen kysymykseen vastaten: Mikäs tässä näin vuoden kestäneen äitiysloma-vanhempainvapaa-hoitovapaan jälkeen, ihan ok. Vähän jo jännittää, mitä kaikkea kivaa keksitään verkko-opetuksen laadun parantamiseksi ja joustavien opintojen lisäämiseksi.)

Jätä kommentti