Löytöjä BETT-messuilta

Viime viikolla Suomen pakkaset vaihtuivat hetkeksi kovin keväiseltä tuntuvaan säähän, kun matkustin satojen muiden suomalaisten opetusteknologia-alan ihmisen kanssa Lontooseen BETT-messuille. Messut koostuvat valtavasta näyttelyosastosta sekä opetusteknologiaan, opetuksen kehittämiseen, muutoksen johtamiseen, erilaisten oppijoiden huomioimiseen, oppimisympäristöjen kehittämiseen sekä työelämässä tapahtuvaan oppimiseen liittyvistä seminaariesityksistä.

Matkasimme lentokentälle Jyväskylästä yhteiskuljetuksella yhdessä lähiseudun muiden oppilaitosten henkilökunnan kanssa. Tämä oli oiva tilaisuus tutustua uusiin ihmisiin, verkostoitua ja vaihtaa ajatuksia opetusteknologiaan, oppimiseen ja oppimisympäristöihin liittyen. Bussimatkoilta jäi taskuun monta hyvää ideaa!

Tässä tunnelmapaloja messuilta videon muodossa:

Itse keskityin lähinnä tarkastelemaan messutarjontaa lähinnä oppimisympäristöjen näkökulmasta mutta tarttui sieltä mukaan myös joitakin opetukseen liittyviä materiaaleja ja ideoita. Tässä niistä muutama.IMG_1262

Oma keho tutkimuksen kohteena:

Pieni laite mittaa sydämen sykettä ja veren happitasoja sormenpäästä. Toisi uutta ulottuvuutta opetukseen, kun jokainen voisi tutkia oman kehonsa toimintaa ja siihen vaikuttavia asioita. http://quriosity.co.uk

3D-aineistot ihmisen kehosta:

Varsin sykähdyttävä kokemus nähdä ihmisen silmän tai sydämen toiminta kolmiulotteisena! Tarinallisuus ja visuaalisuus koukuttaa. http://designmate.com/  osoitteesta löytyy ilmaiseksi katsottavia englanninkielisiä videoita ihmisen kehosta. Myös muutamia 3D-videoita on ladattavissa biologiaan, kemiaan ja fysiikkaan liittyen.

Oppikirjat verkossa: Onedu

https://www.onedu.fi/ Suomalainen sähköisten oppikirjojen julkaisualusta, josta julkaistiin uusia ominaisuuksia messuilla. Mielenkiintoinen uutuus, jota on syytä kokeilla.

Tukena kirjoittamisen ongelmissa:

WordQ on apu kirjoittamisen ongelmiin. Ohjelma ennustaa sanoja, joita aiot kirjoittaa vähän samaan tapaan kuin esimerkiksi puhelimissa oleva ennakoiva tekstinsyöttö. Erona on se, että WordQ antaa useita vaihtoehtoja, joista voit valita oikean. Lauseen saa myös kuunneltua. Tämä voisi olla hyvä apu englanninkielen oppimiseen.

Googlen opetukseen suunnatut palvelut:

Nämä kiinnostivat messuvierailijoita aina jonoksi asti. Nämä on hyvä pitää meilläkin mielessä ja tutkailla, mitä näistä voisimme hyödyntää. Esim. Youtube Edu ja Art Project -palvelut ovat suoraan hyödynnettävissä opetukseen.

mainoskuvaTietoturvaa hauskasti ja havainnollisesti

Bongasimme Lontoon metrosta hauskoja ja herätteleviä mainoksia nettiturvallisuuteen liittyen. Näiden takaa löytyi myös verkkosivusto, jossa on englanninkielisiä animaatioita tietoturvaan ja nettiturvallisuuteen liittyen. Tämä kannattaa laittaa itselleen talteen, sillä itse kukin tarvitsee välillä ravistelua näissä asioissa. Cyberstreetwise

Hakuna matata!

Messutarjonnan lisäksi ehdimme katsastaa myös Leijonakuningas-musikaalin, joka oli kerrassaan upea. Puvustuksessa ja lavastuksessa oli käytetty runsaalla kädellä luovaa hulluutta, jotta savanni saatiin tuotua teatterin lavalle. Samanlaista kekseliäisyyttä tarvitsemme myös opetusta ja oppimistiloja kehittäessämme. Jos oppimisympäristöjen kehittämisen näkökulma kiinnostaa, Ajatus liikkuu -sivustolta löytyy messulöytöjä siihen liittyen.

Tämä oli minun ensimmäinen kerta BETT-messuilla ja olin kyllä positiivisesti yllättynyt. Messuille lähtiessä itselle kannattaa miettiä tavoitteet ja tarjontaa kannattaa katsoa tietystä näkökulmasta. Muuten tarjonnan määrä uuvuttaa ja saa pään pyörälle. Suosittelen myös lämpimästi messuilla kiertämistä kollegan kanssa. Tällöin uusista löydöistä tai kysymyksistä voi heti keskustella ja niitä voi lähteä työstämään eteenpäin. Kaiken kaikkiaan erittäin antoisa reissu ja toivottavasti pääsen BETTiin myös tulevina vuosina!

2 kommenttia

  1. Kiitos Kari! Turun blogin juttuja lueskelin jo Lontoossa ollessa. Erityisen mielenkiintoisia olivat artikkelit kouluvierailuista, joihin en itse päässyt.

Jätä kommentti