Porvoo Campus – inspiroiva oppimisympäristö

kuvaPari viikkoa sitten pääsin tutustumaan uudenlaiseen ja inspiroivaan oppimisympäristöön Porvoon Campukselle. 2011 valmistuneella campuksella on sekä Haaga-Helian ja Laurean ammattikorkeakoulujen toimintaa.

Tilojen suunnittelun kantavina teemoina on ollut kohtaamiset ja oppiminen näkyväksi. Nämä molemmat ajatukset näkyvät sekä tilan rakenteissa että toiminnassa. Campuksella ei ole luokkia vaan erilaisia ja erikokoisia oppimisen tiloja erilaisiin tarkoituksiin: hiljaisen työskentelyn tilaa, pienryhmätyöskentelytilaa, rentoa hengailutilaa. Kaikki ryhmätyöskentely- ja kokoustilat ovat myös opiskelijoiden varattavissa ja käytössä.

Kaikissa tiloissa vähintään yksi seinä on lasia, mikä tekee toimintaa näkyväksi ja tuo avaruutta koko rakennukseen. Lasiseinillä on kokemusten mukaan rauhoittava vaikutus käytävillä tapahtuvaan liikkumiseen: kun ohikulkijat näkevät tilassa käynnissä olevan opetustilanteen, sitä kunnioitetaan, omaa äänenvoimakkuutta säädetään hiljemmalle ja ohi kävellään rauhallisesti. Itse jäin miettimään, miten ohikulkevat ihmiset vaikuttaisivat omaan keskittymiseeni tilan sisällä. Silmät kun niin helposti tarttuvat ympärillä tapahtuvaan liikkeeseen.

Campuksen käytävien leveyttä kavennettiin tarkoituksella, jotta arjen spontaaneilta kohtaamisilta ei voisi välttyä. Käytävillä ja aulatiloissa on lisäksi useita pieniä istuinryhmiä omissa sopukoissaan.

Porvoon Campuksesta henki hyvä tunnelma ja tekemisen meininki. Vaikkemme sitä usein ajattelekaan, ympäristöllä on iso vaikutus toimintaamme. Miten tila inspiroi? Miten se tukee keskittymistä? Mitä se kertoo arvoistamme ja näkemyksistämme? Porvoon Campuksella opiskelijoihin suhtautuminen on muuttunut. Arvostus ja luottamus on kasvanut ja opiskelijat ovat tasavertaisimpia kumppaneita opettajien kanssa.

Tällaisessa ympärisössä on kiva työskennellä – olipa sitten opiskelija tai opettaja.

1 kommentti

  1. Paluuviite: Porvoo Campus – inspiroiva oppimisymp&aum...

Jätä kommentti