Hyttysverkon alla

tarinoita Ilembulasta

12.5 Avoleikkaus

Potilas x oli ollut keisarinleikkauksessa n. kaksi viikkoa sitten. Jotain oli kuitenkin mennyt vakavasti pieleen, ja paksusuolessa olleiden repeämien takia potilas oli leikattu jo kolmeen kertaan keisarinleikkauksen jälkeen. Tehoyksikössä työskennellessämme keisarinleikkauksen haavasta vuosi ulostetta, ja leikkaushaava oli infektoitunut. Potilas tuotiin eilen valvontayksiköstä uudelleen leikkaukseen. Vanha leikkaushaava avattiin ja paksusuolessa näkyi rakkuloita, joista ulostetta pääsi vatsaonteloon. Kirurgi ompeli rakkuloita kiinni, pesi vatsaontelon ulosteesta, leikkasi saksilla röpelöisen ihon pois vanhan leikkaushaavan kohdalta ja omeli potilaan vatsan taas kiinni.

Vatsaontelon huuhtelussa käytetty vesi oli steriiliä vettä, joka säilytettiin infuusiopulloissa lämpimässä vedessä (jotta elimistö ei jäähtyisi), jota passari kaatoi sitä leikkauspöydällä olevaan kulhoon pyydettäessä.

Hengityskonetta ei leikkaussaleissa ole, joten antestesiahoitajan tarvitessa käsiään jossain muualla, passari siirtyi ventiloimaan potilasta manuaalisesti. Anestesiahoitaja suoritti intuboinnin, ja huolehti anestesiasta leikkauksen ajan: Aina siinä vaiheessa, kun potilas alkoi liikahtelemaan, lisää lääkettä annettiin. Lisäksi anestesiahoitaja huolehti nestetiputuksesta.

Instrumentoiva hoitaja suoritti leikkaussalivalmistelut, ja assistoi kirurgia operaation aikana.

Sitten vielä pari juttua mitkä pisti silmään leikkauksen aikana:
-Anestesiahoitaja kaivaa kynnenalusiaan steriilipakkauksestaan ottamalla kirurgin veitsellä.
-Potilas tuotiin leikkaussaliin ennen, kuin leikkaussalia oli valmisteltu loppuun.
-Kirurgi puhdisti leikkausalueen ennen toimenpiteen alkua.
-Anestesiahoitaja piti hengityssuojainta suun, muttei nenän edessä.
-Anestesiahoitaja piti taukoja ventilaatiokoneen pumppaamisesta, ja happisaturaatio oli pahimmillaan 85.
-Leikkaussalihoitajat puhuivat puhelimessa toimenpiteen aikana.

Tänään kuulin valvontayksikön vastaavalta sairaanhoitajalta, Justinalta, että potilas oli kuollut tänä aamuna.