Ipad esitystyökaluna

Ipad on näppärä työkalu esitysten tekemiseen ja pitämiseen. Pidän siitä, että se on vapauttanut meidät näppäimistön orjuudesta: Ipad mahdollistaa näppärästi oman käsialan ja piirrosten käytön esitysten tekemisessä.

Hyvä esitys ei koostu tietenkään pelkästään nokkelista ja taiten tehdyistä Powerpoint-dioista, vaan toki puhujalla itsellään on iso vastuu esityksen onnistumisessa. Luonteva esiintyminen yhdistettynä mielenkiintoiseen asiaan ja puhuttelevaan slaidisettiin on onnistumisen tae.

 

Älä siis…blah

1)      jorise itsestäänselvyyksiä ja latteuksia
2)      tyydy valmiisiin listapallukkamallipohjiin
3)      kaada yleisön niskaan pienellä fontilla väsättyjä tilastoja tai teksti-teksti-tekstiä
4)      aliarvioi yleisön sisälukutaitoa (Jep, väki lukee listapallukkasisältösi nopeammin itsekseen kuin sinä ehdit lukea samat asiat sanasta sanaan ääneen.)

Sen sijaan…

1)      viritä, tiivistä ja sytytä!
2)      luo kontrasteja ja korosta!
3)      uskalla tehdä toisin!
4)      syleile valkeaa, tyhjää tilaa!

 
Koulutuksessa kokeilimme esityksen tekoa käyttämällä Adobe Ideas -piirrostyökalua ja Keynote-esitystyökalua. Aiemmassa blogikirjoituksessa avasinkin työprosessiani jo, mutta parhaiten oppii esim. Keynoten monet toiminnot itse kokeilemalla ja tekemällä.

Esitystilanteessa Ipadinsä voi liittää tykkiin erillisellä piuhanpalalla eli adapterilla – tykistä riippuen joko VGA- tai HDMI-liittimellä. Jos haluaa toimia langattomasti ja päästä kekkaloimaan Ipadinsä kanssa yleisön keskelle kontaktia hakien, voi käyttää jompaakumpaa keinoa:

1)      Lataa tietokoneelle Airserver-niminen ohjelma: http://www.airserver.com/ Ohjelma on maksullinen ja se on saatavilla sekä Mac-koneille että PC:lle. Kytke Airserver päälle ja yhdistä sekä tietokone että Ipad samaan langattomaan verkkoon. Laita Ipadistäsi AirPlay-toiminto päälle ja heijasta Ipadisi kuvaa koneelle. Kun Ipad on yhteydessä koneeseen ja kone on liitettynä tykkiin, voit hillua Ipadisi kanssa yleisön keskellä ja tuntea aitoa opettajan ylpeyttä pedagogisista taidoistasi.

Tai:

2)      Hommaa Apple-TV-pömpeli ja liitä se tykkiin. Yhdistä sekä Apple-TV että Ipad samaan langattomaan verkkoon. Laita Ipadistäsi AirPlay-toiminto päälle ja heijasta kuvaa tykkiin liitetyn Apple-TV:n avulla. Jälleen kerran voit käydä Ipad kourassa herättelemässä takarivin nukkuvia opiskelijoita samalla kun pidät esitystä, ja tuntea syvää yhteyttä sielusi syvällä olevaan opettajaytimeesi.

Blah2

Päivän esitys on nähtävillä Slideshare-palvelussa. Tuonne siis, jos aihe kiinnostaa: http://www.slideshare.net/saukkorauta/powerpoint-ja-ipad

Päivitys: Tsekkaapa osuvat pönötysohjeet á la Katleena Kortesuo: http://www.slideshare.net/Katleena/nin-34918633

Jätä kommentti