Hyttysverkon alla

tarinoita Ilembulasta

5.5 Leikkaussaliin

Siirryin eilen kirurgiselta osastolta vielä pariksi viikoksi leikkaussaliin katsomaan miltä näyttää. Tätä jaksoa olen odottanut ehdottomasti kaikista sairaanhoitajan harjoitteluista eniten.

Leikkaussaliyksikkö koostuu kahdesta isosta leikkaussalista, joissa vaativammat leikkaukset tehdään. Lisäksi on kaksi pienempää toimenpidehuonetta päiväkirurgisille toimenpiteille sekä jo kotiutetuille potilaille, jotka käyvät sairaalassa tietyin väliajoin haavahoidossa.

Leikkaussalihoitajat toimivat haavanhoitajina leikkausten välissä. Muita leikkaussalissa työnskelevien sairaanhoitajien työnkuvaan kuulkuvia asioita ovat toimenpiteissä käytettävien välineiden ja vaatteiden sterilointi ja pesu, sekä toki omat vastuualueet leikkaussalissa. Leikkaussalissa työnjako on jaettu samalla tavalla kuin Suomessa.

Olin ihan oikeasti odottanut jotain ihan kaaosta leikkaussalin aseptiikasta. Mutta ei: homma toimii ja se toimii hyvin. Jos joku mokaa aseptiikassa, siitä huomautetaan ja sitten tehdään uudestaan. (Tosin toki on asioita jotka Suomessa todennäköisesti ei menisi läpi kuten se, että yleisö voi tulla katsomaan leikkausta puhtaissa vaatteissa ja kurkotella steriilipöytien yli (niinkuin tein itse liian moneen otteeseen). Leikkaussalissa ainoastaan itse leikkaukseen osallistujilla (kirurgilla, apulaisella ja instumenttihoitajalla) on steriilivaatteet päällä, muut työekentelevät puhtaissa vaatteissa, jotka kuitenkin pestään jokaisen leikkauksen jälkeen.