Kolme interaktiivista videotyökalua opetuskäyttöön

Interaktiiviset videot ovat tehneet tuloaan opetuskäyttöön erityisesti MOOCien kautta. Interaktiivisella videolla tarkoitan videoklippiä, johon on rakennettu erilaisia katsojaa aktivoivia kysymyksiä (monivalinta, avoin kysymys jne.) tai ilmoituksia (ohjeet, linkit jne.).

Opettajiemme pyynnöstä olen paneutunut alkuvuoden aikana muutamiin alustoihin, jotka mahdollistavat interaktiivisten videoiden tuottamisen. Kokeilussa on ollut kolme maksutonta alustaa: Zaption, Office Mix ja H5P. Tässä koottuna ensikokemuksiani eri alustoista – otan näitä käyttöön kevään aikana myös aidossa verkko-opetuksessa, jonka jälkeen kokemukset ovat epäilemättä autenttisemmat.

Zaption

Zaption on melkoinen täsmäase interaktiivisten video-oppituntien toteutukseen. Ilmaisella Basic-lisenssillä saa toteutettua monenlaisia interaktioita omiin tai eri videoalustoilla olemassa oleviin videoihin. Maksulliset Pro-lisenssit laajentavat työkalupakkia entisestään. Vastauksista saatava analytiikka on monipuolista ja tarjoaa opettajalle reaaliaikaisen mahdollisuuden kohdentaa opetustaan ja ohjaustaan. Tässä yksi esimerkki interaktiivisesta Zaption-videosta.

Office Mix

Microsoftin julkaisema PowerPointin maksuton lisäosa Office Mix tekee PowerPoint-kalvojen videoinnista helppoa. Kalvojen tallentamisen lisäksi voit tehdä myös ruutukkaappausvideoita eli ns. screencastejä. Käyttöliittymä on PowerPointin käyttäjille tuttu – tosin itselleni ei heti auennut erillisille kalvoille rakennetun videon logiikka. Office Mix tarjoaa kuitenkin laadukkaat video-ohjeet lisäosan käyttöön.

Office Mix mahdollistaa myös interaktioiden rakentamisen videoon. Vastauksista kertyy myös monipuolista analytiikkaa. Jotta interaktiot ja analytiikat toimivat, pitää video julkaista Office Mix -pilvipalvelussa. Mikäli organisaatiollasi on Microsoftin Office365 käytössä, voit kirjautua Office Mix -palveluun samoilla tunnuksilla kuin Office365:een (ainakin JAMKin tapauksessa O365-tunnukset toimivat Office Mix:ssä).

Tässä vielä Bill Gatesin Office Mix -esimerkkivideo, jonka lopussa pari interaktiivista elementtiä.

H5P

H5P on alusta, jolla voi luoda monenlaisia interaktiivisia HTML5-sisältöjä – myös interaktiivisia videoita. Voit käyttää verkossa olemassa olevia videoita (esim. Youtube) tai ladata koneeltasi omia videotiedostoja. Interaktioita on monenlaisia ja perustoiminnot ovat helppokäyttöisiä. Zaptioniin verrattuna kuitenkin analytiikka puuttuu – ainakin vielä toistaiseksi. Tässä esimerkkivideo, joka demonstroi hyvin H5P:n mahdollisuuksia.

 

Ovatko interaktiiviset videot sitten hyödyllisiä? Tukevatko ne oppimista? Varmasti vähintään yhtä hyvin kuin muukin opetusvideomateriaali. Oman kokemukseni perusteella interaktiot rytmittävät ja aktivoivat videoiden katselua. Erityisesti avoimet kysymykset pistävät pohtimaan ja luovat myös opettajalle mahdollisuuden reagoida vastauksiin esimerkiksi kontaktitapaamisilla.

Mikäli interaktiivisten videoiden opettajavetoisuus häiritsee, käännä asia toisinpäin ja vastuuta opiskelijasi tekemään olemassa olevista videoista opetusmateriaalia muulle ryhmälle. Toisten opettaminen kun tunnetusti on hyvä tapa oppia itsekin.

Eero Nukari

Jätä kommentti